Skocz do zawartości
yosultan

Niewymagający Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem; moja płytka gł. jest w serwisie i załatwiłem sobie P233, 32Mb Ram i CD32x. I chciałem go urzywać tylko do przeglądania www i ewentualnie jakiegos GG odpalic. I tu sie pojawia problem chciałem odpalić MandrakeMove , Auroxa Live CD i chyba Knoppixa i zaden nie chce pojsc wyrzuca ze minimum pamięci to 128Mb i nie chce pójsc. Znacie jakąś dystrybujce z niskimi wymaganiami zeby byla przegladarka i jakis KDE.

Z góry dziekuje.

Sultan Big Greates

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia jesli na stronach szukasz tylko treści to links i lynx pokażą ci jak szybko strona sie moze załadowac :-]. nie mniej jednak jesli zamierzasz oglądac jakies obrazki na stronie playboya bo tekstu tam pewno mało to zapodaj litowe xy i do tego jakąs opere.bo netscape to tez moloch!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe zadnej mendy czy knopa to chyba edycje dla kochajacych inaczej :)))

jak juz to zapodaj se slaka i tylko jego !!

Dlaczego ?
dlaczego slak ? szczerze mowiac to jestem zaskoczony pytaniem no ale :

szybkosc dzialania - przy mendzie to jak porownianie 126p z A4 :P

stabilnosc i niezawodnosc chodz do najlatwiejszych nienalezy 80% ludzi odpada przy instalacji ( nie mam pojecia dlaczego)

slak nie dla glupich bo trza wiedziec co w trawie piszczy (brak powiazan pakietow) lecz chyba to zaleta nie wada :P

pozdro ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie umiesz sobie poradzic z ustawieniem mdk tak zeby chodzil sprawnie no to wybacz. nie jestes gosciem i nie oznacza ze znasz linuxa jesli masz slacka na kompie.

p.s.nie mam nic do slacka sam go uzywam :)

nie no z gory przepraszam ze nie lubie mendy i nie jestem gosciem :)

nie bawie sie brzydkimi zabawkami dla grzecznych dzieci i naprawde ciesze sie ze masz slaka bo wiesz co dobre :)

pozdro ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok masz swoje zdanie ale nie uwazam zeby "koloroewe" dytrybucje byly zle az tak. tez maja swoje zastosowanie

napewno , przeciez maja swoich odbiorcow , lecz dlamnie konsola w 100% wystarcza a X nie potrzebuje.

WIELKIE POZDRO :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Slackware nie lubie :-) Zycie bez systemu zarzadzania pakietami to aktualnie bardziej udreka niz korzysc. Ja po prostu nie mam zamiaru tracic czasu na samodzielne tworzenie pakietow i dbanie o zaleznosci (wiem, ze swarety i tak dalej, ale wiekszosc dystrybucji ma to od dawna i to dobrze rozwiniete). Od tego mam w koncu komputer, zeby robil czesc pracy za mnie. Oczywiscie wszystko ma swoje wady i zalety, dlatego najlepiej wyprobowac wszystko i stwierdzic samemu, co jest najlepsze. Rozmowa o tym co lepsze, to naprawde strata czasu ;->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Slackware nie lubie :-) Zycie bez systemu zarzadzania pakietami to aktualnie bardziej udreka niz korzysc. Ja po prostu nie mam zamiaru tracic czasu na samodzielne tworzenie pakietow i dbanie o zaleznosci (wiem, ze swarety i tak dalej, ale wiekszosc dystrybucji ma to od dawna i to dobrze rozwiniete). Od tego mam w koncu komputer, zeby robil czesc pracy za mnie. Oczywiscie wszystko ma swoje wady i zalety, dlatego najlepiej wyprobowac wszystko i stwierdzic samemu, co jest najlepsze. Rozmowa o tym co lepsze, to naprawde strata czasu ;->

No coz jak mowilem trza wiedziec co i jak , no ale bez przesady nie robmy z linuxa windowsa gdzie bezmyslnie i bezwiednie instalujemy pelno smieci. Istnieje rowniez cos takiego jak TGZ na upartego deby i rpmy no i zawsze pozostaje kompilacja.

Pamietajmy ze to ma chodzic na na zabytku :P wiec .. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co, skoro jest na przyklad taki gentoo, ktory sam pobierze potrzebne zrodla i wszysto poustawia i dodatkowo mamy na to spory wplyw? Ja mam notebooka z PII 233MHz i nie mam poinstalowanych smieci i system hula lacznie z XFree86, uzywam tego na codzien w pracy i w domu. Nie rozumiem wiec, po co promowac jakas tam jedyna sluszna dystrybucje, jesli sa inne, lepsze i gorsze. Uzywam systemow z szeroko rozumianej rodziny UNIX nie od dzis i wcale nie uwazam, ze gentoo, czy slackware czy debian sa jedynymi slusznymi dystrybucjami.

Czasem smiac mi sie chce, jak kazdemu nowoprzybylemu sie proponuje Slackware, bo to najlepszy system i w ogole. Toz sa inne jeszcze, z inna filozofia, ktora tez warto poznac. Ja chce miec szybko aktualizowanego i szybkiego desktopa. Wybralem gentoo, bo kompilacja ze zrodel czasem daje korzysci a i portage na biezaco uaktualniane jest i sprawnie dziala. Ktos inny wybierze Debiana z innych przyczyn. Nie widze problemu ani tez potrzeby faworyzowania czegokolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojoj ale sei porobiło :P. Jak się ma windows to nie ma tylu problemów bo jest albo 98 albo 2000 i tyle...a z linuxem to jakie wojny... jednak taki PRL miał swoje zalety jeden towar jedna marka i zero problemów z wyborem :-) a tu o prosze linuxow od ... groma i juz człowiek sam nie wie co wybrac :-). Wtrącając swoje 3 zdania jeszcze powiem tak. P233 to wcale nie złom tylko nei ma co się porywać na najnowsze dystrybucje. Poszukaj sobie jakiegos Redhata 6.2 czy czegos podobnego i z tego okresu i bedzie gites.(nei chce tutaj proponować konkretnie redhata ale akurat ten pamiętam) w tym wypadku masz stare KDE (bez tych całych wodotrysków itp itd.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje za wszystkie posty daly mi duzo do myslenia na temat OS-ow z rodziny UNIX ale nie dowiedzialem sie tak naprawde ktora dystrybujca LIVE-CD pojdzie mi na tym sprzecie (bo chyba nikt nie zauwarzył ze nie napisalem nic o HDD bo mojej Seagate 80Gb nie wykrywa). Naprawde prosze o jakas rade bo musze non-stop latac do kafejek internetowych mając Neo na chacie.

Peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dystrybucja dowolna (ja oczywiście polecam PLD - jest teraz też dostępne Live CD) - wybór dystrybucji nie ma żadnego wpływu na szybkość pracy kompa. Pointeresuj się tylko jakimiś lekkimi okienkami..

Taki temat był już na forum opisywany i tam podawałem przykłady takich okienek.

Co do dysku 80 GB - mimo, że nie jest on widziany przez bios płyty gł. to prawdopodobnie dało by się go odpalić pod linuxem - widziałem takie kombinacje... Startować tylko musisz z dyskietki bądz cd. Jak cię to interesuje to poszukaj w googlach :D

A i nie słuchaj tych co piszą o starych dystrybucjach - bierz wszystko co najnowsze. To nie win gdzie nowszy=b. wymagający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem skąd wytrzasnąłes tą opcje -g ale na żadnym z moich linuxow nei chodzi :/ jakoś inaczej kompilowane?

kompilujesz z opcja --enable-graphics i jesli masz obsluge framebuffera wkompilowana w jajko mozesz cieszyc sie grafika na konsoli. Ja w ten sposob ogladam np filmy w MPlayerze, przegladam grafike, www i robie pare innych rzeczy. Konsola nie spowalnia systemu tak jak X-y, wiec polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi