Skocz do zawartości
kredens

Kkomputer w decku CD

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem na allegro UNIVERSUM DIGITAL AUDIO COMPACT DISC PLAYER CD 3001

Dołączona grafika

nie chce mi sie rozpisywać, ale oto co z niego robie (jeszcze nie skończyłem)

wymontowałem bebechy:

Dołączona grafika

wyciąłem otwór na tylni multi conector (dobrze to nazwałem?) i wkręciłęm kilka śrób montażowych:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

najpierw oglądam czy pasuje płyta główna:

Dołączona grafika

potem zasilacz:

Dołączona grafika

katra sieciowa (widzicie?), i foto z przednim panelem:

Dołączona grafika

całość:

Dołączona grafika

ładnie?

Dołączona grafika

jeszcze trzeba wprawić gniazdo zasilania:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i jeszcze raz całość:

Dołączona grafika

aha zapomniałem... CD-rom wisi nad krawędzią płyty.. w takiej obudowie jest dość ciasno,

dlatego musiałem "amputować" dwa gniazda ISA

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ciąg dalszy nastąpi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, właśnie o to chodzi.. ma sie zmieścić cały komp w pozornie nie przystosowanej do tego obudowie

Jakby co, zawsze możesz zastosować części laptopowe - zwłaszcza HD z laptopa dałby Ci sporą oszczędność miejsca.

Panel przedni zostaje bez zmian?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląd przedniego panela zostanie bez zmian, tylko troszkę bedzie zmieniona funkcjonalność

ale mam takie myśli... troszkę drastycznie pousuwałem kilka przeszkadzających elementów z wnętrza tej obudowy.. i troszkę pokaleczyłem ją. teraz musze to ładnie wyprowadzić, ale mam taki pomysł.. dać do galwanizacji i chrom na tym polożyć, co wy na to? na zewnątrz czerń a w środku chrom.. will be good looking?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląd przedniego panela zostanie bez zmian, tylko troszkę bedzie zmieniona funkcjonalność

ale mam takie myśli... troszkę drastycznie pousuwałem kilka przeszkadzających elementów z wnętrza tej obudowy.. i troszkę pokaleczyłem ją. teraz musze to ładnie wyprowadzić, ale mam taki pomysł.. dać do galwanizacji i chrom na tym polożyć, co wy na to? na zewnątrz czerń a w środku chrom.. will be good looking?

Calkiem niezle, ale takze nasuwa mi sie pytanie gdzie bedzie hdd? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat powinien brzmieć "Nareszcie", bo mało tego tutaj pokazują. Moje uszanowanie za cierpliwość;) Komputerk bardzo elegancko poskładany, porządeczek w środku... Tylko czy zasilacz się nie przepoci? Planujesz mu jakiś wiuw zrobić? I oczywiście panel cedeka będzie pod klapka po kasetce - eject dalej robi, co robił, a przycisk zasilania pod guziołkiem on/of? Mógłbyś tam oczywiście na front LCD podmontować ładne, podświetlane lub kolorowe wogóle, ale to już może być za dużo w takiej malutkiej obudóweczce.

Chcę jeszcze takich obrazków :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzalem, płyta chodzi bez problemu co widać na filmie.

a co do przedniego panelu... hmmm chcę wykorzystać ten co jest. troszkę się zastanawiam. oczywiście tak jak napisał Ryba_8, eject i on/off bedzie na starym miejscu, to nie jest problem, ale nie wiem jak rozplanować i wykorzystać reszte guziczków. play to wiadomo... a reszta? no i masa diodek, po co tyle? szukałem schematu tego panela, ale nigdzie nie ma. a bardzo by mi ułatwiło przerabianie. tak myślałem by zrobić regulację głośności, wywołanie poczty, www... ale nie bardzo wiem jak się zabrać.. tak myślałem by pozmazywać funkcje tych klawiszy i diodek i inaczej opisać, by miało ręce i nogi. a .... sam już nie wiem.. teraz zwalniam tępo mam sesje (poprawkową już :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko spoko ładnie pięknie tylko że karty sis'a mają strasznie cienki obraz. wiem, że nie wejdzie zwykłą grafa i nie ma AGP :)

elegancko poupychane, bardzo fajny modzik, może też zrobię tak drugiego kompa ??

acha, chłodzenie zrób dla zasilacza, choćby wiatrak 5 czy 6cm, jakikolwiek przewiew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzalem, płyta chodzi bez problemu co widać na filmie.

a co do przedniego panelu... hmmm chcę wykorzystać ten co jest. troszkę się zastanawiam. oczywiście tak jak napisał Ryba_8, eject i on/off bedzie na starym miejscu, to nie jest problem, ale nie wiem jak rozplanować i wykorzystać reszte guziczków. play to wiadomo... a reszta? no i masa diodek, po co tyle? szukałem schematu tego panela, ale nigdzie nie ma. a bardzo by mi ułatwiło przerabianie. tak myślałem by zrobić regulację głośności, wywołanie poczty, www... ale nie bardzo wiem jak się zabrać.. tak myślałem by pozmazywać funkcje tych klawiszy i diodek i inaczej opisać, by miało ręce i nogi. a .... sam już nie wiem.. teraz zwalniam tępo mam sesje (poprawkową już :P )

To ja tak robię, jak nie wiem, gdzie co siedzi: Tup do serwisu RTV, pytanko z urządzeniem w ręce, gdzie można znaleźć schemat i opisy serwisowe: TEGO. Zwykle, jak się chce facetowi, to pozwoli przekserować, albo wyjmie kartkę i narysuje.

Po drugie: Wywołanie poczty i inne takie łatwo jest na RS232 zaprogramować, bo sterowniczeg do tego zawiera winda (prosty, jakieś 30-50 linijek kodu z całą obsługą błedów i różnych formatów danych). A po stronie urządzenia walisz ukłądzik za ...chyba 32gr, sterownik dwukierunkowy RSa z pamięcią ostatnich 8-10 bitów. Jak chcesz być burżuj, to za 20-60zł kupisz sobie i oprogramujesz procek RISCowy, bedziesz mógł nim kwę parzyć i przewracać kartki w książkach. I wbudowane LCD przy okazji obsłużysz (Chyba, że tu nie ma). A głośność... Był gdzieś schemacik doczepianai do klawiałek potencjopmetru regulującego głośność lub dwuklawisza. Ale jak znajdę, to cud się stanie.

Tu masz coś cudownego: http://www.hardwarebook.net/ ...że ludziom się jeszcze zdarza chcieć...

I co do zasilacza: możesz zamiast wentyla wypuścić to, co siedzi pod radiatorami na zewnątrz i przymocować jakiś duży, solidny radiator na tylną ściankę. Jeśli bedzie czarny, nikt go nie zauważy, a masz CISZĘ!! Opis gdzieś jest, nie bedę się wstukiwał w co już zrobione.

Szacunek za wkład i porządanie jeszcze. I żeby każdy komp był taki poukładany w środku!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie, no spoko.. o wentylacji to też już sporo myślałem..

dwa małe wentylarorki za zasilaczem, oraz w podłodze mnustwo dziureczek.. co to tego panelu.. napęd CD ma zamiast potencjometru guziki.. więc tu jest prostota, tylko przewody dolutować.. a reszta panelu.. no kumpel sie zdeklarował ze pomoże

ps. film sie podobał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( Z tym filmem to jest tak: Operation timeout.

Może jakiś zestaw zdjęciowy... Albo inny serw...

A co do wentyli :twisted: ... To lubisz szum? :twisted: Ja eliminuję nawet najcichsze, o ile się daje... <polemika> :lol:

Update: Żeby nie nabijać pustych postów: Siliconem je, bedą jeszcze cichsze i nie bedą na blachę drgawek oddawały. Jest taki delikatny, w tubkach małych, bardzo elastyczny i miękki, a do tego bez octu=nie śmierdzi.

A zasiłce wiatr potrzebny... prawie jak prockowi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa rzecz. Napisz jeszcze jakie są wymiary wewnętrzne tej obudowy, bo widze ze płyte masz pełnowymiarową a jednak weszła.

Mysle intensywnie nad małym komputerem do zastosowań AV (bez wentylatorów), ale to nie jest tania zabawa. Ile kosztowało Cię wszystko razem?

I kilka takich przemysleń. Zasilacz powinien byc ekranowany. ten co masz wyglada mi na całkiem zwyczajny (ja myslałem o micro ATX). Radiatory na nim może dałoby się zmienić - albo to tych przykręcić jakiś na górze (uwaga na potencjał na radiatorach) i zrobic szczeliny w pokrywie - tak samo nad procesorem).

Ja szukam również przejściówki flex-PCI do poziomego ułożenia karty. U Ciebie również mogłaby się sprawdzić.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow!

od strasznie dawna, patrzac na stojace kolo kompa klocki wiezy, rozmyslalem nad wsadzeniem kompa do jakiegos decka. ale od rozmyslan do realizacji droga daleka ...

mod zapowiada sie slicznie! gratulacje kredens - dajesz rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos narzekal na grafe ze sie zamontowac nie da. wydaje mi sie ze w laptopach nie wszystki plyty maja zintegrowane karty graficzne... poszukaj na gieldzie moze znajdziesz jakiegos okrojonego tnt ktorego wepchniesz...

a na PCI jakas... tylko trzeba dorwac taka low-profile... powinna sie zmiescic jak sieciowka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi