Skocz do zawartości
Boxster

Athlon XP mobile - fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie! fsb 220 osiagniete! Restarty byly spowodowane za malym napieciem na Ramy bo mialem wtedy 2,7 a po zmianie na 2,9 prime przeszedl . Ustabilizowalem fsb 220 i idac dalej znowu zaczely sie schody! 225 na poczatku wcale nie chcial komp ruszyc. Po zwiekszaniu napiecia na procka zaczal wstawac ale zwisal w trakcie ladowania windy. Dosyc znaczaco podnioslem mu napiecie hmm chyba do 1,75 i nadal zwisal. Ktos ma jakies pomysl?? W jakim momencie nalezy zwiekszyc napiecie chipsetow?? Z gory dziekuje za podpowiedzi.Pozdr

Mam pomysł - prawdopodobnie to nie proc, jeżeli nie idzie na wyższym FSB z L12 modem (ja się właśnie wczoraj zacząłem bawić mobilem ;)), tylko wina pamięci - potrzebny bios z CPC off, tylko to nie zawsze oznacza wyższą wydajność :

http://www.insanetek.com/index.php?page=cpcnf2

Chyba że nie zmieniasz mnożnika???? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i pojawia sie problem . Zgodnie z instrukcja wykonalem wszystko w windowsie ale po wejsciu i wylaczeniu apic mode w biosie nie startuje mi winda tylko miga na czarnym ekranie w lewym gornym rogu kursor. Jakies podpowiedzi ?? Z gory dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mietman : sprawdze biosy rozne ale to po weekendzie ale z tego co sie doczytalem to do konfiguracji 2x256 trzeba miec cpc on ...

Owszem, CPC Off niezbędny jest dla 2x512MB w dualu. Mnie się jednak udało osiągnąć max. stabilne FSB220 - mobilek 11x220, realnie ok. 2425Mhz, napięcie 1.675v wg biosu, w realu znacznie niższe (pamięci jak w starym sigu). L12 w sockecie na pewno działa - na jednej kości poszło bez problemu 11x230. Ponieważ mobo mam od 3 dni, to narazie jadę na oryginalnym D24, ale właśnie zaraz flasciach!ę ;)

Dla ciebie i twojego 2x256MB może jednak pomóc bios z CPC Off, jeżeli memki już nie wyrabiają. Poza tym mam pytanie, jaki mnożnik ustawiałeś? Jest to o tyle istotne, ponieważ akurat moja płyta, podobnie jak u wielu osób z NF7, ma kłopoty z mnożnikami 9, 10 i 10.5 :evil: Sprawdzałem wszystkie i jaja pańskie się dzieją, mówiąc ogólnie.

Modyfikowane biosy pozwalają sobie poradzić z tą "drobną" niedogodnością. ;)

EDIT :

http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=784&postdays=0&postorder=asc&start=360

Testy i zależności pomiędzy mnożnikiem, a odczytem i zapisem pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mietman Nie wiem dlaczego u mnie dziala ten mnoznik 10,5 ale tak jest :) Z biosami bede sie bawic po weekendzie jak wroce ze szkoly. Mam jakies leki przed flashowaniem wiec musze UPS`a zalatwic bo moze nie czesto ale zdaza sie ze mam zaniki pradu a nie chce uwalic plyty :)

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Skoro sprawa fsb na chwile (mam nadzieje ze na chwile )zatrzymala sie w miejscu to postanowilem ustawic 11x220. Na poprzednim napieciu oczywiscie winda nie laduje sie i dopiero przy napieciu 1,7(rzeczywiste) wchodzi do windy ale na prime bledy. Na napieciu rzeczywistym 1,74 prime takze wywala bledy. Co sadzicie ?? ustawiac wiecej napiecia na procka czy jednak zmienic z 1,6 na 1,7 napiecie na chipsety?? Ide dalej testowac. .....Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mietman Nie wiem dlaczego u mnie dziala ten mnoznik 10,5 ale tak jest :) Z biosami bede sie bawic po weekendzie jak wroce ze szkoly. Mam jakies leki przed flashowaniem wiec musze UPS`a zalatwic bo moze nie czesto ale zdaza sie ze mam zaniki pradu a nie chce uwalic plyty :)

Ja już przerobiłem kolejno D26 Black Mantaray CPC Off, D26 Black Mantaray CPC On, D26 Discovery CPC On i górą jest Mantaray z włączonym CPC (1T) - z wyłączonym CPC uzyskałem Full stabilne FSB235 w dualu 2x512MB, a na FSB240 przechodził wszystkie moje testy, tylko Prime się po jakimś czasie wychrzaniał. To jednak nie nadrobiło wad związanych z 2T - wydajnośc kiepska (2001SE, SuperPI itd.)

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Skoro sprawa fsb na chwile (mam nadzieje ze na chwile )zatrzymala sie w miejscu to postanowilem ustawic 11x220. Na poprzednim napieciu oczywiscie winda nie laduje sie i dopiero przy napieciu 1,7(rzeczywiste) wchodzi do windy ale na prime bledy. Na napieciu rzeczywistym 1,74 prime takze wywala bledy. Co sadzicie ?? ustawiac wiecej napiecia na procka czy jednak zmienic z 1,6 na 1,7 napiecie na chipsety?? Ide dalej testowac. .....Pozdr

Ja bym zaryzykował i dał 1.7v na chipsecie i ok. 1.8v na procku - jeżeli wszystko będzie git, to wtedy sukcesywnie bym sprawdzał, co można obniżyć. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to oznacza że na Bartonie M 2500... jak ustawie jaki kolwiek mnożnik to komp i tak mi sie uruchmi z 14x ? Jest zablokowany, było by to max dziwne, ale obojetnie czy ustawie 6x czy 15x to i tak jest 14x :/ Nie wiem o co w tym chodzi:(

mam to samo na msi kt4av widze ze tez masz taka plytke, oficjalna odpowiedz supportu MSI byla taka ze ta plyta nieobsluguje wersji mobile i dlatego moga byc takie problemy,z tego co znalazlem w sieci na ten temat to niejest odosobniony problem pozostaje zmiana plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Pisze od brata z kompa gdyz w moim padla plyta glowna. W momencie ktorym przestala dzialac nic nie robilem . Czyzby L12mod ?? bo czytalem o takich przypadkach ze padly plyty po nim. Po wlaczeniu kompa nic sie nie wlacza. Nie slychac beepa. Przelozylem procek i reszte podzespolow do kolegi na plyte i wszystko chodzi a u mnie nic - kolegi procek takze sprawdzony na mojej plycie i nic!! Prosze Was o porady bo nie wiem co sie stalo . Rozumiem ze padlaby w momencie podkrecania ale mialem nadal tak samo jak chodzilo z 3 dni i padlo .Kto mi powie co mam zrobic to dostaje flaszke :)) Z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heja

domyslam sie ze tutaj jest wielu ludzi ktorzy przesiedli z legendarnych thortonow na mobile w zwiazku z tym mam do nich pytanie czy ta zmiana byl adektwatna do ceny :?: teraz doplata ok 150-200 zl a widze ze oc mobilów kreci sie w granicach 2,5-2,6 wiec to jest tylko 200-300Mhz wiecej .... czeka na obiektywne odpowiedzi ....

z góry serdeczne dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie ruszał, w tym momencie, choć sam zmieniłem z 1700 wykręconego na 2200mhz, a teraz mam 2600mhz

teraz pointeresowałbym sie czyms na s939, jak nie masz teraz kaski to lepiej poczekać i potem kupić coś naprawde lepszego i przyszłościowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przesiadłem się z Thortona @ 2.3 GHz z 512KB Cache L2 na XP-M... I określę to tak. NIE MA ŻADNEGO SENSU TAKA WYMIANA... Raz, że XP-M'ki działają dziwnie > 220 FSB, dwa mam tylko 200 MHz realnie więcej na procku. ;) A tego nie widać! (no dobra, w syntetyckach). Za 200 zł lepiej sobie kupić SB Audigy i mieć radochę z EAX 4.0. Serio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pewna dziwna rzecz, nie wiem czy bylo - moj bartek dziala na 1.85v (zawyzone pewnie bo na abicie - nevermind_ - w kazdym razie na 1.875 nie odpalil sie... (discovery by merlin biosed) - uznalem ze za duzo, zworka zresetowalem bios (ins nie dzialal) - i dzialalo na 1.85.... natomiast co sie okazalo zadzialal na 1.9v :/// na 1875 nie dziala a na 1900 tak...weird

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi all

Jest tak, mam teraz durnia 800 i zamieniam go na athlona na Abicie NF7-S.

Zastanawiam cie ktorego proca wybrac, na allegro znalazlem 2600+ za 340 i 2500+M za 400

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36023514

Czy to dobra seria???

Tyle sie juz naczytalem ze glowa mi spuchla i dalej nie potrafie sie zdecydowac. Nie mam zamiaru krecic go extremalnie, wystarczy mi 2200 mhz.

Boje sie tylko o zasilacz bo mam go jeszcze z czasów PII 226 :PPPPP.

Do tego pamieci Kingston PC3200 cl3 (KVR40064C3A)

Pliz zatem zdecydujcie za mnie :))) i podpowiedzcie jakie ( w miare niedrogie ) chłodzenie zakupic.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

siedze od dluzszego czasu na roznych forach i czytam opinie ruznych ludzi na temat sprzetu. chcialbym uslyszec co sadzicie o zestawie ktory ponizej zlozylem - chcialbym uslyszec minusy jak i plusy bo chcialbym taki zestaw kupic a nie chcialbym bezsensownie wydac kase. moze jest cos co jest tansze a po malych :D przerobkach da lepsze osiagi

procesor: AMD Athlon XP 2500+ (Mobile)

wiatrak: Pentagram Freezone QC-80 Cu

plyta: Epox 8RDA3I (nVidia nForce2 Ultra 400)

lub

Epox 8RDA+ (nVidia nForce2 SPP)

pamiec: DDRAM 2x256MB PC-400 Twinmos CL 2.5

grafa: Radeon 9600 Pro Sapphire Advantage 128MB TV-out / DVI BOX (128-bit)

lub

Radeon 9600 Pro Sapphire Advantage 256MB TV-out / DVI BOX (128-bit)

moglibyscie mi tez pomoc z doborem zasilania ale w granicach cenowych 150 zl (max 200) bo w tym momencie mam Sunteka 250W (model: ST-250GK) i z gory zakladam, ze powyzszy zestaw na tym nie pojdzie

z gory wielkie dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pech

Procesor jak najbardziej,jesli chodzi o coolerka to polecam dolozyc okolo 15 zl i kupic najnowszy i najwydajniejszy model tej firmy - QVC-120 Cu - jak sie nie myle jest on o jeden lub dwa stopnie gorszy od mistrza Zalmana:)) Jesli chodzi o plyte glowna to ja bym byl za abitem nf7 (s) - prade mowiac nf7 i 8rda3i to ta sama cena wiec abit :)) Mialem wczesniej wlasnie tego epoxa i byly same problemy i mam teraz abita...Twinmosy.........jesli uda Ci sie to bedzie dobrze - mi sie nie udalo ida tylko do 220 i nic dalej. Jesli chcesz pozadnie podkrecac to nie polecam ich. Karte grafiki kup 128MB gdyz 256MB nie wykorzystasz przy tych kartach- 128bit. Na zasilke to polecalbym Ci jednak wydac te 200 zl i kupic chiefteca HPC-360-302DF. Pozdr

P.S. czy ktos moze doszedl do tego ze moja plyta sie nie odzywa?? Ide zaraz ja zaniesc do sklepu ale chcialbym znac przyczyne zeby to sie nie powtorzylo. Drut-mod??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie polecam twinmosów

Mialem/mam 2x256 i 1 x512, cl 2.5, kostki mtec

2x256 poszły do serwisu, czekam, a 512 na razie musi siedziec w kompie. te 256 na 3 płytach sprawdzane, nie działają w dualu, a na singlu działają tak jak ta 512 - czyli źle.

Objawy - wykrzaczają na 400Mhz i więcej(mogą max 440)

Prime wywala błąd po 2 teście na fsb 200, gry mają błędy - wyskakuje do pulpitu, freezy, itp.

Przy fsb 180 i mniej jest ok(choć w przypadku 2x256 na 340-350 nie było ok) i prme stabilnie liczy po 2-6 godzin.

Prócz fsb wszystkie pozostałe parametry są te same, więc to na pewno wina pamięci.

Wyrzuce te złomy i 'zmusze' sklep by mi dali hyniksy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jasiuu- L12 to raczej wątpliwe. Byłbyś pierwszą chyba osobą która miała problem z l12. Może być tak że coś ci sie przegrzało>wygrzało na abicie i nie pracuje. Miałeś wszystko schłodzone? (mosfery itd)

@PecH

Odnośnie QC-80 Cu to zdecydowanie wystarczy. Ja mam QC-80 AlCu i na OC w podpisie zarąbiście sie sprawuje.

Co do karty grafiki to wolałbym tego samego Atika, tyle że innej firmy. Konkretnie Gigabyte ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jasiuu

hmmm mowisz ze abitnf7 (s), osobiscie kierowalem sie kumplem ktory ma epoxa i na nim kreci athlona z 1700+ na 2700+ (oczywiscie mobila :D) bede sie musial dobrze zastanowic i jeszcze poczytac....

@Jasiuu

@Gregu

a odnosnie pamieci co polecacie i sadzicie ze bedzie lepsze.....najlepsze w cenie do 400zl (chodzi o kase :()

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...