makaronek Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 @q - ile V wytrzymuje mobile ? boje sie dac powyzej 1.9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 @q - ile V wytrzymuje mobile ? boje sie dac powyzej 1.9Mój robi prima95 przez 2h bo dłużej mi się nie chciało czekać bez żadnego błedu na napięciu 1.96V przy predkości w podpisie. Nie bój się wysokich napięć jeśli masz dobre chłodzienie. Oczywiście to skraca żywotność rdzenia lecz kto bedzie uzywał procka przez 20 lat :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubii Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 No to co ? walczyć o IQYHA0408 czy pozostać przy AQYHA ? Różnica w cenie 70zł - czy się opłaca dopłacić i skiby i zrezygnować u miodka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 hubii - nie oplaca sie. Dlatego ze 460zl > 400 zl (nie wiem czy dobrze licze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.A.G.I.K. Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Powiedzcie Mi czy płyta Abita AN7 bedzie dobra pod ten proc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Będzie dobra ale NF7 - S będzie lepsza :) A co do Mobila. Ostatnio zmieniłem mojego 1700+@2600+ na ten procek i chyba trafiłem jakiś gorszy egzemplarz. Wyciągam tylko 12 x 200 i to przy Vcore 1.85V, a tak liczyłem na 2500MHz z Vcore 1.7- 1.8V. Do windy wchodzi na 2500MHz ale przy Vcore 1.95, niestety Prime się sypie od razu. Dał bym 2V ale Chieftec już przy 1.95 pokazuje 11.8 zamiast 12V. Chyba bedę musiał pokombinować nad jakąś wymianą bo takie osiągi z WC to słabizna :( I tak dla ciekawskich to jest to AXMH 2500 FQQ4C IQYHA 0414 RPAW. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawada Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Jaka najlepiej kupic pamieci do krecenia tego Mobila na plycie NF7-S ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Jaka najlepiej kupic pamieci do krecenia tego Mobila na plycie NF7-S ??Hynixy PC3200 - tanie i dobre ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 AQYHA miałem i chodziła na 2.5Ghz przy 2V. Teraz mam IQYHA 0408 czyli chyba najwsześnijszy tydzień produkcji bo nie słyszałem żeby ktoś miał z 07, tak czy siak chodzi w ok. 2.8Ghz ! Policz SuperPi :!: Przy twoim procku wynik może być całkiem ciekawy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenzo-71[PL] Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Witam, jestem nowy wiec prosze nie krzyczec :oops: A wiec mam klopot, procek kupie chyba od Pana Miodka z allegro jak ktos tu polecal (cos mi wybierze moze :) ), ale teraz pytanie, ktora z tych 2 plyt pod tego pocka wybrac ASUS A7V880 - KT880, czy ASUS A7N8X-X ... ta pierwsza wydaje sie odpowiedniejsza dla mnie, ale znajomy mowil ze napiecie ma od 1.65, ale to chyba zalezy od procesora, i wyczytalem, ze nie lubi pamieci NONAME, wiec wole zapytac fachowcow niz pakowac sie w bagno... Pozdrawiam i dziekuje za kazda informacje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Policz SuperPi :!: Przy twoim procku wynik może być całkiem ciekawy :) Masz racje niektorzy maja calkiem fajne podpisy i az przykro sie robi gdy poza podpisem nigdzie taki sprzet nie figuruje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LesniK Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Od tygodnia mecze IQYHA 0408 od Miodka (FSB 218 - tyle RAM ciagnie z 2-3-3-6 ) : *10=2180, 1,45v *10,5=2289, 1,55v *11=2398, 1,70v *11,5=2507, 1,80v (to juz za duzo jak na Spire WRIV - w stresie >55*C) Wszystkie dane z BIOSu - CPUZ pokazuje napiecia ~0,05v nizsze. Obecnie jade 11*218 1,70v - w stresie 52*C . Stabilnosc : SuperPi 16M, 3DMark2001 - Prime loteryjne (np. przy ~2400mhz 2h bez bledu, nastepny dzien blad po 5min). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oszkeey Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Witam ! jestem nowy i zagubiony, potrzebuje kilku konkretnych odpowiedzi mianowicie zakupiłem Athlona XP-M 2500 i myśle nad resztą -płyta główna Abit AN7 czy NF7-S -Chłodzenie Zalman CNPS7000B-AlCu (i tu podstawowe pytanie, zmieści się??) :? -zasilacz Chieftec 360W (HPC-360-302DF) prosze o rady :twisted: i nie ukrywam ze mam zamiar wyciągnąć troche wiecej z proca :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 @oszkeey - na abicie na pewno sie zmiesci, bo niby co by go mialo hamowac ? ;) gorzej z odlegloscia abit-zasilacz - to juz zalezy od obudowy, nad qc80cu pentagrama mam ok 1cm odleglosci miedzy radiatorem a zasilka. Zasilacz dobry - jednak postaraj sie zalatwic gdzies 420 df - sa tak duze roznice w cenach, ze mozna go kupic w cenie 360 niekiedy. an7 nie znam zbytnio wiec nie odpowiem na pyt. o plyte, nf7-s jest bardzo dobra wg mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oszkeey Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 @makaronek obudowe upatrzyłem sobie razem z zasiłką zerknij http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11234 hmmm pewnie nie kupi tej obudowy bez zasiłki, rożnica mieczy 360W a 420W jest 50 zł czyli nie tak dużo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 www.angela.pl Tu masz tą budę 5PLN taniej:) Możesz kupić bez PSU (cena spada o ok140PLN ale to sobie sprawdź dokładnie) albo dopłacić do innej zasiłki z ich oferty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirez Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 AMD Mobile Althlon XP-M 2500+ 1.45V dostępne na allegro: miodek: ____ ____ FQQ4C AQYHA 0431 400zł kskiba: AXMH 2500 FQQ4C IQYHA 0409 470zł Czy ktoś wie, która seria jest lepsza - AQYHA0431 czy IQYHA0409 ??? Dla porównania, ceny w USA: AMD Mobile Althlon XP-M oem @ newegg.com 243zł [*]AXMH2400FQQ4C[tab:74c909fbe5]$84[tab:74c909fbe5]265zł [*]AXMH2500FQQ4C[tab:74c909fbe5]$85[tab:74c909fbe5]268zł [*]AXMG2600FQQ4C[tab:74c909fbe5]$95[tab:74c909fbe5]300zł [*]AXMD2400FJQ4C[tab:74c909fbe5]$99[tab:74c909fbe5]312zł Przy kursie dolara 1USD = 3.15PLN Tak więc model 2500FQQ4C można kupić za 268zł (przy większej ilości są pewnie zniżki), dlaczego w Polsce jest o 200 zł drożej :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony_tsd Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 odejdę trochę od tematu jednakże jedna rzecz łączy to o co bym chciał sie zapytac z tym forum a mianowicie to ze ja tez mam bartona 2500+ mobile a chodzi mi o to: czy mógłby mi ktos to wyjaśnic jak ustawic choćby standardowe ustawienia procesora na płycie NF7-S2G i oczywiście z prockiem 2500 mobile, chciałem go ustawic, a tu w biosie ani śladu możliwości zmiany mnożnika, FSB frequency mozna zmienic ale mnożnika nie :/. Przy ustawieniu FSB na 100 wykrywa mi 600 MHz itd przy 200 1200MHz doszedłem, az do 235FSB i wyrywało mi 1410MHz przydało by sie mnożnik zmienic z 6 na cos więcej no ale nie wiem gdzie jak i są tam opcje agrresive turbo i expert które niby mają same wybierac wyższe częstotliwości ale te opcje zmieniają tylko timingi ramu :( jak ktos by wiedzial jak to zmienic to bym był wdzięczny pozdrawiamodejdę trochę od tematu jednakże jedna rzecz łączy to o co bym chciał sie zapytac z tym forum a mianowicie to ze ja tez mam bartona 2500+ mobile a chodzi mi o to: czy mógłby mi ktos to wyjaśnic jak ustawic choćby standardowe ustawienia procesora na płycie NF7-S2G i oczywiście z prockiem 2500 mobile, chciałem go ustawic, a tu w biosie ani śladu możliwości zmiany mnożnika, FSB frequency mozna zmienic ale mnożnika nie :/ . Przy ustawieniu FSB na 100 wykrywa mi 600 MHz itd przy 200 1200MHz doszedłem, az do 235FSB i wyrywało mi 1410MHz przydało by sie mnożnik zmienic z 6 na cos więcej no ale nie wiem gdzie jak i są tam opcje agrresive turbo i expert które niby mają same wybierac wyższe częstotliwości ale te opcje zmieniają tylko timingi ramu :( jak ktos by wiedzial jak to zmienic to bym był wdzięczny pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 @oszkeey - na abicie na pewno sie zmiesci, bo niby co by go mialo hamowac ? ;) gorzej z odlegloscia abit-zasilacz - to juz zalezy od obudowy, nad qc80cu pentagrama mam ok 1cm odleglosci miedzy radiatorem a zasilka. Zasilacz dobry - jednak postaraj sie zalatwic gdzies 420 df - sa tak duze roznice w cenach, ze mozna go kupic w cenie 360 niekiedy. an7 nie znam zbytnio wiec nie odpowiem na pyt. o plyte, nf7-s jest bardzo dobra wg mnieNa AN7 wejdzie po przeróbkach zapięcia. Jeśli zasiłka jest na styk pod zasiłkę przy dolnych śrubkach podłóż podkładki i ustawi zasiłkę pod niewielkim kątem co da Ci troszkę miejsca. Czy Barton-M będzie 2500+1,45v@2500MHz1,8v niż Duron 1600MHz1,6v@2200MHz 1,8V :?: Pytam ponieważ duron w Seti@Boinc ma max 57-60*C (zależy czy okno uchylone, kaloryfer włączony, itp.). Radiator zalman ncps7000A AlCu i pasta titan-srebrna. Niedługo ją wymienię na ASCeramique. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 można spojrzeć na batch... ;] Albo selekcja .... Jak to jest z ta selekcjia? I tymi bathami? Bo wiele ludzi o tym pisze ale nikt doslownie. Szukałem ale bez rezultatów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 dawid_69 Selekcja polega na wybieraniu najlepiej krecacych sie egzamplazy. Poprostu dostajesz proca o ponadprzecietnych mozliwosciach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 dawid_69 Selekcja polega na wybieraniu najlepiej krecacych sie egzamplazy. Poprostu dostajesz proca o ponadprzecietnych mozliwosciach.I selekcja jest wlasnie najlepszym sposobem na wybor najlepszego procka... Teorie "batch" (4 ostatnie cyfeki w oznaczeniu - maja byc niby jak najmniejsze) mozna wsadzic miedzy bajki... proce rozniace sie ostatnia cyferka potrafia krecic sie diametralnie roznie (sprawdzalem na 1700+, 2200+ i 2500+ Barton) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 dawid_69 Selekcja polega na wybieraniu najlepiej krecacych sie egzamplazy. Poprostu dostajesz proca o ponadprzecietnych mozliwosciach. wiem co to selekcjia ;) czyli jedni mają szczęście, drudzy nie; chyba że mają możliwość "przebrania" :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 ooszkey - jesli masz mozliwosc kupna bez zasilki, to kup i wloz 420 chiefa. Obudowa jest super, zawsze takiej pragnalem i na pewno sie sprawdzi :) Jesli chodzi o procki - mirez - koszt sprowadzenia tego ze stanow jest duzy, i koszt tej "wiekszej ilosci" jest duzy - masz 60.000pln zeby wywalic na partie ? :) poza tym cena w stanach a cena w polsce zawsze zalezy od kursu walut i popytu, jesli schodza za 400pln (a schodza), i sprowadzaja to z Niemiec (a sprowadzaja nie ze stanow) - to po co wolac mniej ? Olejcie te serie, ja nawet nie spojrzalem jaka mam i kreci sie do 2.66GHz wiec ujdzie, czysty przypadek.. Jest taka anegdota jak kadrowy bierze stos CV i wypieprza pol na smietnik, gosc sie go pyta "szefie, ale tam mogli byc wartosciowi ludzie" - a ten odpowiada "pechowcow nie potrzebujemy" - fart to fart...probujcie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 hmm... co do batcha to różnie bywa... czasem się zgadaza... :D Ostatio gadałem z miodkiem o mobilach i podobno sprzedał coś 2.9GHz na AC :D.... batch... 0002 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 czyli prawdopodobienstwo ze 0407 sie fajnie pokreci jest znimome? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubii Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 No w końcu kupiłem sobie procka od miodka. seria: AQYHA0431 dokupiłem pamiątkę Kingstona Value KVR400X64C3A/512 512 MB 400 MHz DDR (w innym wątku o Ausie zalecana) a to wszystko na Asusie A7N8X-E Deluxe bios 019 (najnowszy) chłodzenie - Zalman CNPS700B-CU zasiłła - Chieftiec BOX 360 W dual fan Napięcie na procku ustawiłem w biose 1,8 pamieci: 3-3-3-8 I zaczęło się: 2500 MHz - ledwo co można było wejść do biosu ciągłe restarty 2400 MHz - ładowanie windy i restart 2300 MHz - chyba stabilnie. Jeśli chodzi o prime to wywala mi błąd ale olewam ten benchmark bo 3D Mark chodzi, Sandra chodzi i podejrzewam, że inne też, a jeśli jakieś wymagające gry FPP też będą chodziły więc... Kręciłem mnożnikamia i szyną. Obecnie jadę na 12,5x185. No i pojawiły się pytania: Co mogę zrobić aby poprawić OC (bez kupowania WC) ? Żeby osiągnąć 2500 to czy powinienem zmienić pamięci ?, zmienić bios ?, zmienić jakieś ustawienia może timingi pamięci ? Może ktoś co podpowie, pamiętając o ograniczeniach Asusa A7N8X-E Deluxe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtoff Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 A ja mam pytanie wlasnie odnosnie BIOSu. Po zmianie BIOSu na najnowszy w Sandrze w testach procka mam 0 1/3 gorsze wyniki!!! Czy to wina tego nowego BIOSu czy moze czegos innego?? Mial ktos kiedys podobny przypadek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 od razu zmien CL na 2,5; nforce nie przepada za CL3.... 200x12,5 - daj 1,9 napiecie... poza tym procek jest nowy i musi sie wygrzac.... na pewno polecali Value RAMy?? a nie HyperX-y...?? :) powodzenia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David_69 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 No w końcu kupiłem sobie procka od miodka. seria: AQYHA0431 dokupiłem pamiątkę Kingstona Value KVR400X64C3A/512 512 MB 400 MHz DDR (w innym wątku o Ausie zalecana) a to wszystko na Asusie A7N8X-E Deluxe bios 019 (najnowszy) chłodzenie - Zalman CNPS700B-CU zasiłła - Chieftiec BOX 360 W dual fan Napięcie na procku ustawiłem w biose 1,8 pamieci: 3-3-3-8 I zaczęło się: 2500 MHz - ledwo co można było wejść do biosu ciągłe restarty 2400 MHz - ładowanie windy i restart 2300 MHz - chyba stabilnie. Jeśli chodzi o prime to wywala mi błąd ale olewam ten benchmark bo 3D Mark chodzi, Sandra chodzi i podejrzewam, że inne też, a jeśli jakieś wymagające gry FPP też będą chodziły więc... Kręciłem mnożnikamia i szyną. Obecnie jadę na 12,5x185. No i pojawiły się pytania: Co mogę zrobić aby poprawić OC (bez kupowania WC) ? Żeby osiągnąć 2500 to czy powinienem zmienić pamięci ?, zmienić bios ?, zmienić jakieś ustawienia może timingi pamięci ? Może ktoś co podpowie, pamiętając o ograniczeniach Asusa A7N8X-E Deluxe ? No ja mam prwawie ten sam config, tyle że inną płyte 8) ; ale TE SAME pamięci i to samo; tj max stabilnie 2300 (z groszami) także sądze że pamięci cie trzyamją, tak jak i mnie :(. PS. U mnie spokojnie chodzą tmingi 2,5-3-2-11 Tu link. :) Nic wielkiego ale zawsze coś. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...