Rivam Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Witam, sorry, za glupi temat, ale to nie daje mi spokoju... W czerwcu kupilem od goscia plyte Epox KTA3+ razem z prockiem Athonem i 512 SDRAM-u. Gosc mowil, ze jest to Athlon 1500+ podkrecony na 1700... Ostatnio przywrocilem sobie domyslne ustawienia BIOSU. I mam Mnoznik ---> 11x Napiecie ---> 17,5 To sa domyslne ustawienia BIOSU... Gdy uruchamiam komp to BIOS pokazuje mi proc jako Athlon XP 1700+. Przywrocilem domyslne ustawienia, wiec powinien pokazac jako 1500+. Inne programy jako czestotliwosc pokazuja mi 1,47 GHz. Jesli to ma byc 1500+ ---> powinno byc 1,33 GHz A tu pokazuje 1,47 GHz Ostatecznym wyjsciem jest zdjecie coolera i przeczytanie napisow na jadrze... Ale to ostatecznosc... Co Wy o tym myslicie? Czy ja mam 1500+ czy 1700+? :) A moze 1500+ krecony na 1700+ ale nie przez BIOS? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas911 Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 1700+ i to jeszcze Palomino. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivam Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 A moze to jest XP 1500+ tylko krecony na 1700+? Moge sie zaczac nim bawic i nie bedzie dawal sie tak krecic, jak prawdziwy 1700+.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rahimede Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 A moze to jest XP 1500+ tylko krecony na 1700+? Moge sie zaczac nim bawic i nie bedzie dawal sie tak krecic, jak prawdziwy 1700+.... Ale skoro dales otymalne ustawienia biosu i dalej masz 1,47 Ghz to raczej napewno jes to 1700+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaaa Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 @ Rivam wlasnie a jesli okaze sie ze to 1700+ to co zle ci ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivam Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Będę się cieszył, jeśli to 1700+... W BIOSIE wszedłem w menu, gdzie się ustawia mnoznik i napiecia. Przy mnozniku i napieciach wszedzie dalem na DEFAULT. Teraz mam MNOZNIK ---> 11x Napiecie 1,75 V I dalej 1,47 GHz... Wychodzi, ze to 1700+... A moze on jest jakoś inaczej krecony? Tzn nie przez BIOS, tylko moze sa przecinane i laczone mostki? W sobote moze zdejme cooler i zobacze co na nim jest... Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rahimede Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Zainstaluj sobie aide jesli jeszcze niemasz i tam bedziesz mial dokladny opis procesora oczywiscie najpierw w biosie daj optymalne ustawienia.Ale nierozochocaj sie tak palomino wcale sie tak dobze niekreci :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivam Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 W sobote to zdejme cooler i zobacze jak z mostkami... gdzieś czytałem, że tymi mostkami mnożnik się jakoś blokuje i coś tam, coś tam...... dokladnie nie wiem. Zobacz, czy są lutowane, albo rysowane ołówkiem mostki albo poprzecinane. No i oczywiscie, czy jakie sa napisy na jadrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas911 Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 A moze to jest XP 1500+ tylko krecony na 1700+? Jeżeli na procu nie bedzie znaków zadnej fizycznej ingerencjii przy mostkach to na 100% masz 1700+, bo jak już pisałem to jest jeszcze Palomino czyli ma fabrycznie zablokowany mnożnik.Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 dziwny problem :) nie mozesz z procka odczytac. ale z drugiej strony wszystko wskazuje ze masz 1700+,a to juz zle swiadczy o twoim kumplu bo przecierz sam mogl odczytac. pozdro :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 A może to jest 1500+ i jest mnożnik odblokowany, ale nie wszystkie mnożniki chodzą. Ja sobie odblokowałem swojego palomino 1600+ i nie chodzą mi wszystkie. M. in. 10,5. Pewnie coś z połączeniem mostków nie tak jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Z tego co piszesz - to na bank jest to Palomino, a jeśli jest to palomino i gość mówi że był kręcony - to zapewne tak jest. Palomino nie kręciły się poprzez zmianę mnożnika w biosie, bo był zablokowany. Jedyną metodą było malowanie mostków (z powodzeniem opisało to Toms Hardware). Założę się że właśnie jest on kręcony za pomocą tej metody - a więc bios pokaże ci 11x133 - bo takie dane dostaje on z procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivam Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Dopiero zdejmowałem cooler i patrzyłem co mam na procku... Tam jest 1500 napisane.. .Wiec mam Athlona 1500+ kreconego na 1700+... Widac slady olowka na mostkach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Hehe - niezlego procka zes dostal... Jesli masz napisy na jadrze to to jest palomino bodajze :) A juz myslalem ze masz tbreda :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 tbred z napieciem 1.75 i 0.18u :? o czyms ty myslal :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek-GiereQ Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 mozesz go postawić na 2000+ tylko musisz coolera miec dobrego i płyte co daje spodo fsb:) bo zeby bawic sie mnoznikiem to musisz malować proca a to jest troszke skomplikowane pozatym fsb wiecej daje :D a pozatym pierwsze palomino mialy odblok0owany mnoznik bo sie spodkalem juz z takimi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...