Skocz do zawartości
Boxster

Athlon XP mobile - fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SamoDobro

hubi - jakie masz temperatury w stresie na tym procku po podkręceniu?

niższy mnożnik a wyższe FSB nie idą? bo to by Ci się bardziej opłacało - obniżyć mnożnik, podkręcić FSB do tych 2300 MHz i wydajność kompa wzrasta.

ile czasu czekałeś na procka od momentu przesłania potwierdzenia wpłaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura procka wynosi ok 60 C

Właśnie wyższe FSB a niższy mnożnik nie idą.

Czekałem dokładnie 24 godziny - miodek pod tym względem jest super Alllegrowiczem

Polecane są także Hypery ale cena .....

odbytorq czyli dokładnie jakie ustawić timingi w biosie ?

Zmieniłe bym wogóle te pamiątki na Hynixy ale podobno nie chodzą na moim Asusie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hubii jak na zalmana oraz Twoje osiagniecia ta temperatura jest za duza ( mam nadzieje ze w stresie:D ) Wydaje mi sie ze powinienes zdjac go jeszcze raz przesmarowac i zalozyc od nowa. Chyba ze asus az tak zawyza. Ja mam na pentagramie 100 na low proc 11x236 2600mhz 1.7v idle 42c w stresie 49c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

culmen ja tak po prostu mam powiedzmy z uwagi na warunki zewnętrzne w jakich stoi komp - mały pokój, cieplutko bo kaloryfery na maxa (nie da się inaczej - tak zrobione -albo zupełnie zimno albo na maxa). Do tego komp stoi w szczelinie gdzie jest słabe odprowadzanie ciepła. Z 2 strony ponieważ jest włączony 24/dobę nie może być głośny i zrezygnowałem z wentyla na obudowie. To wszystko powoduje taką temperaturę. No ale nasz e mobilki wytrzymują do 100 C więc jeszcze daleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś nabyłem ten procesor Athlon Mobile XP-M 2600+AXMG2600FQQ4C AQYHA na razie chodzi 12*200 na 1,8v ale ustawiłem tak żeby odpalił.Moje pytanie: Czy ktoś ma (miał) doczynienia z tym procesorem, jakie ustawienia przy jakim napięciu.Nie chodzi mi o 1 mhz tylko o rząd wielkości np 2400 mhz czy 2700 mhz.

Dziękuje.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut prime nic nie znaczy (godzina/dwie też nieraz nic nie znaczą) ...chyba sobie to w podpis wpisze...

eclip, twoje pytanka nie mają większego sensu bo nie ma na nie jednoznacznych odpowiedzi, wszystko zależy od sztuki, choćby zjechały z produkcji jeden obok drugiego to mogą ię znacznie różnic w oc, to imo pokazuje jak jednak słabo z jakością u amd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stoję przed dylematem czy kupić bartonika2500 za 200zł bez gwar, zabl mnożnik a OC to niewiadoma, czy dołożyć drugie 200zł i kupić u miodka mobilka, niby z gwarancją tyle że też nie wiadomo jak OC poleci wysoko, bo skoro miodek selekcjonuje to równie dobrze mogły zostać jakieś pupiate egzemplarze. zastanawiam się bo mam hynixy i konretne fsb było by miłe....tylko CZY WARTO. Jaka jest Wasza rada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

david to raczej ty "zawalasz" forum w ten sposób

jeśli uważasz ze jest odp to czemu jej w tym poście nie podałeś?

mi chodziło o to aby raczej uniknąć kolejnych pytań tego typu, co z tego ze ktoś przyjdzie i powie ze swojego kręci na xxxx a drugi przyjdzie i powie ze na yyyy jak to zależy od bardzo wielu innych czynników

jeśli chce ktoś mieć jednak bardzo poglądową orientację to proszę bardzo - link z początku tego tematu - wystarczyło go poczytać i poszukać

http://www.ocforums.com/showthread.php?s=&...threadid=287973

pozdro stary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

experci pomożecie?

Ja również zakupiłem tego 2500xpm`a i nie wiem jaką płytę wybrać ponieważ mam wilki 400mhz w dualu a moja stara płytka to via apollo kt 266a sl75drv4 doradzicie mi co mam kupić.Widzę, że wogóle nie bierzecie -czytaj-nie macie gigabytów a co z nimi? Jak go zamontuję to będę miał kilka pytań do expertów od oc. Narazie b.proszę o poradę co mam zakupić? czekam i życzę Wam duuuuużo chłodu i mhz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

experci pomożecie?

Ja również zakupiłem tego 2500xpm`a i nie wiem jaką płytę wybrać ponieważ mam wilki 400mhz w dualu a moja stara płytka to via apollo kt 266a sl75drv4 doradzicie mi co mam kupić.Widzę, że wogóle nie bierzecie -czytaj-nie macie gigabytów a co z nimi? Jak go zamontuję to będę miał kilka pytań do expertów od oc. Narazie b.proszę o poradę co mam zakupić? czekam i życzę Wam duuuuużo chłodu i mhz!

Sprawdź podpisy w każdym z postów umieszczonych w tym temacie. Na pewno jest płyta, proc, pamięci oraz chłodzenie i wtedy będziesz wiedział na czym się dobrze ten procek sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz duzo kasy, dobre pamieci (czy ten model Ci sie dobrze kkręci) i jezeli twoj epoxik lubi wysokie fsb! to bym sie nie zastanawial! mnie blokuje tylko plyta glowna! zobacz na moj opis! gdybym tylko mogl dac wyzsze napiecie niz 1,825 to by bylo czadowo! a tak to sami widzicie! kompa odpalalem na 2640mhz wszytsko ladnie pieknie gralo! tylko ze w 3dmarku 2001 wywalalo! a tak to spoxik! a zdolo musisz koniecznie zainwestowac w jakies lepsze chlodzonko niz boxy jakies ja mam pentragrama 92Cu i jestem z niego bardzo zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz duzo kasy, dobre pamieci (czy ten model Ci sie dobrze kkręci) i jezeli twoj epoxik lubi wysokie fsb! to bym sie nie zastanawial! mnie blokuje tylko plyta glowna! zobacz na moj opis! gdybym tylko mogl dac wyzsze napiecie niz 1,825 to by bylo czadowo! a tak to sami widzicie! kompa odpalalem na 2640mhz wszytsko ladnie pieknie gralo! tylko ze w 3dmarku 2001 wywalalo! a tak to spoxik! a zdolo musisz koniecznie zainwestowac w jakies lepsze chlodzonko niz boxy jakies ja mam pentragrama 92Cu i jestem z niego bardzo zadowolony

Pamieci sa do kitu, kupilem je jakis czas temu ale sa do niczego(a moze mi sie tylko wydaje), no i nie mam chlodzenia boxowego , jakis tam SPIRE WHISPER ROCK, ale gorsze widzialem :)

Musial bym pomyslec nad chlodzeniem pamieci bo jak narazie sa "golutkie" . No i trzeba by obudowe zmienic jak by byl barton bo chyba troche wiecej ciepla wydziela, i jeszcze ten RAID dyski to taki maly grzejnik :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w końcu kupiłem sobie procka od miodka.

seria: AQYHA0431

dokupiłem pamiątkę Kingstona Value KVR400X64C3A/512 512 MB 400 MHz DDR (w innym wątku o Ausie zalecana)

a to wszystko na Asusie A7N8X-E Deluxe bios 019 (najnowszy)

chłodzenie - Zalman CNPS700B-CU

zasiłła - Chieftiec BOX 360 W dual fan

Napięcie na procku ustawiłem w biose 1,8

pamieci: 3-3-3-8

I zaczęło się:

2500 MHz - ledwo co można było wejść do biosu  ciągłe restarty

2400 MHz - ładowanie windy  i restart

2300 MHz - chyba stabilnie.

Jeśli chodzi o prime to wywala mi błąd ale olewam ten benchmark bo 3D Mark chodzi, Sandra chodzi i podejrzewam, że inne też, a jeśli jakieś wymagające gry FPP też będą chodziły więc...

Kręciłem mnożnikamia i szyną. Obecnie jadę na 12,5x185.

No i pojawiły się pytania:

Co mogę zrobić aby poprawić  OC (bez kupowania WC) ?

Żeby osiągnąć 2500 to czy powinienem zmienić pamięci ?, zmienić bios ?, zmienić jakieś ustawienia może timingi pamięci ? Może ktoś co podpowie, pamiętając o ograniczeniach Asusa A7N8X-E Deluxe ?

Dwa krotkie pytanka jaki batch tego procesorka? i jakie ograniczenia Asusa A7N8X-E Deluxe masz na mysli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moze to prawda ze V-Data mnie ogranicza gdyz hynix z cala pewnoscia nie! jest to pamiec dobrej serii a nie to co sprzedawane bylo na allegro (cienkiej serii za groszowe sprawy) jutro sprzedaje maja v-date i szukam hynixow:) moze ktos ma 256mb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiam!!

jestem początkujący i mam pytanko jak idzie podkręcić na płycie Gigabyte GA-7VT880L procka od miodka??

i jeszcze jedno, chodzi mi o chłodzenie do tego procka i zależy mi bardzo na tym, aby było w możliwie ciche tak do 100zł!!

Oraz jaki rodzaj pamięci zastosować, gdyż sądze że te co mam (2X256 400MHZ WILKI) nie będą zbytnio stabilne!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

Wiam!!

jestem początkujący i mam pytanko jak idzie podkręcić na płycie Gigabyte GA-7VT880L procka od miodka??

i jeszcze jedno, chodzi mi o chłodzenie do tego procka i zależy mi bardzo na tym, aby było w możliwie ciche tak do 100zł!!

Oraz jaki rodzaj pamięci zastosować, gdyż sądze że te co mam (2X256 400MHZ WILKI) nie będą zbytnio stabilne!!

jesteś początkujący i nie używasz Szukajki. to takie coś u góry strony, z takim oto obrazkiem: Dołączona grafika

jak podkręci się procek od miodka to wie zapewne tylko miodek - acz i to niekoniecznie, bo nie sądzę, żeby mu się chciało testować wszystkie procki i sprawdzać jak się podkręcają. na temat procesorów od niego są już ze dwie strony w tym wątku, więc po prostu weź poczytaj. jak czytać nie potrafisz lub Ci się nie chce, nie zadawaj pytań - podobno głupich pytań nie ma, ale...

ciche chłodzenie i poniżej 100 PLN to: albo mało wydajne, albo sprzeczność. odpowiedz sobie sam, czy kupując procesor za 400 PLN stać Cię na chłodzenie go czymś mało wydajnym, ale za to cichym? dołóż 15-20 PLN i masz Pentagrama Cu80.

ja mam pamięci Wilka, ale miałem możliwość przetestowania kilkunastu kostek, zanim wybrałem RAM dla siebie. na jakieś 15 kostek tylko 3 chodziły na niskich timingach i wysokim FSB bez problemu. dwie z nich sobie zostawiłem (jedna 512, a dwie 256 chodziły dobrze) - nie będąc wróżką powiem Ci tak: przekonaj się na własnej skórze, a raczej komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w końcu kupiłem sobie procka od miodka.

seria: AQYHA0431

dokupiłem pamiątkę Kingstona Value KVR400X64C3A/512 512 MB 400 MHz DDR (w innym wątku o Ausie zalecana)

a to wszystko na Asusie A7N8X-E Deluxe bios 019 (najnowszy)

chłodzenie - Zalman CNPS700B-CU

zasiłła - Chieftiec BOX 360 W dual fan

Napięcie na procku ustawiłem w biose 1,8

pamieci: 3-3-3-8

I zaczęło się:

2500 MHz - ledwo co można było wejść do biosu ciągłe restarty

2400 MHz - ładowanie windy i restart

2300 MHz - chyba stabilnie.

Jeśli chodzi o prime to wywala mi błąd ale olewam ten benchmark bo 3D Mark chodzi, Sandra chodzi i podejrzewam, że inne też, a jeśli jakieś wymagające gry FPP też będą chodziły więc...

Kręciłem mnożnikamia i szyną. Obecnie jadę na 12,5x185.

No i pojawiły się pytania:

Co mogę zrobić aby poprawić OC (bez kupowania WC) ?

Żeby osiągnąć 2500 to czy powinienem zmienić pamięci ?, zmienić bios ?, zmienić jakieś ustawienia może timingi pamięci ? Może ktoś co podpowie, pamiętając o ograniczeniach Asusa A7N8X-E Deluxe ?

Ja też kupiłem z tego samego źródła, niestety. To są jakieś odpady, zapewne z tej płatnej slekcji o której nic nie było mowy na allegro. Z tego co przeglądałem to są chyba najsłabsze Bartony Mobile jakie istnieją.

Mam zbliżony config i takie same rezultaty.

Abit AN7, 2x Infineony DDR400/512, Zasilacz Tracera 500W, Duży OEMowy Coolermaster z wentkiem 8cm

Na VCore 1.8V w zasadzie stabilnie chodzi 2300 (1.55=2100, 1.65=2200). Jestem cholernie zawiedziony, bo miałem nadzieję przetrwać na nim pół roku i przejść od razu na A64 0.09 E0, PCI-E, nową gen. kart graficznych itd. Miałem teraz zwykłego Bartona 2500 i dział bardzo podobnie, tylko przy napięciu niższym o 0.1-0.15V.

Teraz nie wiem czy inwestować w lepszy cooler i zasilacz w nadziei że coś więcej podkręcę, czy sprzedać to wszystko i od razu brać A64 teraz (co prawda płyt PCIE-E nie ma :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD... zadam Ci proste pytanie. Skoro w podpisie piszesz, że działasz na procku 29xx MHz to dlaczego nie zrobiłeś z tego użytku w postaci wyniku w 3DMark itp. ?

Jakoś mi się w to nie chce wierzyć, że na codzień używasz tak wykręconego proca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem M-ke z takim batch'em:

AXMD2200FJQ4C T854975D040414 AQYHA 0415VPEW

jest to 2200,raczej niespotykana u nas.(1,35volta)

Pytanie: jak puscic go na plycie 8KHA+ by chodzil stabilnie,jesli ma ktos taka plytke bylbym wdzieczny za wskazowki.

Pamiec kingston CL2,5 2x256,bios z 9-16-2003,zasilacz350w,dysk 80GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD ty jestes miszczu!!! kurcze zabojcze taktowanie! ale i zabojcze napiecie! oczywiscie w duzej mierze do tego wyniku przyczynilo sie WC (nie mylic z klopem)

moje gratulacje i szacunek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD... zadam Ci proste pytanie. Skoro w podpisie piszesz, że działasz na procku 29xx MHz to dlaczego nie zrobiłeś z tego użytku w postaci wyniku w 3DMark itp. ?

Jakoś mi się w to nie chce wierzyć, że na codzień używasz tak wykręconego proca...

spokojnie pracuje nad tym będzie izolacja będą benchmarki

na razie sprzet mogłem przetestowac chwilowo bo po chwili widziałem skraplajacą sie wode wiedz to nie warunki na benchmarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wielka jest roznica pomiedzy batchami, dokladnie chodzi mi o podkrecanie,

czy batch ~1600 to duzo i czy beda w zwiazku z tym jakies problemy w podkrecaniu??

czy i jak zmieni sie sprawnosc procesora przy batchu ~0250 ??

czy to moze jest tez kwestia farta, ze mozna trafic z batchem 1600 i bedzie si dobrze krecil a z 250 nie bedzie chcial ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...