Skocz do zawartości
Kronos_3

jak zwolnic obroty dysku ??

Rekomendowane odpowiedzi

wylaczenie odpada moj kump chodzi 24h az do zwiechy :D ale mniejsza z tym a jak go czyms przykryje to pewnie sie zagotuje wiec szukam czegos do walniania bo wiem ze jest cos do przyspieszania to i moze bedzie do zwalniania obrotow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień dysk na Samsunga tego co mam w podpisie - jest cichootki i wydajny (wydajniejszy od WD800jb)! ;)

BTW: jest NOWY TEST DYSKÓW 80 GB ma benchmark.pl - zajrzyj!

P.S. Skąd wiesz że jest narzędzie do zmniejszania prędkości obrotowej dysqw twardych? BZdura!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies kiedys sciagnalem programik ktory zmniejsza "stukot" glowic.. zmniejszala sie troszke wydajnosc :) na www.chip.pl kiedys ten programik byl a teraz to nei wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programowe wyciszanie dysku spowodowane głowicami jest możliwe - natomiast NIE DA się zmniejszyć obrotów dysku - to zależy od konstrukcji - chcesz ciszy - kup dysk 5400 lub nawet 4200. (ewentualnie dysk na łożyskach olejowych - np nowe samsungi są dość ciche)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień dysk na Samsunga tego co mam w podpisie - jest cichootki i wydajny (wydajniejszy od WD800jb)!  

Oj kolego nie chce tu rozpoczynac batalii ktory dysk jest lepszy ale mysle ze to Ty jestes tym ktory tym testom powinien sie przyjrzec blizej...

Druga sprawa WD800JB z czasem dostepu 15.2 (wynik z hd tach'a) :) ROTFL

Moze u mnie cuda sie dzieja ale najgorszy wynik jaki mialem to 13,3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcesz szlyszec dysku powiadasz. Hm.. mam rade. Mozemy ubic niezly interes ;) Moge Ci opylic Codegena 300W za taka kasa na ile Cie stac w tej chwili ;) Dostajesz ode mnie dozywotnia gwarancje ze po podlaczeniu go do kompa dysku jush nigdy nie uslyszysz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kronos <--- nie rzucaj się tak, miej trochę poczucia humoru. Ale do rzeczy, jeżeli to jeden dysk to możesz go wyciszyć wieszając na gumowych sznurkach w zatoce 5 i 1/2 cala. Wyeliminuje to przenoszenie wibracji na obudowę a tym samym wyciszy znacznie dysk. Możesz też położyć go na próbę na dnie obudowy na grubej gąbce (może być kąpielowa :) ) i ocenić jak bardzo hałas się zmniejszy. Obie te metody mają jedną wadę - podniesienie temperatury dysku bo odpada chłodzący wpływ obudowy. Można ją spróbować obniżyć montując radiatory do boków HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpisz w www.google.pl AMSET 4.0

i poczytaj.

ten jest akurat do Maxtorów, ale sa też chyba do innych.

Dżizas, ale programy do acustic menagmentu nie zwalniają prędkości obrotowej tależy dysku, tylko zmieniają szybkość przeszukiwania. Wolniejsze/rzadsze ruchy pozycjonera=ciszej. Ale aby zwolnić obroty dysku, cała jego konstrukcja musiałaby być do tego przystosowana - a o ile mi wiadomo czegoś takiego nie ma, choć pwenie kiedyś to wprowadzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpisz w www.google.pl AMSET 4.0

i poczytaj.

ten jest akurat do Maxtorów, ale sa też chyba do innych.

Dżizas, ale programy do acustic menagmentu nie zwalniają prędkości obrotowej tależy dysku, tylko zmieniają szybkość przeszukiwania. Wolniejsze/rzadsze ruchy pozycjonera=ciszej. Ale aby zwolnić obroty dysku, cała jego konstrukcja musiałaby być do tego przystosowana - a o ile mi wiadomo czegoś takiego nie ma, choć pwenie kiedyś to wprowadzą.

Dzieki za wyprowadzenie mnie z bledu. Zreszta od tego jest forum. A napisalem tak dlatego, że gdzies przeczytalem ze one zwalniają pracę dysku. Wiem ze jest wolniej, bo sam uzywam tego narzedzia. Jest wolniej, ale dysku prawie nie sluchać. A ruchów glowicy to juz przaktycznie nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kronos <--- nie rzucaj się tak, miej trochę poczucia humoru. Ale do rzeczy, jeżeli to jeden dysk to możesz go wyciszyć wieszając na gumowych sznurkach w zatoce 5 i 1/2 cala. Wyeliminuje to przenoszenie wibracji na obudowę a tym samym wyciszy znacznie dysk. Możesz też położyć go na próbę na dnie obudowy na grubej gąbce (może być kąpielowa :) ) i ocenić jak bardzo hałas się zmniejszy. Obie te metody mają jedną wadę - podniesienie temperatury dysku bo odpada chłodzący wpływ obudowy. Można ją spróbować obniżyć montując radiatory do boków HDD

Dobra, tylko czy wibracje wytwarzane przez dysk nie dadzą po jakimś czasie jakiegoś 'niepożądanego efektu' 8) (jeżeli będzi lezał 'luzem' lub jeszcze gorzej - wisiał) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi