Skocz do zawartości
Gaolo

Athlon 2500+ ( Barton) wiesza i resetuje!! CZEMU!!???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam to co w opisie i nie moge ustawic szyny nawet 166 bo po jakims czasie mi sie wiesza, albo resetuje komp przy wzglednym obciazeniu. Na FSB 133 dziala bez zarzutu i nie moge sie czepiac, ale po to kupilem BARTKA zeby miec przynajmniej 166. Moja pamiec to Kingston HyperX pc 2700 cl2 wiec nie powinno byc problemow z ramem. Zastanawiam sie czy to niezasilacz ale po to pisze temat zeby ktos mi pomogl.java script:emoticon(':(') HELP!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech ........ niedługo będe same echy pisał - następny ............. :evil: - tyle tego jest, jaki ma byc zasilacz, jak mierzyć napięcia, jak podkręcać, rany boskie ......... ręce opadają.........(znowu przepraszam moderów, ale ręce i nogi opadają :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o zasilacz ani o mierzenie napiecia ale to co w temacie napisalem. Nie denerwuj sie tylko jak mozesz to mi powiedz co moze byc NIE TAK. O zasilaczu to napisalem tylko co mam i jak chodzi zebys nie musial pisac ze to zasilacz i kropka. Jesli mozesz to Help me.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdz temperatury-Moze wiatrak na procku slabo sie kreci i jak podkrecasz proca to temperatura wzrasta .W takiej sytuacji albo winda sie wiesza albo plyta odcina zasilanie.

Sprawdz czy nic nie wlazlo w lopatki wiatraka na procku,czy wiatrak dobrze jest osadzony na procku.Jesli te proste sprawy sa OK wtedy dopiero zajmij sie bardziej skomplikowanymi-bios, wadliwe pamieci, ustawienia na samej plycie itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czy to niezasilacz ale po to pisze temat zeby ktos mi pomogl.java script:emoticon(':(') HELP!!

Sam sobie zadajesz słuszne pytanie, a później sam zaprzeczasz sobie, więc się trochę zastanów - Podziękuj Tarpanowi za wyrozumiałość .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech ........ niedługo będe same echy pisał - następny ............. - tyle tego jest, jaki ma byc zasilacz, jak mierzyć napięcia, jak podkręcać, rany boskie ......... ręce opadają.........(znowu przepraszam moderów, ale ręce i nogi opadają  )

A ze mnie sie ostatnio nabijales ze sie za bardzo wyzywam na "nowych" :) Widzisz jak to jest jak sie czyra codziennie 18x to samo? Przeciez to wszystko opada:) A tu ty tu jestes DOPIERO miesiac :) Polecm przeczytanie FAQ, i uzycie tego linku:

http://forum.purepc.pl/search.php

@ MANFRED - tego linka juz sie nauczylem z pamieci pisac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech ........ niedługo będe same echy pisał - następny ............. - tyle tego jest, jaki ma byc zasilacz, jak mierzyć napięcia, jak podkręcać, rany boskie ......... ręce opadają.........(znowu przepraszam moderów, ale ręce i nogi opadają  )

A ze mnie sie ostatnio nabijales ze sie za bardzo wyzywam na "nowych" :) Widzisz jak to jest jak sie czyra codziennie 18x to samo? Przeciez to wszystko opada:) A tu ty tu jestes DOPIERO miesiac :) Polecm przeczytanie FAQ, i uzycie tego linku:

http://forum.purepc.pl/search.php

@ MANFRED - tego linka juz sie nauczylem z pamieci pisac :)

Dlatego właśnie napisałem ostatnioo że muszę sie z Toba zgodzic :) (przepraszam za offtopic)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wam za szybkie odpowiedzi. Przepraszam za moją porywczość. Nie chodziło mi o podkręcanie procesora i wyciąganie z niego Bóg wie ile ale o to, że normalny Barton nie chce mi chodzić na szynie 166 MHz. To mnie doprowadzalo do szału widząc przy boocie ATHLON XP 1900+

zamiast 2500+ chyba rozumiecie moją irytacje.

PS. to nie wiatrak bo go czyściłem i dobrze założyłem spowrotem.

Manfred wybacz,

tarpaN Thanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gaolo, a jak dasz na szyne 166 to wstaje po resecie ? ja mam podobną sprawe ! dałem jednak 175 mhz szyne , zwiększyłem napiecie do 1,8 V.

Czasem mi zwiśnie , resetnie sie sam (ale tylko w grach) , ale u mnie chyba pamieci dają po garach..:( bo mam niefirmowe pamieci na timingach 2,2,2,6 (512/333) :D A co do temperaturki to mam bdb :D bo sam opatentowałem chlodzenie :D , zadne wc tylko normalny nadmuch powietrzem :) 45*C po graniu i 55max po prime95 :> a w spoczynku 36 do 40*C

....pozdrawiam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury mam wzgledne bo w spoczynu jest około 44*C a po gierach mam 55*C, ale resetuje sie naprawde różnie- czasem w spoczynku a czasem przy obciążeniu. Jak mu podniose napięcie do 1.675, albo 1.700 to działa jakby dłużej. Chce się dowiedzieć czego to wina. Miałem jeszcze zasilacz jakiś Xpower 300W i to była prawdziwa kicha bo reset miałem po kilku minutach. Teraz na Codegenie działa jakby stabilniej. w BIOSIE mam napięcia na VCORE 1.710 przy napięciu 1.650, a przy 1.700 wynosi 1.744

PS. Wstaje po resecie normalnie bez krzyków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury mam wzgledne bo w spoczynu jest około 44*C a po gierach mam 55*C, ale resetuje sie naprawde różnie- czasem w spoczynku a czasem przy obciążeniu. Jak mu podniose napięcie do 1.675, albo 1.700 to działa jakby dłużej. Chce się dowiedzieć czego to wina. Miałem jeszcze zasilacz jakiś Xpower 300W i to była prawdziwa kicha bo reset miałem po kilku minutach. Teraz na Codegenie działa jakby stabilniej. w BIOSIE mam napięcia na VCORE 1.710 przy napięciu 1.650, a przy 1.700 wynosi 1.744

PS. Wstaje po resecie normalnie bez krzyków

Chłopie wez tego codeshita wymien jak najszybciej, jak Ci twój barton miły - i płyta tez ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zavader napisał:

A co listonosz ma do tego?

widze ze dzien bez wyszydzenia jest dniem straconym ;)

przypomnij sobie co robi listonosz - moze tez roznosi paczki i paczuszki w ktorych mogą byc przerozne rzeczy???

A tak na powaznie to sam wdepnalem w codeshita i chce chlopaka przestrzec poki nic jeszcze nie rozwalil...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym wbrew pozorom popatrzyl bym na pamieci... Jezeli komp lubi ci sie sam z siebie z restartowac lub normalnie ZAWISNAC [bez bluescreenow] to bym wlasnie pamieciami powahlarzowal na plycie i ich ustawieniami... Sproboj im walnac CL 2.5 lub nawet cl3.

Tylko do konca nie wiem jakie sa twoje stabilne ustawienia. Jezeli ci komp chodzi np: 8x166 stabilnie to pamiatki ok nie ma co nimi sie meczyc, ale jezeli obnizenie mnoznika nie da ci stabilnosci to zostaja tylko pamieci.

Ostatnio skladalem kompa AsusA7N8X-x z Bartonem 2500+ Twinmos 512 400mhz i Modecom 350W. Ram defaultowo cl2.5 - zwiecha, restart ...

Ram cl3 - restarty... Ram do ostatniego banku cl3 - stabilnie!!, na cl 2.5 nie starczylo mi czasu na testy... [proc testowany na 11x200 1.65V Full stable]

Czasem to i wszystko od pogody zalezy... nie ma reguly, zazwyczaj to wszystko kwestia szczescia, raz dostaniesz super sztuke sprzetu raz jakas lewa.. Loteria... :)

[oczywiscie ten twinmos co na cl2.5 nie chce isc na gwarancje idzie!]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...