Skocz do zawartości
Boxster

Athlon XP mobile - fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

ja z ASUSow mialem tylko A7M266 :) pogadaj np. z Hanu, on wspoltworzyl FAQ A7N8X..... ale z tego co pamietam, to A7M266 mialo to rozwiazane tak ze ustawialo sie napiecie co 0,05V i byla zworka do +0,025.... tyle ze to dosc stara konstrukcja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślałem że ASUS daje max Vcore do 1,850v ale jako że nigdy nie miałem tej płyty to wolałem odesłać kolegę do strony producenta niż pisać głupoty. Nawiasem mówiąc 1,850v to trochę mało ja na dzisiejsze realia, no ale cóż za to bezpieczniej dla płyty i procesora to na pewno. Zaś co do tego że ArekInc nie może dać tego max to już nie wiem może tak jak odbytorq mówi jest jakaś zworka. Sprawdzi w instrukcji tam powinno być wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Jak nie mieszasz w BIOSie to żadna płyta nie zrobi prockowi krzywdy (pomijam walnięcia samoczynne, bo one wbrew pozorom nie są częste jeśli się ma sensowny zasilacz;P )

OT: Nie wal post pod postem bo punkciki zaliczysz, jest opcja edytuj!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serv sie wieszal i tak jakos wyszlo;/

To zna ktos takie stronki?

1213745[/snapback]

Kolego, walisz jednego posta za drugim w bardzo krótkim okresie czasu i wciaż pytasz się o to samo - jakybś nie zauważył, to masz odnośnie twojej mobo oddzielny, cholernie rozbudowany wątek. Już na str. 1 jest sporo przydatnych informacji.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=33457

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, ale oczekuje prostej odpowiedz na proste pytanie np." Tak znam oto adres...." . To takie trodne?? A jesli chodzi o posty to napisalem ze to nie z mojej winy bo serv sie zawiesili byly 4 takie same, to zmienilem ich tresc.

Jesli kogos urazil ostatni post to przepraszam za to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maly dylemacik kupilem NF7 i mam bartona mobile.

Wiec aby zrobic L12 mod na FSB200 to musze dac oba druciki czy tylko jeden, bo wedlug polskiego tlumaczenia dwa, a mi sie wydaje ze po angielsku pisze ze tylko jeden i troche sie zakrecilem :)

Wiec jak to jest?

ps. a biosik lepiej Merlina czy Trats?, Merlina chyba maja soft L12 moda, dziala on dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej serio! Za spostrzegawczosc dostajesz ode mnie 10ptk. Jak bys nie zauwazyl to pytanie dotyczylo pracy procka a konkretnie napiecia co poniekad laczy sie z plyta glowna i dzialamiem biosa, ale nic to KOLEGO!

1214328[/snapback]

Kolego wielce "sympatyczny" - ledwo tutaj się pojawiłeś, a już się odgryzasz i to w chamski sposób. :evil:

Wątek dotyczy procesorów AMD Athlon XP Mobile na jądrze Barton, a ile napięcia twoja płyta może dać na CPU, jakie istnieją do niej zmodyfikowane biosy itp. itd. to kwestia odrębna, więc skierowałem cię do właściwego wątku. Jak ty sobie wyobrażasz, że w takim bałaganie ktoś, kto będzie szukał rzetelnych informacji, znajdzie cokowliek, skoro ten bajzel tylko powiększasz? Cztery posty pod sobą, to już przekracza wszelkie normy pisane i niepisane.

Asusy dostosowują się do domyślnego napięcia procesora i pozwalają na regulację w pewnym zakresie w górę. Pnieważ kodowanie napięć w mobilach jest inne niż w standardowych Bartonach, więc praktycznie wszystkie płyty błędnie odczytują domyślny v-core jako 1.575v (jeżeli się mylę, to mnie poprawcie) zamiast 1.450v (jeżeli o takich mobilach mowa, a takie większość userów posiada). W przypadku płyt Ausa na nForce2 ten błędny odczyt to zbawienie, inaczej max. v-core byłby jeszcze niższy.

Tyle w kwestii napięcia na CPU - modowanych biosów szukaj gdzie indziej, a jak cię energia zbytnio rozpiera, to się przejdź nocą po jakimś ciekawym osiedlu. ;)

:dontfeedtrolls:

@Skytobójca :

Jeden drucik dla mobila, zgodnie z angielskim opisem tutaj

The 1st and 3rd L12 bridges on the mobile CPU are closed and opened to give low (grounded, logic level 0) and high (logic level 1) signals by default. Based on the front-side bus truth table (p.75, AMD 26237.pdf data sheet, rev. C, May 2003), the bus frequency for the XP-M is technically reserved. The combination of a closed (grounded) 1st L12 plus the ah30-ah28 (ground) mod would produce low signals on the XP-M L12s, similar to a 200fsb CPU where the 1st and 3rd L12s are closed by default. Unlike a 133fsb CPU which has opened 1st and 3rd L12s, the same ah30-ah28 connection would force 166fsb L12 from 133fsb.

Sprawdzone organoleptycznie! Powodzenia!

PS. L12 w biosie nie zastąpi L12 hardware'owego - przynajmniej wg opinii TicTaca, a on sporo biosów pod NF7 naprodukował. Wg niego można połączyć soft i hard L12 moda bez obaw, wręcz powinno działać lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i na wstępie wielkie Pozdro

Posiadam następujący sprzęt i mam z nim niewielki problem PORADŹCIE

Asus A7N8X v2.0 Deluxe

AMD Athlon XP-A, 2200 MHz (11 x 200) 3200+ 1,60v tp 37^ przy obciążeniu

RADEON 9500 128 MB@344/635 odblokowane 8 potoków

2x GeIL 512 MB PC3200 DDR 400 2.0-3-3-7 @ 166 MHz

Creative Audigy Player+CREATIVE Inspire T5900

WDC WD1200JB-00CRA1 (111 GB)

Samsung CD/DVDW TS-H552B

PIONEER DVD-ROM DVD-120

Leadtek Winfast TV2000 Expert[/b]

I mam następujący problem przy ustawieniach 12 x 200 przechodzi wszystkie testy ale gdy odpalę nfs u II to pochwali wysypuje giere to samo się dzieje przy innych programach jeśli zaś ustawie na 11,5 x 200 wszystko inne działa a giere wysypuje po jakiejś godzinie. Kiedy ustawiłem 12 x 200 to po 2g zbufało zasilacz w tej chwili mam ten sam tylko nowy 350v tylko że cos świruje z napięciem 12+ ponieważ niekiedy ono przekroczy 13,300v

Poradźcie czy to wina zasilacza mam zamiar kupić chieftec 360v ale czy to pomoże

Z gury dzięki za rady

:D :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co powiecie o tym? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39538687 i o tym?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39536788 w stosunku do tego ?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39379989 cena za mobile troche mala co??(tzn ogulnie sie ciesze :) ), ale ten 2800+ ma fsb 333 o ile sie nie myle, <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> proc jest wydajniejszy bez krecenia?? (bynajmniej extremalnego ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co powiecie o tym?  1217635[/snapback]

Kupiłem 2500M w pclotus, narazie nie narzekam, ale chwalić jeszcze nie ma się czym bo podkręcam powolutku (narazie chodzi na 2100Mhz na std V). Co do wysyłki to szybka - 1 dzień, gwarancja pisemna, 24mies., procek w stanie idealnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....kupilem NF7  i mam bartona mobile.

Wiec aby zrobic L12 mod na FSB200 to musze dac oba druciki czy tylko jeden, bo wedlug polskiego tlumaczenia dwa, a mi sie wydaje ze po angielsku pisze ze tylko jeden

1216688[/snapback]

U mnie (NF7-SL+XP-M2500) nie bylo roznicy miedzy jednym a dwoma drutami - wykrywane jest FSB 166 (dlatego zostawilem tylko jeden - ten pionowy). Na biosach Abita bez wzgl. na ilosc drutow (0,1,2) skrzynka nie wstaje (nawet nie postuje) wyzej 220 (218 stabilne). Podobnie jest na Merlinach z soft L12. Skuteczna jest jedynie kombinacja drut+Merlin : WXP przy 250 (wyzej nie probowalem bo to i tak duzo wiecej niz moje stabilne synchro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema!

Mam wielki problem z miom bartonem. Otoz gdy osiagnie temp 52-53 stopnie to np gra NFS U2 wywala sie do pulpitu, Tylko gdy przekroczy ta temp cos sie dzieje z nim niedobrego. Podkrecony jest na 2300MHz, 11x209, v.1.725. Pomozcie mi bo nie wiem o co chodzi

P.S. Chlodzenie to Pentagram Q-80 AlCu a plyta glowna to Epox 8RDA3i (ta z "wadliwym" zasialniem) Czy to "wadliwe" zasilanie moze byc przyczyna moich problemow???

Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i na wstępie wielkie Pozdro

Posiadam następujący sprzęt i mam z nim niewielki problem PORADŹCIE

Asus A7N8X v2.0 Deluxe

AMD Athlon XP-A, 2200 MHz (11 x 200) 3200+ 1,60v tp 37^ przy obciążeniu

RADEON 9500 128 MB@344/635 odblokowane 8 potoków

2x GeIL 512 MB PC3200 DDR 400 2.0-3-3-7 @ 166 MHz

Creative Audigy Player+CREATIVE Inspire T5900

WDC WD1200JB-00CRA1 (111 GB)

Samsung CD/DVDW TS-H552B

PIONEER DVD-ROM DVD-120

Leadtek Winfast TV2000 Expert[/b]

I mam następujący problem przy ustawieniach 12 x 200 przechodzi wszystkie testy ale gdy odpalę nfs u II to pochwali wysypuje giere to samo się dzieje przy innych programach jeśli zaś ustawie na 11,5 x 200 wszystko inne działa a giere wysypuje po jakiejś godzinie. Kiedy ustawiłem 12 x 200 to po 2g zbufało zasilacz w tej chwili mam ten sam tylko nowy 350v tylko że cos świruje z napięciem 12+ ponieważ niekiedy ono przekroczy 13,300v

Poradźcie czy to wina zasilacza mam zamiar kupić chieftec 360v ale czy to pomoże

Z gury dzięki za rady

:D  :D  :D  :D  :D

1217412[/snapback]

zasilka zaslaba i moze chlodzenie :D ale zasilka napewno, mam tego chiefteca 360 i tez jest zalaby na 12*200 i gry tak samo wywala. kup 400 jakąś sensowną typu tagana huntkey chieftec itd

aha i jeszcze pamieci ustaw synchronicznie do szyny procka

pozdro

Edytowane przez luchuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilka zaslaba i moze chlodzenie :D ale zasilka napewno, mam tego chiefteca 360 i tez jest zalaby na 12*200 i gry tak samo wywala. kup 400 jakąś sensowną typu tagana huntkey chieftec itd

aha i jeszcze pamieci ustaw synchronicznie do szyny procka

pozdro

1219511[/snapback]

Ten Chieftec 360W napewno nie bedzie za slaby na jego konfig... Sam posiadam 360-2fan i bez problemu ciagnie konfig z podpisu, wiec spokojnie mozna go polecic (oczywiscie jak masz wiecej kasy to kup np 420W Chiefteca :idea: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, mam następujące pytanko: mam Semprona 2400 z ukrószonym rdzeniem:( troszke zamocno dokręciłem pentagrama:(czy opłaca sie go za 250zł wymienić na Bartona Mobile???? i Czy jest jakieś pewne minimum na którym ten procek pójdzie?? oczywiście chodzi mi o więcej niż taktowanie standardowe:) i jak sprawuje się boxowe chłodzenie???? bo tego pentagrama już nie próbuje zakładać:( jedyne co to mam cały czas otwartą budę z obu stron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anomandarist:

No wiec to będzie tak prawie każdy XP-M z większym lub mniejszym napięciem poleci na 2,5GHz, (ale nie traktuj tego jako pewnika, bo różnie może być) dodatkowo ma 512KB Cache Ciche zasadzie bardziej bajer niż pożytek ale zawsze kilka PK więcej w markach ;) No i na koniec jak nie planujesz jeszcze „przesiadki” na A64 to XP-M jest obecnie (i tak już zostanie bo nowych proców nie będzie) najlepszym CPU na SocketA.

darixd:

Eh, max napięcie to nie takie proste wszystko się rozbija o temp (nie tylko, ale głownie) ja osobiście miałem taką zasadę ze kręciłem proca i podnosiłem napięcie tak, aby nie przekroczyć max 50stC w stresie moim zdaniem takie ustawienia są w miarę bezpieczne. A co do samego napięcia nie polecam przekraczać 1,9v albo najlepiej 1,85v wtedy o ile utrzymasz niską temp nie powinno być problemów.Ram-owi nie stanie się krzywda nawet jak dasz 2,9v (nie wiem jakie masz mobo a co za tym idzie jaki masz max Vdim) ja jechałem na 3,3v na pamięciach i też nic wielkiego się nie działo (inni nawet na 3,6 czy 3,8 ale to już inna bajka ;) ). No i na koniec zamiast męczyć 12x200 podnieś FSB np.: 11x220 (tylko przykład) da to o wiele lepsze rezultaty niż zabawa samym mnożnikiem.

EDIT:

LOL czy mi się kurde zdaje czy post darixd-a nagle wylądował pod moim ?! Cuda się dzieją ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady bardzo się przydały :D co do wiaterka to mam

Pentagrama Q-80 alcu .

Zanim żeście poradzili to kolejna zasiłke szlak trafił i musiałem natychmiast kupić nowa wziąłem chieftec 360 szkoda bo pewnie mogłem wziąć 420

Zsynchronizowałem szynę pamięci, i podniosłem napięcie na kościach o jedno oczko procek na 1,75 v i wszystko grało na 11,5 x 200 ale przy 12x200 wysypało po 3g tp na procku 43^ .

Doradźcie mi jakie może być max napięcie na procku ,a jakie na kościach i jakie będzie najlepsze cl czy 2.0 3-3-7 jest wystarczające :mur:

Dzięki i zaraz jak coś odpowiecie testuje dalej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...