Skocz do zawartości
LK

Partycja na hasło

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam nazwy programu który by nakładał na partycję HASŁO dostępu.

Chodzi mi o program który by mial za zadanie chronić daną partycję przed dostepem niepowołanych osób ...

Np. jakaś osoba dostala sie do kompa i wchodzi:

Mój Komputer--->i np. klika na partycję D:// a tu zonk wyświetla się info :PODAJ HASŁO ...

Więc zna ktoś taki program ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj dzieki za dotychczasowa pomoc ... :wink:

Więc mam juz na partycji system plikow NTFS ale co dalej ... jak ustawic ze ma byc partycja na haslo mozesz mi ta "czynnosc" opisac ... :wink:

Z gory wielkie dzieki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NTFS umożliwia zablokowanie dostepu konkretnym uzytkownikom, więc nie ma haseł a po prostu dostęp ma tylko uprawniona osoba.

W opcjach foldrów musisz odznaczyć proste udostępnianie plików.

Od tej pory będzie we własciwosciach dysków w mój komputer zakładka Zabezpieczenia. Ustawiasz sobie tam zeby dostep mial tylko administrator, ewentualnie ktoś jeszcze i blokujesz dostep wszystkim innym użytkownikom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc robie tak

Moj komputer->Narzedzie->Opcje Folderów->Widok-> i tam nie ma takiej opcji jak: "proste udostępnianie plików" :?

Dodam ze ma Windows XP Home ...

Nie wiem moze cos zle robie to prosze o sprostowanie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W HOME zakładka Zabezpieczenia we własciwosciach dysków i folderów powinna pojawić siew trybie awaryjnym.

W Windows XP Home karta "Zabezpieczenia", na której ustala się prawa dostępu do zasobów dyskowych, może być uaktywniona tylko w trybie chronionym. Tymczasem w trybie zwyczajnej pracy środowisko udostępnia narzędzie CACLS.EXE o nader trudnej obsłudze.

http://www.pcworld.pl/porady/porada.asp?id=54176

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi