Skocz do zawartości
Boxster

Athlon XP mobile - fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mozecie mi poradzic bo czegos nie rozumiem ... 2500 MHz daje rade na 1,76 V idle i super pi full stable wiecej nie sprawdzalem ... a teraz daje tylko troszke wiecej MHz i od razu musze dac 1,9 - 2 V :/ czemu !! ... 2620 MHz odpala mi sie juz tylko przy 2V Czemu taki duzy skok ??

I 2 pytanie... czy lepiej dawac wyzszy FSB czy lepiej mnoznikiem sie bawic a fsb dac 200MHz ??

Dodaj zdjecie z 2500MHz i max co moge osiagnac czyli 2620

post-131483-1140885479_thumb.jpg

post-131483-1140885667_thumb.jpg

Edytowane przez B4ker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam pytanko co do mojego mobilka 2800+... kupilem sobie proca jakis czas temu ale niestety padl (bez przyczyny) - kupilem inny a ten oddalem na gwarancji do Proline (ponad pol roku po tym jak padl) .. po jakims czasie procka wymienili na "nowego" (takich juz nie robia, wiec dali jakas uzywke pewnie - byl jeszcze caly pokryty pasta termoprzewodzaca).. i tu jest problem, w domu po ~3tyg. wytarlem paste i zobaczylem ze procek jest delikatnie ukruszony (o dziwo gdzies na srodku rdzenia jest jakby odlupany kawaleczek), mimo to podlaczylem go.. zauwazylem ze raz na jakis czas komp sie zwiesi przy standardowych ustawieniach oraz ze dosyc mocno sie grzeje skubaniec (na pentaku qvc 100+ Cu, z dobrze wentylowana buda ma ~45 oC idle - poprzedni mobil 2800+ mial niecale ~37 oC) - jak uwazacie, czy powinienem isc do sklepu i zglosic ze proc jest ukruszony i cus z nim nie tak??

PS: z drugiej strony ciekawe jak im udowodnie ze skruszony proc wyszedl od nich ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b4ker > u mnie tez schody sie zaczynaja powyżej 2500mhz u mnie podejrzewam ram lub zły bios ale nie che mi sie juz testowac biosów(mam z 70) , musze jakiego hynixa skonmbinoac i potestowac , swojego zostawiei nrazie na 2500 i 1,75v , moze jak sie przyzwyczai do wysokich taktów i V to pozniej łatwiej mu bedzie fikać jeszce wyżej :)

Edytowane przez rhezuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Na allegro znalazłem athlona xp mobile 2500+. Jego oznaczenia to AXMH2500FQQ4C 9562332250060 AQXDA 0319TPLW 1999 AMD. Przeglądałem ten temat i nie znalazłem żadnych konkretniejszych danych o tym porcesoze. Dodam jeszcze ze procesor ma batch 060. Liczę na fachową pomomc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat jest dosc dlugi wiec jak dobije posta to pewnie nic sie nie stanie, wlasciwie to chcialem sie raczej pochwalic ale tez zapytac czy dobrze zrobilem(po fakcie :)). Mialem okazje zamienic sie z kolega za plytke Epox 8rda3i, zamiana calkiem korzystna, wiec odrazu pomyslalem ze kupie sobie bartona mobile i po odrobinie szukania kupilem to: axmh2500fqq4ca, t054053g40887, aqyha 0430dpmw :) Procek z wygladu nowka sztuka, narazie nie mam czasu zeby go podlaczyc. Aktualnie szukam chlodzenia(chyba juz znalazlem). Gdzies przeczytalem ze te aqyha to sa "te dobre", dobrze przeczytalem czy nie do konca? Pozatym jak moja plytka sie nadaje? Pamiec mam Kingston 512 chyba cl3, taka zwykla, nie bedzie bardzo przeszkadzac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcial bym sie poradzic jaki kupic proc.

Zastanawiam sie miedzy nowym Bartonem 3000+ FSB266 czy moze jednak jakis uzywany 2500+ mobil 1.46V ?

Co sie lepiej bedzie podkrecac i da wieksza wydajnosc ? Bo nie wiem czy mocno podkrecony mobil 2500+ da wiecej niz 3000+ na defaultowych ustawieniach.

Jak idzie podkrecanie tych 3000+ ? Ile mozna srednio podkrecic

Moj 2000+ ciagnie w miare, ale przydalo by sie pare MHz dodatkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcial bym sie poradzic jaki kupic proc.

Zastanawiam sie miedzy nowym Bartonem 3000+ FSB266 czy moze jednak jakis uzywany 2500+ mobil 1.46V ?

Co sie lepiej bedzie podkrecac i da wieksza wydajnosc ? Bo nie wiem czy mocno podkrecony mobil 2500+ da wiecej niz 3000+ na defaultowych ustawieniach.

Jak idzie podkrecanie tych 3000+ ? Ile mozna srednio podkrecic

Moj 2000+ ciagnie w miare, ale przydalo by sie pare MHz dodatkowo.

lepiej 2500+ mobil 1.46V bo: niższe napięcie, więcej zniesie(temp) i się kreci na 3200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

posiadam Athlona mobile 2400+, obecnie pracuje jako 12,5x200 przy napięciu 1,75V, probowałem zapuścić go na szynie wiekszej niż 200, np. 210, zwiekszałem napiecie i doszedłem do 1,8V, ale wszystko konczyło sie clear cmos'em, wobec czego mam pytanie, jakie są wasze ustawienia, dzieki ktorym pracujecie na szynie wiekszej niz 200? nie chciałbym załatwic procesora zbyt dużym napieciem....jesli chodzi o zasilacz to jest to Aerocool Aeropower 450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam płytę: MSI KT4AV 333 i procka Barton 2800+ Mobile.

Może zna się ktoś na tyle żeby powiedzieć mi dlaczego nie mogę zmieniać mnożnika. Wszytkie Mobile maja odblokowany mnożnik. Maksymalny mnożnik w tym procku to x16 i tak chodzi. Problem w tym że chciałem zmniejszyć mnożnik i zmniejszając np. na x6 to nic nie daje bo zegar pozostaje taki sam (czyli mnożnik nie działa, nadal jest x16). Może jakaś zworka na płycie? Zmieniając mnożnik w windows-ie (CrystalCPUID) działa. Pomóżcie :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobila za taką cenę to warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>!!! Jaki by nie był, a zawsze można na diamencik trafić :mrgreen:

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli na ile teraz chodzi??

Da się rajblować mnożnikiem??

Znalazłem to -> http://www.allegro.pl/item97144934_amd_bar...0_super_oc.html

beznadziejny mobile!! moj juz prawie( jeszcze chodzi ale bez calej pamieci L2 ) swietej pamieci 1700+ kreci sie na 2400MHz przy 1,7v.

jesli chcesz mobilka fajnego to poczekaj tak ok tygodnia jak pojawi sie cos godnego uwagi tzn robiacy ok 2,5ghz to bierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zależności częstotliwości i napięć, to wszystkie Bartony (mobile czy zwykłe) z jakimi miałem przyjemnośc obcować potrzebują już 2vcore aby działać przy 2600Mhz i więcej. Wtedy jednak jest zaje... wrażliwy na ułożenie bloczka, czy nawet nasmarowanie pasty.

Co do granicznego napięcia, to mi zdychał dopiero przy 2,1v przy 2,075v odpala bez problemów.

Wszytko mówię przy założonym dobrym WC i chłodzonych mosfetach na mobo bo nawet niech przez myśl komuś nie przyjdzie żeby robić takie rzeczy na AC.

keep burnin' :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bijcie za takie pytanie, ale: Czy bardzo mogę zaszkodzić prockowi gdy będę od czasu do czasu w windowsie zmienial sobie vcore z 1,45 na 1,6 i fsb z 133 na 166? U mnie nic więcej się nie da wycisnąć, bo o dziwo na mojej płycie mnożnika zmienić się nie da, o czym dowiedziałem się już po zakupie procka :/. Będę tak robił w momencie gdy będę potrzebował więcej mocy - gdy już jej nie będę potrzebował ustawienia procka wrócą na default. Czy takie częste zmiany o tak dużym skoku (bo o to mi w pytaniu chodzi) negatywnie mogą wpłynąć na żywotność procka lub (nie daj Boże) doprowadzić do jego zgonu?

Swobodnie mozesz tak robic, kwestia jest tylko jakie masz chlodzenie, wiadomo, ze im lepsze tym wyzej mozesz podnosic Voltage a tym samym FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego, dobrego do OC??? Raczej, bo już nigdzie takich się nie kupi... a tym bardziej nie takich do OC.

Najwyżej możesz pochodzić po komisach komputerowych i próbować coś na chybił trafił kupić, może będziesz miał farta ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kupuj tego, jak już koniecznie chcesz ładować kase w S. A to bierz jakiegoś mobila 2500, wyjdzie na to samo a będziesz miał 150 zł w kieszeni, i kup lepsze mobo bo ta twoja plyta na kt-600 nie ma blokady AGP/PCI i bedzie ciężko OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

psia kostka słoniowa, swedzi Cie kasa?? za taka cene masz a64 3000+.

jak chcesz siedziec na sA to bieri mobilka 2500 albo przesiadaj sie na 754 malym kosztem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...