suchyjastrzab Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 A nie lepiej opchnąć tą płytę i kupić Mobila i Abita na nForce2? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 witam ponownie! fsb 220 osiagniete! Restarty byly spowodowane za malym napieciem na Ramy bo mialem wtedy 2,7 a po zmianie na 2,9 prime przeszedl . Ustabilizowalem fsb 220 i idac dalej znowu zaczely sie schody! 225 na poczatku wcale nie chcial komp ruszyc. Po zwiekszaniu napiecia na procka zaczal wstawac ale zwisal w trakcie ladowania windy. Dosyc znaczaco podnioslem mu napiecie hmm chyba do 1,75 i nadal zwisal. Ktos ma jakies pomysl?? W jakim momencie nalezy zwiekszyc napiecie chipsetow?? Z gory dziekuje za podpowiedzi.PozdrMam pomysł - prawdopodobnie to nie proc, jeżeli nie idzie na wyższym FSB z L12 modem (ja się właśnie wczoraj zacząłem bawić mobilem ;)), tylko wina pamięci - potrzebny bios z CPC off, tylko to nie zawsze oznacza wyższą wydajność : http://www.insanetek.com/index.php?page=cpcnf2 Chyba że nie zmieniasz mnożnika???? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 mam proca tylko jescz eni odpalilem czekam na pentagrama! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiuu Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 @Mietman : sprawdze biosy rozne ale to po weekendzie ale z tego co sie doczytalem to do konfiguracji 2x256 trzeba miec cpc on. Jeszcze takie pytanko. Czy wylaczenie Apic w biosie moze mi pomoc ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 owszem, musisz wyłączyć w biosie i w systemie, jeśli nie wiesz jak to zrobić sprawdź w faq - kompedium nf7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiuu Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 no i pojawia sie problem . Zgodnie z instrukcja wykonalem wszystko w windowsie ale po wejsciu i wylaczeniu apic mode w biosie nie startuje mi winda tylko miga na czarnym ekranie w lewym gornym rogu kursor. Jakies podpowiedzi ?? Z gory dzieki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 @Mietman : sprawdze biosy rozne ale to po weekendzie ale z tego co sie doczytalem to do konfiguracji 2x256 trzeba miec cpc on ...Owszem, CPC Off niezbędny jest dla 2x512MB w dualu. Mnie się jednak udało osiągnąć max. stabilne FSB220 - mobilek 11x220, realnie ok. 2425Mhz, napięcie 1.675v wg biosu, w realu znacznie niższe (pamięci jak w starym sigu). L12 w sockecie na pewno działa - na jednej kości poszło bez problemu 11x230. Ponieważ mobo mam od 3 dni, to narazie jadę na oryginalnym D24, ale właśnie zaraz flasciach!ę ;) Dla ciebie i twojego 2x256MB może jednak pomóc bios z CPC Off, jeżeli memki już nie wyrabiają. Poza tym mam pytanie, jaki mnożnik ustawiałeś? Jest to o tyle istotne, ponieważ akurat moja płyta, podobnie jak u wielu osób z NF7, ma kłopoty z mnożnikami 9, 10 i 10.5 :evil: Sprawdzałem wszystkie i jaja pańskie się dzieją, mówiąc ogólnie. Modyfikowane biosy pozwalają sobie poradzić z tą "drobną" niedogodnością. ;) EDIT : http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=784&postdays=0&postorder=asc&start=360 Testy i zależności pomiędzy mnożnikiem, a odczytem i zapisem pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cherub Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Cherub- bardzo słabe osiągnięcie OC, powiedziałbym że jedne z najgorszych :( no niestety tak trafilem :( zobacze jak pojdzie na lepszy chlodzeniu jak mu napiecie podciagne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiuu Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 @Mietman Nie wiem dlaczego u mnie dziala ten mnoznik 10,5 ale tak jest :) Z biosami bede sie bawic po weekendzie jak wroce ze szkoly. Mam jakies leki przed flashowaniem wiec musze UPS`a zalatwic bo moze nie czesto ale zdaza sie ze mam zaniki pradu a nie chce uwalic plyty :) Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Skoro sprawa fsb na chwile (mam nadzieje ze na chwile )zatrzymala sie w miejscu to postanowilem ustawic 11x220. Na poprzednim napieciu oczywiscie winda nie laduje sie i dopiero przy napieciu 1,7(rzeczywiste) wchodzi do windy ale na prime bledy. Na napieciu rzeczywistym 1,74 prime takze wywala bledy. Co sadzicie ?? ustawiac wiecej napiecia na procka czy jednak zmienic z 1,6 na 1,7 napiecie na chipsety?? Ide dalej testowac. .....Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 daj mu prundu! 11x220=2420 - on juz potrzebuje tutaj trochę więcej, wróżenie z fusów nic tu nie da - musisz dać tyle zeby sie prime nie wywalał, daj mu 1,85 jak przejdzie to spróbuj zmniejszyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 @Mietman Nie wiem dlaczego u mnie dziala ten mnoznik 10,5 ale tak jest :) Z biosami bede sie bawic po weekendzie jak wroce ze szkoly. Mam jakies leki przed flashowaniem wiec musze UPS`a zalatwic bo moze nie czesto ale zdaza sie ze mam zaniki pradu a nie chce uwalic plyty :)Ja już przerobiłem kolejno D26 Black Mantaray CPC Off, D26 Black Mantaray CPC On, D26 Discovery CPC On i górą jest Mantaray z włączonym CPC (1T) - z wyłączonym CPC uzyskałem Full stabilne FSB235 w dualu 2x512MB, a na FSB240 przechodził wszystkie moje testy, tylko Prime się po jakimś czasie wychrzaniał. To jednak nie nadrobiło wad związanych z 2T - wydajnośc kiepska (2001SE, SuperPI itd.) Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Skoro sprawa fsb na chwile (mam nadzieje ze na chwile )zatrzymala sie w miejscu to postanowilem ustawic 11x220. Na poprzednim napieciu oczywiscie winda nie laduje sie i dopiero przy napieciu 1,7(rzeczywiste) wchodzi do windy ale na prime bledy. Na napieciu rzeczywistym 1,74 prime takze wywala bledy. Co sadzicie ?? ustawiac wiecej napiecia na procka czy jednak zmienic z 1,6 na 1,7 napiecie na chipsety?? Ide dalej testowac. .....PozdrJa bym zaryzykował i dał 1.7v na chipsecie i ok. 1.8v na procku - jeżeli wszystko będzie git, to wtedy sukcesywnie bym sprawdzał, co można obniżyć. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egefege Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Co to oznacza że na Bartonie M 2500... jak ustawie jaki kolwiek mnożnik to komp i tak mi sie uruchmi z 14x ? Jest zablokowany, było by to max dziwne, ale obojetnie czy ustawie 6x czy 15x to i tak jest 14x :/ Nie wiem o co w tym chodzi:(mam to samo na msi kt4av widze ze tez masz taka plytke, oficjalna odpowiedz supportu MSI byla taka ze ta plyta nieobsluguje wersji mobile i dlatego moga byc takie problemy,z tego co znalazlem w sieci na ten temat to niejest odosobniony problem pozostaje zmiana plyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiuu Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Witam! Pisze od brata z kompa gdyz w moim padla plyta glowna. W momencie ktorym przestala dzialac nic nie robilem . Czyzby L12mod ?? bo czytalem o takich przypadkach ze padly plyty po nim. Po wlaczeniu kompa nic sie nie wlacza. Nie slychac beepa. Przelozylem procek i reszte podzespolow do kolegi na plyte i wszystko chodzi a u mnie nic - kolegi procek takze sprawdzony na mojej plycie i nic!! Prosze Was o porady bo nie wiem co sie stalo . Rozumiem ze padlaby w momencie podkrecania ale mialem nadal tak samo jak chodzilo z 3 dni i padlo .Kto mi powie co mam zrobic to dostaje flaszke :)) Z gory dziekuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Mozliwe, że to bios, miałem taki przypadek. Spróbuj odpalic kompa z tego: http://micek.no-ip.com/~jastrzab/NF7-s%20v...0%20Recover.rar , ale najpierw zmień bios na tej dyskietce na Swój. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 a jakie jest dokłądne zachowanie płyty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 heja domyslam sie ze tutaj jest wielu ludzi ktorzy przesiedli z legendarnych thortonow na mobile w zwiazku z tym mam do nich pytanie czy ta zmiana byl adektwatna do ceny :?: teraz doplata ok 150-200 zl a widze ze oc mobilów kreci sie w granicach 2,5-2,6 wiec to jest tylko 200-300Mhz wiecej .... czeka na obiektywne odpowiedzi .... z góry serdeczne dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 ja bym nie ruszał, w tym momencie, choć sam zmieniłem z 1700 wykręconego na 2200mhz, a teraz mam 2600mhz teraz pointeresowałbym sie czyms na s939, jak nie masz teraz kaski to lepiej poczekać i potem kupić coś naprawde lepszego i przyszłościowego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 Ja też przesiadłem się z Thortona @ 2.3 GHz z 512KB Cache L2 na XP-M... I określę to tak. NIE MA ŻADNEGO SENSU TAKA WYMIANA... Raz, że XP-M'ki działają dziwnie > 220 FSB, dwa mam tylko 200 MHz realnie więcej na procku. ;) A tego nie widać! (no dobra, w syntetyckach). Za 200 zł lepiej sobie kupić SB Audigy i mieć radochę z EAX 4.0. Serio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 @Radek a odblokowanie dodatkowego cachu cos dalo ... bo szczerze nie chce misie scigac bloku i kombinowac sorry za ot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 a ja mam pewna dziwna rzecz, nie wiem czy bylo - moj bartek dziala na 1.85v (zawyzone pewnie bo na abicie - nevermind_ - w kazdym razie na 1.875 nie odpalil sie... (discovery by merlin biosed) - uznalem ze za duzo, zworka zresetowalem bios (ins nie dzialal) - i dzialalo na 1.85.... natomiast co sie okazalo zadzialal na 1.9v :/// na 1875 nie dziala a na 1900 tak...weird Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 moze zasilka nie wyrabia albo plyta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 zasilka nie wyrabia 1.87 a wyrabia 1.90 ? mam wrazenie ze masz to pod ctrl + V -> "zasilka albo plyta" - niestety 90 % userow tutaj mowi ze zasilka albo plyta... czasem jeszcze pamieci ale one nic do napiecia nie maja wiec to na 100 % zasilka albo plyta ;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yello Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 Hi all Jest tak, mam teraz durnia 800 i zamieniam go na athlona na Abicie NF7-S. Zastanawiam cie ktorego proca wybrac, na allegro znalazlem 2600+ za 340 i 2500+M za 400 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36023514 Czy to dobra seria??? Tyle sie juz naczytalem ze glowa mi spuchla i dalej nie potrafie sie zdecydowac. Nie mam zamiaru krecic go extremalnie, wystarczy mi 2200 mhz. Boje sie tylko o zasilacz bo mam go jeszcze z czasów PII 226 :PPPPP. Do tego pamieci Kingston PC3200 cl3 (KVR40064C3A) Pliz zatem zdecydujcie za mnie :))) i podpowiedzcie jakie ( w miare niedrogie ) chłodzenie zakupic. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Bierz mobila Wiecej zabawy - lepiej sie kręci, mnoznik odblokowany a i na forum łatwiej o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 i miodek jest raczej polecany, cen tez nie ma z kosmosu i przelamuje monopol, bo jak miodek nie mial prockow ostatnie 2 tyg to kskiba dal cene 460.... bardzo "fair" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PecH Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 witam siedze od dluzszego czasu na roznych forach i czytam opinie ruznych ludzi na temat sprzetu. chcialbym uslyszec co sadzicie o zestawie ktory ponizej zlozylem - chcialbym uslyszec minusy jak i plusy bo chcialbym taki zestaw kupic a nie chcialbym bezsensownie wydac kase. moze jest cos co jest tansze a po malych :D przerobkach da lepsze osiagi procesor: AMD Athlon XP 2500+ (Mobile) wiatrak: Pentagram Freezone QC-80 Cu plyta: Epox 8RDA3I (nVidia nForce2 Ultra 400) lub Epox 8RDA+ (nVidia nForce2 SPP) pamiec: DDRAM 2x256MB PC-400 Twinmos CL 2.5 grafa: Radeon 9600 Pro Sapphire Advantage 128MB TV-out / DVI BOX (128-bit) lub Radeon 9600 Pro Sapphire Advantage 256MB TV-out / DVI BOX (128-bit) moglibyscie mi tez pomoc z doborem zasilania ale w granicach cenowych 150 zl (max 200) bo w tym momencie mam Sunteka 250W (model: ST-250GK) i z gory zakladam, ze powyzszy zestaw na tym nie pojdzie z gory wielkie dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiuu Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 @Pech Procesor jak najbardziej,jesli chodzi o coolerka to polecam dolozyc okolo 15 zl i kupic najnowszy i najwydajniejszy model tej firmy - QVC-120 Cu - jak sie nie myle jest on o jeden lub dwa stopnie gorszy od mistrza Zalmana:)) Jesli chodzi o plyte glowna to ja bym byl za abitem nf7 (s) - prade mowiac nf7 i 8rda3i to ta sama cena wiec abit :)) Mialem wczesniej wlasnie tego epoxa i byly same problemy i mam teraz abita...Twinmosy.........jesli uda Ci sie to bedzie dobrze - mi sie nie udalo ida tylko do 220 i nic dalej. Jesli chcesz pozadnie podkrecac to nie polecam ich. Karte grafiki kup 128MB gdyz 256MB nie wykorzystasz przy tych kartach- 128bit. Na zasilke to polecalbym Ci jednak wydac te 200 zl i kupic chiefteca HPC-360-302DF. Pozdr P.S. czy ktos moze doszedl do tego ze moja plyta sie nie odzywa?? Ide zaraz ja zaniesc do sklepu ale chcialbym znac przyczyne zeby to sie nie powtorzylo. Drut-mod?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 Ja nie polecam twinmosów Mialem/mam 2x256 i 1 x512, cl 2.5, kostki mtec 2x256 poszły do serwisu, czekam, a 512 na razie musi siedziec w kompie. te 256 na 3 płytach sprawdzane, nie działają w dualu, a na singlu działają tak jak ta 512 - czyli źle. Objawy - wykrzaczają na 400Mhz i więcej(mogą max 440) Prime wywala błąd po 2 teście na fsb 200, gry mają błędy - wyskakuje do pulpitu, freezy, itp. Przy fsb 180 i mniej jest ok(choć w przypadku 2x256 na 340-350 nie było ok) i prme stabilnie liczy po 2-6 godzin. Prócz fsb wszystkie pozostałe parametry są te same, więc to na pewno wina pamięci. Wyrzuce te złomy i 'zmusze' sklep by mi dali hyniksy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 @Jasiuu- L12 to raczej wątpliwe. Byłbyś pierwszą chyba osobą która miała problem z l12. Może być tak że coś ci sie przegrzało>wygrzało na abicie i nie pracuje. Miałeś wszystko schłodzone? (mosfery itd) @PecH Odnośnie QC-80 Cu to zdecydowanie wystarczy. Ja mam QC-80 AlCu i na OC w podpisie zarąbiście sie sprawuje. Co do karty grafiki to wolałbym tego samego Atika, tyle że innej firmy. Konkretnie Gigabyte ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PecH Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 @Jasiuu hmmm mowisz ze abitnf7 (s), osobiscie kierowalem sie kumplem ktory ma epoxa i na nim kreci athlona z 1700+ na 2700+ (oczywiscie mobila :D) bede sie musial dobrze zastanowic i jeszcze poczytac.... @Jasiuu @Gregu a odnosnie pamieci co polecacie i sadzicie ze bedzie lepsze.....najlepsze w cenie do 400zl (chodzi o kase :() Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...