Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 No juz lepiej to rozumiem, dzieki, ale jeszce jedno... Gdy zatrzymujesz ten sprzęt na użytek własny (potrezbny ci jest do prowadzena działalności) - to pozostaje on twoim kosztem (odliczasz sobie go- patrz wyżej), nie masz dochodu bo go nie sprzedajesz, więc twój dochód, który opodatkowywujesz jest mniejszy o koszt kompa. Tak samo z vatem. Musisz jedna ten sprzęt mieć wtedy w ewidenciji itd.A jezeli zalozmy mama chce mi sprzedac ten sprzet z 1% marza to wtedy moze sobie odliczyc vat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MsK Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Gdy zatrzymujesz ten sprzęt na użytek własny (potrezbny ci jest do prowadzena działalności) - to pozostaje on twoim kosztem (odliczasz sobie go- patrz wyżej), nie masz dochodu bo go nie sprzedajesz, więc twój dochód, który opodatkowywujesz jest mniejszy o koszt kompa. no prawie...jezeli skladales kompa od poczatku..tudziez calego kupowales to sprzet podlega amortyzacji i calego nie da sie wrzucic w koszty dlatego oplaca sie "remontowac" stare kompy gdzie stara pozostaje prawie tylko obudowa jednak wtedy tez us moze sie czepic ze to bylo unowoczesnienie sprzetu...a wtedy podlega amortyzacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MsK Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 No juz lepiej to rozumiem, dzieki, ale jeszce jedno... Gdy zatrzymujesz ten sprzęt na użytek własny (potrezbny ci jest do prowadzena działalności) - to pozostaje on twoim kosztem (odliczasz sobie go- patrz wyżej), nie masz dochodu bo go nie sprzedajesz, więc twój dochód, który opodatkowywujesz jest mniejszy o koszt kompa. Tak samo z vatem. Musisz jedna ten sprzęt mieć wtedy w ewidenciji itd.A jezeli zalozmy mama chce mi sprzedac ten sprzet z 1% marza to wtedy moze sobie odliczyc vat?na pewno nie...sprawdz sobie ustawe o vat...pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 No juz lepiej to rozumiem, dzieki, ale jeszce jedno... Arkady napisał: Gdy zatrzymujesz ten sprzęt na użytek własny (potrezbny ci jest do prowadzena działalności) - to pozostaje on twoim kosztem (odliczasz sobie go- patrz wyżej), nie masz dochodu bo go nie sprzedajesz, więc twój dochód, który opodatkowywujesz jest mniejszy o koszt kompa. Tak samo z vatem. Musisz jedna ten sprzęt mieć wtedy w ewidenciji itd. A jezeli zalozmy mama chce mi sprzedac ten sprzet z 1% marza to wtedy moze sobie odliczyc vat? Hmm i tak i nie :) Gdy mama kupuje kompa z chęcią sprzedaźy (lub nie) odlicza sobie vat. Ale jeżeli go ci sprzeda - musi ten vat, powiększony o vat z marży, sobie doliczyć do faORT: ORT: ORT: ktury. Taka była idea wprowadzenia vatu - by nie opłacało się pod stołem czegoś opychać bo się traci vat - value added tax :) . By być na 0 w rozliczeniach z twoją mamą musisz jej oddać (oprócz zapłaty za kompa z vatem, of korz) podatek dochodowy (np 19%) jaki zapłaci od marży oraz vat od marży. Aha - nie jestem do końca pewien czy mama może ci sprzedać sprzęt ( 8O ), nie ma problemu - fakturę można wystawić na kogokolwiek. Arkady napisał: Gdy zatrzymujesz ten sprzęt na użytek własny (potrezbny ci jest do prowadzena działalności) - to pozostaje on twoim kosztem (odliczasz sobie go- patrz wyżej), nie masz dochodu bo go nie sprzedajesz, więc twój dochód, który opodatkowywujesz jest mniejszy o koszt kompa. no prawie...jezeli skladales kompa od poczatku..tudziez calego kupowales to sprzet podlega amortyzacji i calego nie da sie wrzucic w koszty dlatego oplaca sie "remontowac" stare kompy gdzie stara pozostaje prawie tylko obudowa jednak wtedy tez us moze sie czepic ze to bylo unowoczesnienie sprzetu...a wtedy podlega amortyzacji. Właściwie masz rację. Jak masz firmę i kupujesz kompa do 3500zł to wrzucasz go w całości nie amortyzując. Z czasem możesz go remontować na zasadzie wymiany częśći - do 3500zł (jednostkowa cena nabycia części) itd. Nie chciałbym tego wątku tu ciągnąć bo za daleko odbiegamy od tematu :), nie chciałbym też się pogubić ,hehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Hmm i tak i nie :) Gdy mama kupuje kompa z chęcią sprzedaźy (lub nie) odlicza sobie vat. Ale jeżeli go ci sprzeda - musi ten vat, powiększony o vat z marży, sobie doliczyć do faORT: ORT: ORT: ktury. Taka była idea wprowadzenia vatu - by nie opłacało się pod stołem czegoś opychać bo się traci vat - value added tax :) . By być na 0 w rozliczeniach z twoją mamą musisz jej oddać (oprócz zapłaty za kompa z vatem, of korz) podatek dochodowy (np 19%) jaki zapłaci od marży oraz vat od marży. Aha - nie jestem do końca pewien czy mama może ci sprzedać sprzęt ( 8O ), nie ma problemu - fakturę można wystawić na kogokolwiek. No tak, teraz rozumiem :( Tylko po co w takim razie sa hurtownie?? Jezeli i tak w zasadzie qpujemy sprzet po cenie detalicznej :( (mowa o przypadku, gdy chcemy to sprzedac dalej). Widze tu zastosowanie jedynie na swoje potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 No tak, teraz rozumiem Tylko po co w takim razie sa hurtownie?? Jezeli i tak w zasadzie qpujemy sprzet po cenie detalicznej (mowa o przypadku, gdy chcemy to sprzedac dalej). Widze tu zastosowanie jedynie na swoje potrzeby.no widzisz - jak to już wcześniej padło - różnica między ceną w hurcie a w detalu jest (w granicach tej samej hurtowni) ok5-10%. I jest to właśnie tyle co mogą zarobić drobni składacze kompów kupujący w hurtowni i sprzedający dalej w detalu nieopodal lub znajomym (pomniejszając te 5% o podatek od dochodu). Inaczej wygląda sprawa dla np Media Marktu - na pewno ma duży upust w hurtowniach (niemieckich :) ) a i sprzedaje po turbo cenach :? w Polsce. aaa, poczekaj, nie wiem czy dobrze zrozumiałeś mój tekst - zwróć uwagę: zwracasz mamie podatek i vat OD MARŹY a nie marżę. Przykładowo komp kosztuje w detalu 3000zł netto czyli 3660 z vat. W detalu kosztował by 5% więcej czyli ok 3850. Gdy mama da ci marżę 1% to cena jaką zapłacisz będzie 3000 + 30zł netto. Oddajesz mamie 3000+vat czyli 3660 oraz podatek od 30zł (5,70) oraz vat od 30 (6,60). W sumie płacisz 3660+5,70+6,60=3672,30zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 aaa, poczekaj, nie wiem czy dobrze zrozumiałeś mój tekst - zwróć uwagę: zwracasz mamie podatek i vat OD MARŹY a nie marżę. Przykładowo komp kosztuje w detalu 3000zł netto czyli 3660 z vat. W detalu kosztował by 5% więcej czyli ok 3850. Gdy mama da ci marżę 1% to cena jaką zapłacisz będzie 3000 + 30zł netto. Oddajesz mamie 3000+vat czyli 3660 oraz podatek od 30zł (5,70) oraz vat od 30 (6,60). W sumie płacisz 3660+5,70+6,60=3672,30zł.O! i z takim przykladem bylo trzeba odrazu wyjechac :) Jeszcze tylko jedno Przykładowo komp kosztuje w detalu 3000zł netto czyli 3660 z vat. W detalu kosztował by 5% więcej czyli ok 3850Rozumiem, ze chodzi Ci tu o to, ze ta pierwsza cena to z hurtowni, a ta druga z normalnego sklepu, tak? Czyli po prostu cena z hurt. + vat jest nizsza troche od ceny det. w sklepie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 hehe, jak sama nazwa wskazuje - hurtownia. Nizsze ceny w hurcie nie wynikają tylko z tego że są podawane bez vatu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...