Skocz do zawartości
libero

Intel oszczędza, AMD zbiera pochwały

Rekomendowane odpowiedzi

Poczekamy jeszcze z 10-15 lat. Procesory na krzemieniu moga byc robione teoretycznie do technologii 0,01u. W praktyce skonczy sie to chyba na okolo 0,03u.

Potem to juz tylko bialko pozostanie i predkosci rzedu setek gigahercow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Yuri, masz sporo racji, ale.. Wlasnie mnie do Intela jego nadeta "psudodorewolucjnosc" zniecheca. Czy pamietasz ten huczny, bodaj sprzed dwoch lat, "pogrzeb FDD" robiony publicznie przez intelowych gluptaczkow? (ogladalem przekaz). Jakies USB-karty, ZIP-y mialy ja zastapic. A jak jest? Przeciez kazdy myslacy juz wtedy wiedzial, ze to jedynie intelowa fantazja, a nikt nie wyda ogromnych pieniedzy, tylko po to, zeby.. wyrzucic to co juz ma. To samo jest z ich 64-bitowym CPU. Toc ta "emulacja 32-bitow" nie nadaje sie nawet.. do pokazow (nie chciala dzialac). A kogo dzis stac na wymiane CALEGO software`u? Tu jest wlasnie potezny plus Hammera - ma on dac 64-bity bez zwalniania trybu 32-bitowego. To mi sie podoba.. :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Yuri, masz sporo racji, ale.. Wlasnie mnie do Intela jego nadeta "psudodorewolucjnosc" zniecheca. Czy pamietasz ten huczny, bodaj sprzed dwoch lat, "pogrzeb FDD" robiony publicznie przez intelowych gluptaczkow? (ogladalem przekaz). Jakies USB-karty, ZIP-y mialy ja zastapic. A jak jest? Przeciez kazdy myslacy juz wtedy wiedzial, ze to jedynie intelowa fantazja, a nikt nie wyda ogromnych pieniedzy, tylko po to, zeby.. wyrzucic to co juz ma. To samo jest z ich 64-bitowym CPU. Toc ta "emulacja 32-bitow" nie nadaje sie nawet.. do pokazow (nie chciala dzialac). A kogo dzis stac na wymiane CALEGO software`u? Tu jest wlasnie potezny plus Hammera - ma on dac 64-bity bez zwalniania trybu 32-bitowego. To mi sie podoba.. :-)

-- 

Pozdrawiam

Z tym Hammerem to jeszcze zobaczymy jak sie spisuje w 32 bitach. Reklamy i przechwalki producentow sa nam wszystkim dobrze znane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-- 

Pozdrawiam

Z tym Hammerem to jeszcze zobaczymy jak sie spisuje w 32 bitach. Reklamy i przechwalki producentow sa nam wszystkim dobrze znane.

będąc fanem intela wiesz coś o tym :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-- 

Pozdrawiam

będąc fanem intela wiesz coś o tym :wink:

Ales Ty upierdliwy, jak smrod po gaciach sie ciagniesz :wink:

Sa jeszcze inne branze inne firmy na swiecie, o ktorych moglem pomyslec, niz intel i jego proce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez Kaeresie.. W pustych przechwalkach to jedna firma "przoduje" (zgadnij - jaka?:-). Tylko Cyrix ja pobil, twierdzeniem, ze jego CPU maja kooprocesor - a nie mialy. AMD - jak dotad, jest bardzo oszczedne w reklamach, nie "przyspiesza Internetu", (:-)), nie "kreuje nowych wymiarow", utd. a.. robi porzadne CPU. A przeciez o to nam chodzi. Za to, a nie za reklamowa sieczke, wszyscy placimy..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez Kaeresie.. W pustych przechwalkach to jedna firma "przoduje" (zgadnij - jaka?:-). Tylko Cyrix ja pobil, twierdzeniem, ze jego CPU maja kooprocesor - a nie mialy. AMD - jak dotad, jest bardzo oszczedne w reklamach, nie "przyspiesza Internetu", (:-)), nie "kreuje nowych wymiarow", utd. a.. robi porzadne CPU. A przeciez o to nam chodzi. Za to, a nie za reklamowa sieczke, wszyscy placimy..

--

Pozdrawiam

Vide K6 i jego 3dnow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O SSE2 nie zapominajmy "przyspiesza.. (sam nie wiem co?)" :-)

PS. Kaeresie - tnij cytaty, please.

--

Pozdrawiam

Czasem tne jezeli poprzednia wypowiedz nie miala kontekstu do dalszej rozmowy. Ta akurat miala. Zawody w wycinaniu cytatow urzadzimy ?

SSE2 moze nie zrobilo wielkiej roznicy, ale SSE to jest cos !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ales Ty upierdliwy, jak smrod po gaciach sie ciagniesz  :wink: 

Sa jeszcze inne branze inne firmy na swiecie, o ktorych moglem pomyslec, niz intel i jego proce.

a Ty strasznie nerwowy :wink: domyśliłeś się że o intela chodzi :wink:

prawda boli ale czasem trzeba się z nią pogodzić :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tak. To jest "cos". Czy "przyspiesza tepse"? A moze "informatyzacje szkol podstawowych"? (za Twoje pieniadze Intel to robi..). Zreszta, w Celeronie nie ma SSE :-(

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tak. To jest "cos". Czy "przyspiesza tepse"? A moze "informatyzacje szkol podstawowych"? (za Twoje pieniadze Intel to robi..). Zreszta, w Celeronie nie ma SSE :-(

--

Pozdrawiam

w celeronie t jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w celeronie t jest :)

Cytuje: "..Celeron 1200 – tualatin @1500/1,500V (lato) 1,450V (zima)..". Aha... Wszystko Phillips (jasne :-)). Ale.. nie ma 3DNow! :-(.. Moze latem jest?..

--

Pozdrawiam

Totalnie zbaranialem teraz ?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Totalnie zbaranialem teraz ?????????

Cytat z Twojego konfigu. A tak juz powaznie, Kaeresie, te wszelkie rozszerzenia FPU sa.. do pupy. Ale nie AMD zaczelo, tylko Intel mmx-ami. Klopot jest w tym, ze programisctom za malo placa za miesiace studiowania niewydarzonych pomyslow sprzetowcow. I pisza wszystko w podstawowym kodzie x-86. To sie dlugo nie zmieni. Ale kase za to producenci CPU wyciagaja od nas :-(. Resume: wojny "amd-intelowe" i "wyzszisc slonia nad fortepianem" sa.. bez sensu. CBDU :-). Warte jedno drugiego. Decydujemy sami. W sklepie. Przede wszystkim wydajnosc/cena. I brak "kantow"..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze z mojego konfigu ale nadal nie qmam po co to dales i jakies dziwne dopiski w stylu Philips (???). 8O

Ojej, ales Ty niedomyslny... Intel "przyspiesza Internet". Czyz nie? :lol: A Phillips "..i wszystko jasne!". Pisane jezykiem zrozumialym dla ludzi oglupionych reklamowym jazgotem oszustow. Mam nadzieje, ze juz sie obudziles? Intel naprawde czeka na kolejne Twoje pieniazki.. Roztrwoni je z radoscia :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze z mojego konfigu ale nadal nie qmam po co to dales i jakies dziwne dopiski w stylu Philips (???). 8O

Ojej, ales Ty niedomyslny... Intel "przyspiesza Internet". Czyz nie? :lol: A Phillips "..i wszystko jasne!". Pisane jezykiem zrozumialym dla oglupionych reklamowym jazgotem oszustow. Mam nadzieje, ze juz sie obudziles? Intel naprawde czeka na kolejne Twoje pieniazki.. Roztrwoni je z radoscia :-)

--

Pozdrawiam

Ale masz stary tok myslenia. "Intel przyspieszacz internetu" - :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale masz stary tok myslenia. "Intel przyspieszacz internetu" - :lol:

Kaeresie, ja tak nie mysle. Ale co wlacze telewizornie, to mi panowie spod parasoli ten kit wciskaja, a potem.. dzingiel (wlasnie w CNN przed chwila widzialem). Czy to Ty za to zaplaciles, kupujac bubla? (Celeron, jak i Duron, to odrzuty z produkcji - nieudane struktury - kiedys byly wyrzucane..)

--

Pozrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O boze, ale wytrzaskales nowinke :lol:

Alez mi nie o "nowinki" chodzilo, ale o probe "leczenia" Ciebie z fanatyzmu (Intel, NVidia, i.. co jeszcze?). Przeciez to tylko normalne produkty sa. Badz swiadomym klientem. A nie "lykaczem bredni" typu tej o "smierci FDD". Intel kolejne "zalecenia" napisal - tyle ze nikt ich nie czyta, bo producenci maja Intela.. gdzies. Bierz z tego przyklad, i bedzie OK :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak przy okazji tej wymiany zdań. to inną sprawą jest że AMD implementuje w swoich produktach technologie typu MMX SSE a słyszał ktoś o Intelu z 3DNow. nie bo poco Intel ma monopol i nie musi  :D

Yuri.. Gdyby Intel mial monopol, tobysmy wszyscy, niezaleznie od marki posiadanego sprzetu, zaplakali.. :( . Ceny - pomnoz przez dziesiec. P4 byloby ze 20-cia lat w sprzedazy (coraz drozsze). Na szczescie to nam nie grozi. Chyba ze.. US stanie sie UU (United Union), jak kiedys ZSRS. Poki jest wolny rynek - poty mozemy spac spokojnie. Ale wspomagajmy ten rynek, bo nigdy nic nie wiadomo. Licho intelowe nie spi.. :-(

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mnie wzieło na czytnięcie tego topicu ale nie znalazłem za wielu argumentów to wnioskuję że niedługo bedziemy się na tym forum o byle gupoty kucić np.PCI vs AGP :twisted:

Zara po mnie pojedziecie jak Was nie znam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda jest taka że rewolucję może przynieść dopiero zmiana architektury a nie rozwijanie dalej x86. a jak wiemy zmiana architektury wiąże się z utratą kompatybilności więc długo się niedoczekamy rewolucji.  

Nowa architektura to wlasnie Hammer i nastepne Intele. Z ta roznica ze Hammer dzialac ma bez problemu z starszym softem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli soft to wykorzystywal/wykorzystuje daje duzo. Nie pamietam juz tytulow gier ktore to wykorzystywaly ale roznica w _grafice_ byla kolosalna. Co innego ze takich przypadkow jest dosc malo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda jest taka że rewolucję może przynieść dopiero zmiana architektury a nie rozwijanie dalej x86. a jak wiemy zmiana architektury wiąże się z utratą kompatybilności więc długo się niedoczekamy rewolucji.  

Nowa architektura to wlasnie Hammer i nastepne Intele. Z ta roznica ze Hammer dzialac ma bez problemu z starszym softem.

Zaraz.. Panowie, pogubilem sie troche (Kolega Kaeres ma dziwny zwyczaj odpowiadania.. jednym zdaniem, zwykle nie na temat, a to rozprasza), kiedy o tej slawnej "dyrektywie FDD" pisalem, mialem wlasnie na mysli "rewolucje", ale - na nie. Dlaczego? Zauwazcie, ile kosztuje dzis Apple. To jest cena, jaka sie placi za takie dzialania.. Podobna "rewolucje" chcial juz robic Intel opracowujac Slot2 i patentujac go bezwarunkowo. A chodzilo wtedy JEDYNIE o monopolizacje rynku. Mieli zginac wszyscy konkurenci z dzialu PC, polegl tylko Cyrix. AMD (bardzo sprytnie) "kopnal" sloniowatego Intela FSB 100MHz, i.. przyspieszyl rozwoj PC. Zreszta takich zdarzen bylo wiele. "Hamulcowym" byl zawsze Intel, ktoremu najbardziej pasuje stagnacja i baaaardzo dlugie serie..

A sprawa innej niz x-86 architektury jest bardzo ryzykowna na dzis. Jesli udaloby sie komus (jak bylo z Motorola) zmonopolizowac ten mlody rynek, bylby to koniec "PC w domu", chyba ze "PC w palacu". O ile wiem, takie prace trwaja, np. w MIT, ale sa na etapie badan uczelnianych, a przekazanie technologii do przemyslu powinno byc czynione z wielka ostroznoscia i uwaga. Zwlasza na Intela - milosnika monopoli i robienia pieniedzy za wszelka cene, marzacego o pozycji "hardware`owego MS". Jak dotad - tylko marzacego. Ale..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz.. Panowie, pogubilem sie troche (Kolega Kaeres ma dziwny zwyczaj odpowiadania.. jednym zdaniem, zwykle nie na temat, a to rozprasza), kiedy o tej slawnej "dyrektywie FDD" pisalem, mialem wlasnie na mysli "rewolucje", ale - na nie. Dlaczego? Zauwazcie, ile kosztuje dzis Apple. To jest cena, jaka sie placi za takie dzialania.. Podobna "rewolucje" chcial juz robic Intel opracowujac Slot2 i patentujac go bezwarunkowo. A chodzilo wtedy JEDYNIE o monopolizacje rynku. Mieli zginac wszyscy konkurenci z dzialu PC, polegl tylko Cyrix. AMD (bardzo sprytnie) "kopnal" sloniowatego Intela FSB 100MHz, i.. przyspieszyl rozwoj PC. Zreszta takich zdarzen bylo wiele. "Hamulcowym" byl zawsze Intel, ktoremu najbardziej pasuje stagnacja i baaaardzo dlugie serie..  

A sprawa innej niz x-86 architektury jest bardzo ryzykowna na dzis. Jesli udaloby sie komus (jak bylo z Motorola) zmonopolizowac ten mlody rynek, bylby to koniec "PC w domu", chyba ze "PC w palacu". O ile wiem, takie prace trwaja, np. w MIT, ale sa na etapie badan uczelnianych, a przekazanie technologii do przemyslu powinno byc czynione z wielka ostroznoscia i uwaga. Zwlasza na Intela - milosnika monopoli i robienia pieniedzy za wszelka cene, marzacego o pozycji "hardware`owego MS". Jak dotad - tylko marzacego. Ale

Czlowieku, Intel i hamulec.

AMD jeszcze nie osignelo 2Ghz, jechal na 0,18u do konca 2001 r., a Ty o hamulcu bedziesz pisal ?

To AMD ma chyba z ABS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku, Intel i hamulec.

AMD jeszcze nie osignelo 2Ghz, jechal na 0,18u do konca 2001 r., a Ty o hamulcu bedziesz pisal ?

To AMD ma chyba z ABS.

Oj, Kolego Kaeres.. W swojej niewiedzy jestes nawet zabawny. Nie wiesz zapewne, ze Intel chipset BX projektowal jako 66MHz, i dopiero tuz przed rozpoczeciem produkcji podjeto decyzje o jego "podkreceniu" (zreszta udanym bardzo :-)). Dlaczego? Pomysl. Moloch, a taki jest Intel, nigdy sie nie "spieszy". Dazy do maxymalizacji zyskow jedynie.

A co do "ABS-ow".. Wiesz, moj znajomy ma traktor, ktory ma silnik o mocy osiem razy wiekszej niz moj samochodzik.. Ale jezdzi wolniej :-(

PS. Naprawde, poczytaj troszke o IT.. Malo o tym wiesz, mniej wiecej tyle, co "a nasi specjalisci odpowiedzieli" (www.pc.com.intel :-)). Intel 99% swoich "pomyslow" zwyczajnie.. kupil. Zas sprawa mikronow nie zaczyna sie w Intelu, ale w pieniadzach na badania w uczelniach. Szmal Intel ma, zgoda. Lamerzy napychaja mu kieszenie codzien. Reklama jeszcze wzmaga popyt na ta produkcje..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...