Skocz do zawartości
Boxster

Athlon XP mobile - fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SamoDobro

oka.

postanowiłem do czasu aż zakupię Pentagrama odkręcić nieco procka i oto rezultaty:

11x200@1,575 - Prime95 po całej nocy (+Opera zasysająca demko HL2) podgrzał mi procka do... 48*C.

taka wydajność i temperatura mnie w zupełności jak na razie satysfakcjonuje - szczególnie, że temperaturkę tą uzyskałem przy bezgłośnym kompie - wiatrak na procku skręcony do połowy, tak samo wentyle wiejące powietrze.

przy 1,500 komputer był już niestety niestabilny - około 12-ej pętli w Prime95 się wywalał. ale poprzedni Barton, jakiego miałem przy 1,500 w ogóle się nie odpalał, nawet na standardowych ustawieniach ;) więc jestem happy.

w SiSoft Sandra wyniki spadły o około 5% - z tym, że w tle działała Opera więc mogła jakoś rzutować na wyniki testów.

teraz jeszcze muszę znaleźć kostkę 512 GoodRama tak samo dobrą jak ta, którą mam obecnie (pamieci idą na 2-3-3-6-2,5) i będę próbował jak to chodzi w DualChannel.

na chwilę obecną SiSoft pokazuje mi prędkośc pamięci dokładnie takie, jakie powinna - wyniki są IDENTYCZNE (różnica +-5 punktów) z nForce2 3200 DDR 2,5CL - co mnie troszkę zdziwiło, bo na poprzednim Bartonie (ale na płycie z KT400) w porównaniu do sprzętu referencyjnego (też KT400, CL3!) wyniki były znacznie słabsze.

tylko chyba coś namąciłem z kartą graficzną, bo 3D Mark daje mi... ~8000 punktów tylko.

OT: jest jakiś program testujący SPRAWNOŚĆ karty graficznej? czyli czy nic jej nie jest? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała poprawka tego co napisałem wcześniej 2,4GHz stabilne było na 1,85V. Winda się ładowała na 2,5GHz przy Vcore 1,9V, ale Prime się sypał. Wyżej nie próbowałem bo 12V zaczęło spadać do 11,8 i miałem możliwość wymiany procka.

Zapuść Prime95 na 2350MHz, jeśli po godzinie Ci się nie wysypie to masz względnie stabilne ustawinie.

Do SamoDobro: Niewiem czy jest jakiś szczególny program ale zapuść 3mark (najlepiej 03 bo jest bardziej od grafy zależny) w pętli i jak się grafa nagrzeje obserwuj czy nie ma artów i innych niespodzianek. Możesz skrócić czas testów podkręcając kartę, wtedy szybciej się ewentualnie wysypie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

karta podkręcona z 250@290 i 513@540 - 3DMark03 po trzykrotnym przejściu wszystkich testów nie pokazywał artów

wątek na ten temat założyłem na kartach graficznych, wiec EOT tutaj ;) bo się jeszcze admin oburzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tym razem kupiłem na Allegro jeszcze innego mobilka tj. od Skiby: z serii IQYHA0409 ale z b. niskim batchem - 0020 za 500zł. Na innej aukcji Skiba wystawił IQYHA0408 ale wyższe batche - od 0235 za 475 zł czyli tańsze. Więc czy jednak ten batch coś daje, czy po prostu wykorzystał "mity" o batchach. Jak mu zadałem to pytanie, który lepiej się kręci nie dostałem odpowiedzi. Może wy będziecie wiedzieli czy lepiej 0408 i olać batch czy 0409 i 0020 ? W sumie to już kupiłem ale może by poszedł na wymianę. Co najdziwniejsze te 0408 są tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubii :

IQYHA 0408RPMW generalnie dobrze się kręciły (oczywiście i tak rozrzut był spory), nie wiem jak tamte z 9-tego tygodnia. Co do batcha to wg mnie jest to pic na wodę - z 4 procków do wyboru wziąłem sztukę z batchem 501 i kręci się znacznie lepiej niż kolegi z batchem ok. 300, a ciut gorzej niż u innego znajomego z batchem ok. 800.

Oczywiście wniosków o odwrotnej proporcjonalności bym z tego nie wyciągał ;)

Kiedyś miodek sam mi szczerze napisał, jak rozważałem u niego zakup, że to nie ma większego znaczenia (czyt. nie ma reguły).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tym razem kupiłem na Allegro jeszcze innego mobilka tj. od Skiby: z serii IQYHA0409 ale z b. niskim batchem - 0020 za 500zł. Na innej aukcji Skiba wystawił IQYHA0408 ale wyższe batche - od 0235 za 475 zł czyli tańsze. Więc czy jednak ten batch coś daje,  czy po prostu wykorzystał "mity" o batchach. Jak mu zadałem to pytanie, który lepiej się kręci nie dostałem odpowiedzi. Może wy będziecie wiedzieli czy lepiej 0408 i olać batch czy 0409 i 0020 ? W sumie to już kupiłem ale może by poszedł na wymianę. Co najdziwniejsze te 0408 są tańsze.

heheeh ja kupilem tego za 475 zł zobaczymy co bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Chociaz nie posiadam bartona mobile to napisze w tym temacie.

Moj barton chdozi na 2200MHz przy 1.55 V stabilnie prime. na 2300 MHz przy 1.65 V prime stabilnie ale czemu do 2400 MHz potrzebuje juz 1.8V ale do prime zeby przeszedl to juz 1.85 V. przy 2500Mhz to jzu do windowsa sie ne iladuje a wiecej nzi 1.85 V nei moge dac bo plyta mi na to nie pozwala. Czy to juz kres zwyklych bartonow??? czy akurat ten model tak salbo sie kreci?? da sie z tego cos jeszce wycisnac?? Wentylator na procku mam jeden z najlepszych na rynku, temperatury na diodzie nie pzekraczaja 55 stopni. moze to byc spowodowane plyta glowna ze wiecej sie nie wycisnie ze sie pzregrzewa czy cos?? kupilem radiatorki i chce przykleic na mosfety ciekawe czy to cos da, ale mysle ze mosfety sluza do stabilizowania wysokich fsb, moge sie mylic.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mosfety to jest elektrownia dla procka. Możesz założyć na nie radiatorki, może coś pomorze ale niekoniecznie. Co do podkręcania to widać, że 2,4GHz to kres możliwości procka (nie wykluczone ze byłby stable na 2,5GHz ale pewnie Vcore koło 2V). Ludzie mają na zwykłych bartonach więcej niż 2,5GHz ale są to przypadki raczej rzadkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q ładny wyniczek, respect :)

To wynik full stable czy screen stable?

Jaka seria procka i napięcie na procku?

Pozdrawiam

Full to napewno nie ale dość stable :D

IQYHA 0408RPMW na napięciu 2V

Poprawie chłodzenie i zaatakuje 3GHz :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info i powodzenia przy 3GHz (ciekawe ile to jest po przeliczeniu na PR :) ).

Ja już chyba więcej niż w podpisie nie wyciągnę. Zasilenie na płycie nie wytrzymuje i przy 12x210 Vcore 1,825 zaczyna migotać grafika (wyłącza się i załącza). Linia 12V spada do 11,8V mierzone softem a na mierniku trzyma się 12,1V. Będzie trzeba pomyśleć nad przejściem na rev2.0, sam procek też jakiś rewelacyjny mi się nie trafił. To co w podpisie sypnęło się w Primie po jakichś 8h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info i powodzenia przy 3GHz (ciekawe ile to jest po przeliczeniu na PR :) ).

Ja już chyba więcej niż w podpisie nie wyciągnę. Zasilenie na płycie nie wytrzymuje i przy 12x210  Vcore 1,825 zaczyna migotać grafika (wyłącza się i załącza). Linia 12V spada do 11,8V mierzone softem a na mierniku trzyma się 12,1V. Będzie trzeba pomyśleć nad przejściem na rev2.0, sam procek też jakiś rewelacyjny mi się nie trafił. To co w podpisie sypnęło się w Primie po jakichś 8h.

Skoro Athlon Barton 3200+ to 2,2GHz to wychodzi jakieś 4400+ :twisted:

Fakt zasiłka to podstawa.. ja mam Anteca kosztował mnie tyle co pół kompa ale warto było :wink:

3Ghz to ja myśle że tylko zrobię screena i się sypnie :roll:

Ale zobaczymy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..: Barton Mobile @ 2790,83Mhz *WC* :..

Czym chłodzisz tego procka, wiem że to OC, ale prosze o szczegóły, co i jak... podaj też napięcie, ustawienie (mnożnik, FSB) i czy masz Vmoda na mobo.

Co do Twojego aktualnego max speeda (2835MHz; 13.5x210) to wg AMD jest to proc 4600+ (!), fajnie co? :wink: Jak chcesz się sam o tym przekonać to polecam fajny programik, link: http://home.btconnect.com/barneycomputers/.../amd/tool2a.zip

P.S.

3GHz (200x15) = 5000+

Powodzenia! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..: Barton Mobile @ 2790,83Mhz *WC* :..

Czym chłodzisz tego procka, wiem że to OC, ale prosze o szczegóły, co i jak... podaj też napięcie, ustawienie (mnożnik, FSB) i czy masz Vmoda na mobo.
Dołączona grafika

Proszę tu masz na życzenie screena :P

Napięcie 1.96V.

AN7 mam bez żadnych modyfikacji.. bios płyt też standart (v1.8).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego bartona widzieliscie?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=37929903

Pewnie bedzie lepszy od tych 2500+ ?

Sam nie wiem.. Cały ten BATCH to ściema jak dla mnie.

A po za tym nie słyszałem żeby na bartonach 2200+ nawet z tym obniżonym napięciem do 1.35V ludzie kręcili jakieś mega rekordy :?

a to co on pisze 2.6Ghz to ja mam na 1.8V..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze on ma na KT600 na NF7 pewnie by bylo lepiej :)

ALe na serio taki batch ma, ja mam tego samego procka tylko z batchem 0257, jak dostane nowa plyte i ramy to bede sie bawic :)

No i on ma 2.6GHz na AC :)

Ciekawe na ile moj pojdzie :>

Moge fotke mojego procka rzucic, ze taki 2200+ w ogole istnieje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego bartona widzieliscie?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=37929903

Pewnie bedzie lepszy od tych 2500+ ?

Ja myśle że ten procek to nic nadzwyczajnego.

Tak jak Q wydaje mi się ze batch wiele nie powie o możliwościach procka.

Chyba wszystko zależy od szczęscia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przekonanie się wzięło ze starszych procków (bodajże od Palomino już takie przekonanie chodziło). Problem polega na tym że w przypadku Mobili jest duża loteryjność tego co się trafi. Raczej patrzał bym na tydzień produkcji niż batch. Z moich doświadczeń powiem że 0414 jest do bani (stabilne ledwo 2,4GHz/1,85V albo 1,875V już nie pamiętam). Jeszcze ktoś też miał na forum i to samo. Obecny mobilek 0431 jest już znacznie lepszy (2,5GHz /1,8V) ale też nie rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uhm, ja kupowalem u goscia co sprawdzal procki ktore sprzedawal i kazdy chodzi spokojnie na 2.5GHz, wiec mam przynajmniej pewnosc, ze moj spokojnie sie podkreci :)

A nie jak inni kupuja jeden procek z 100 i czasem sie moze okazac, ze nie poleci ladnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam zycze wszystkim szczeszliwego nowego 2005 :D super wynikow w o/c i benchmarkach :) a teraz do rzeczy

mam do wyboru albo IQYHA 0414 albo AQYHA 0431 ktory moge kupic na aukcji na allegro czy ktos kupowal proca na tej aukcjii jak sie kreca ? jakie opinnie macie na ten temat ?

ktora serie wybrac ? z tych dwoch lepiej wybrac ? moze ktos z was sprzedaje swojego mobile ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...