Skocz do zawartości
Rivam

Co to za procesor? 1500+ czy 1700+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sorry, za glupi temat, ale to nie daje mi spokoju...

W czerwcu kupilem od goscia plyte Epox KTA3+ razem z prockiem Athonem i 512 SDRAM-u. Gosc mowil, ze jest to Athlon 1500+ podkrecony na 1700...

Ostatnio przywrocilem sobie domyslne ustawienia BIOSU. I mam

Mnoznik ---> 11x

Napiecie ---> 17,5

To sa domyslne ustawienia BIOSU...

Gdy uruchamiam komp to BIOS pokazuje mi proc jako Athlon XP 1700+. Przywrocilem domyslne ustawienia, wiec powinien pokazac jako 1500+. Inne programy jako czestotliwosc pokazuja mi 1,47 GHz.

Jesli to ma byc 1500+ ---> powinno byc 1,33 GHz

A tu pokazuje 1,47 GHz

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ostatecznym wyjsciem jest zdjecie coolera i przeczytanie napisow na jadrze... Ale to ostatecznosc...

Co Wy o tym myslicie? Czy ja mam 1500+ czy 1700+? :) A moze 1500+ krecony na 1700+ ale nie przez BIOS?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze to jest XP 1500+ tylko krecony na 1700+?  

Moge sie zaczac nim bawic i nie bedzie dawal sie tak krecic, jak prawdziwy 1700+....

Ale skoro dales otymalne ustawienia biosu i dalej masz 1,47 Ghz to raczej napewno jes to 1700+ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę się cieszył, jeśli to 1700+...

W BIOSIE wszedłem w menu, gdzie się ustawia mnoznik i napiecia. Przy mnozniku i napieciach wszedzie dalem na DEFAULT.

Teraz mam MNOZNIK ---> 11x Napiecie 1,75 V

I dalej 1,47 GHz... Wychodzi, ze to 1700+...

A moze on jest jakoś inaczej krecony? Tzn nie przez BIOS, tylko moze sa przecinane i laczone mostki? W sobote moze zdejme cooler i zobacze co na nim jest...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobote to zdejme cooler i zobacze jak z mostkami... gdzieś czytałem, że tymi mostkami mnożnik się jakoś blokuje i coś tam, coś tam...... dokladnie nie wiem. Zobacz, czy są lutowane, albo rysowane ołówkiem mostki albo poprzecinane. No i oczywiscie, czy jakie sa napisy na jadrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze to jest XP 1500+ tylko krecony na 1700+?

Jeżeli na procu nie bedzie znaków zadnej fizycznej ingerencjii przy mostkach to na 100% masz 1700+, bo jak już pisałem to jest jeszcze Palomino czyli ma fabrycznie zablokowany mnożnik.Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to jest 1500+ i jest mnożnik odblokowany, ale nie wszystkie mnożniki chodzą. Ja sobie odblokowałem swojego palomino 1600+ i nie chodzą mi wszystkie. M. in. 10,5. Pewnie coś z połączeniem mostków nie tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz - to na bank jest to Palomino, a jeśli jest to palomino i gość mówi że był kręcony - to zapewne tak jest.

Palomino nie kręciły się poprzez zmianę mnożnika w biosie, bo był zablokowany. Jedyną metodą było malowanie mostków (z powodzeniem opisało to Toms Hardware).

Założę się że właśnie jest on kręcony za pomocą tej metody - a więc bios pokaże ci 11x133 - bo takie dane dostaje on z procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz go postawić na 2000+ tylko musisz coolera miec dobrego i płyte co daje spodo fsb:) bo zeby bawic sie mnoznikiem to musisz malować proca a to jest troszke skomplikowane pozatym fsb wiecej daje :D a pozatym pierwsze palomino mialy odblok0owany mnoznik bo sie spodkalem juz z takimi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...