Skocz do zawartości
YoSHi

Neostrada 655,2kb/s - co to [ciach] ma byc?

Rekomendowane odpowiedzi

ParanoiK & Marasek.. ja już napisałem dawno temu, w tym wątku, dlaczego prędkośc neostrady ustawiona jest tak a nie inaczej, i z czego to wynika:

uproszcze ci sytuacje. 640 (dla 512 kbps/IP) powstało przy założeniu najgorszej możliwości czyli najmniejszych pakietów. i tu masz stratę:  

8 bajtów zbiera ci AAL5 (ATM)  

następne 8 bajtów zżera nagłówek bridga (rfc1483b)  

dalej 8 bajtów nagłówka dla PPP  

a na końcu 14 bajtów (6 bajtów src-addr, 6 bajtów dst-addr, 2 bajty typ) nagłówka ethernetowego

Jeżeli ktoś z Was rozpisze sobie na karteczce, jak po kolei kapsułkowane są protokoły w neostradzie, a od dołu to wygląda tak:

Ethernet

PPP

RFC 1483b

AAL5

I policzy sobie ile się na tym traci (i dlaczego) to zrozumie dlaczego porty na DSLAMach ustawione są wyżej niż powinny być.

Jakoś dotąd (mimo że napisałem to dawno) nikt na to nie zareagował... przeszło bokiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i o co tu sie klucic czy ktos ma 655kbps czy 640 kbps jak i tak kazdy wyciagnie max 64kB/s, nie ma czegos takiego jak szybsze neo. Jak ci sie cos nie podoba to zadzwon do tepsy i porozmawiaj z konsultantka ktora ci opowie bajke a nie pomoze w sprawach technicznych :)

do widzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra... ja jezdem totalnie zielony w tym co piszecie... przeczytałem cały topic i zastanawiam się jak mam wyliczyć jaką prędkośc łącza mam (w kbps)... Nie mam neostrady... jestem podpięty do sieci osiedlowej...

Czy mam wartość dowloadu pomnożyć razy 8 ??? Bo już się totalnie pogubiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś dotąd (mimo że napisałem to dawno) nikt na to nie zareagował... przeszło bokiem ?

nie, to jak ze Smiercia u Pratchetta - jak ktos nie rozumie to nie zauwaza istnienia... [polecialo pytanie na priv]

a co do predkosci - sciagnij sobie cos z szybkiego serwera - i popatrz jak szybko sie sciagnelo - prymitywne ale skuteczne - bo kazdy program pokaze ci inna wartosc - jeden w kbps drugi w KB/s a trzeci jeszcze inaczej - i tyle powinno ci wystarczyc, to nie jest chyba az tak wazne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie zaczynam lubiec TPSA ;) Dzisiaj odpalam kompa , zalaczam neta i patrze a tu zamiast 640kb/s mam 768kb/s (przepustowosc) Najlepsze jest to , ze w dziurze , w ktorej mieszkam jeszcze 5miesiecy temu nie mozna bylo nawet SDI zamowic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i patrze a tu zamiast 640kb/s mam 768kb/s (przepustowosc):)

I próbowałeś coś ściągać? Jest szybciej? Masz ponad 64kB/s?

Srednio 72Kb/s w tych miejscach gdzie kiedys mialem 63-64Kb/s :D Z tego co wiem , to wszystkim uzytkownikom co maja teraz 512 do konca miesiaca maja zmienic na 640 a tym co maja 256 na 384 . WIdac u mnie ktos sie musial pomylic bo ja mialem 640 i teraz mi zwiekszyli na 768kb :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie w Poznaniu jeszcze nie ma nowych predkosci. NO i jest jeszcze inna sprawa to ze modem sie zsynchronizuje na 768 to wcale nie oznacza ze juz masz lepsza predkosc, oni tak to robia ze najpierw ustawiaja centrale a pozniej dopiero beda zmieniac na polpacku. Dlatego nie zdziwcie sie jak modem bedzie juz pokazywal 768 a transfer bedzie 64kB/s . Zreszta cwaniacy z tpsy sie wycwanili i powiedzieli ze maja czas do 31 lipca zeby wszystkich przelaczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi