Samone3 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 ja kupiłem w tweaku(barwkom.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Jak z moja plyta Epox8KR2I (KT600) nie bedzie problemu? (chodzi o mnoznik 13x) Thorton 11x200 chodzi bardzo dobrze. Czy nie bedzie klopotu z 13x200? nie mam "wysokich" wymagan do podrecenia, ale te 2600MHz chcialbym miec ;) Czy komus na sprawdzonej plycie nie udalo sie uzyskac chocby 2500MHz? Nie chcialbym wywalac 200zl (dodatkowe) na procek, ktory okazalby sie gorszy od mojego Thortona, wzrost wydajnosci powinien byc chyba niezly zakladajc, ze pojdzie na 2600MHz w stosunku do Thortona 2200MHz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samone3 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Gwarancji to Ty nigdy nie będziesz miał :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Cyz ma ktos MOBILA na plycie MSI KT600 Moj kolega dzisiaj zakupil procka ale nie moze zmienic mnoznika Standardowo jest ustawiony na 14 Na pewno jest to MOBILE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 interesuje mnie czy kazdy z tych pocow 2500+ AQYHA 0351 sie dobrze kreci jakbt komus sie taki proc zle krecil to niech da znac :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 interesuje mnie czy kazdy z tych pocow 2500+ AQYHA 0351 sie dobrze kreci jakbt komus sie taki proc zle krecil to niech da znac :D nie każdy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 CHolera, ile ten topic ma stron... uuuf. Mój post dotyczy WYGRZEWANIA mobilnych bartonów. Jak widać w jednym z pierwszych postów (pierwsze 4 strony o ile pamiętam, nie chce mi się szukać) to jakiś z zagranicy osiągał 2700 mhz a po "burn in" dochodził nawet do 2900 mhz !! Pytanie - jak się powinno wygrzewać procka? ustawić go wysoko np. 2500-2600 mhz, vcore dać większy niż potrzebny do stabilnej pracy i pomęczyć go jakimiś testami/programami aby pracował w wysokich (40-55 C) temperaturckach - dobrze kombinuję? Jak długo powinien trwać taki proces? A może chodzi o coś innego - jak wyczytałem w topicu o wygrzewaniu ramu, układ powinien pracować na wysokim napięciu i MAKSYMALNIE NISKIEJ TEMPERATURZE co by oznaczało np. vcore 1.9 - 2.1 ale też niskie taktowanie.. mógłby ktoś się wypowiedzieć? A pytam bo .. właśnie zamówiłem mobilka z barwkompa ;D Może w sobotę dojdzie, potestujemy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hcoverclocker Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Ktos juz to zauwazyl... 8O ? Znowu na allegro jest kilka mobile athlonow - moze obstawimy jak dlugo beda staly??? Ceny calkiem niezle i koles wysyla za 20zl... 8) Bralem wczesniej u niego pamieci i karte graf., teraz chyba tez sie skusze. Mozna sie spoko potargowac poza aukcja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryko Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 interesuje mnie czy kazdy z tych pocow 2500+ AQYHA 0351 sie dobrze kreci jakbt komus sie taki proc zle krecil to niech da znac :D Ja jestem ze swojego w 100% zadowolony :) Gdyby tak jeszcze miec chlodzenie wodne... 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 ja ze swojego AXMA2500FKT4 3238100SL31187 AQYHA351RPMW tesh jestem zadowolony ale widze ze inni na tym samym procu maja lepiej odemnie :( ja narazie 1.75v 12.5x200 wyzszych fsb cos nie znosi mnoznika nie moge dac wiekszego od 12.5 bo to epox wstal ok 2600 max ale to wina mobo pewnie chipset sie grzeje mosfety na epoxie na 200fsb jush sa gorace(musze zalozyc rtadiatorki na chipset zalmana i na mosfety cos) i drutmoda sprubowac zrobic albo najlepiej sprzedac epoxa i kupic nf7s jak myslicie ps a moze jeszcze trzeba go wygrzac tak jak zytek pisal u gory :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Czesc. Mam podobny problem. Nie mogę ustawić mnoznika powyzej 12.5 i nie osigam FSB200 bo sie wiesz w windzie:( Planuje w najblizeszej przyszłosci zmienic poczciwego EPOXA na DFI albo ewentualnie (mało pp) na abita. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sneer82 Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgadza się. Nie wykluczyliśmy jeszcze zasiłki (Chieftec 360SF). Proc RIKER'a czuł się na mojej mobo zdecydowanie gorzej. Możliwe, że domaga się L12 moda. Ja natomiast mam dotychczasowego procka RIKER'a, zwykłego Bartona. Układ był taki, że jego proc będzie ostatecznie mój, gdy znajdę mu jeszcze lepszego. Z obietnicy się wywiązałem., więc od wczoraj jego stary proc jest już mój.:) Okazało się, że ten zwykły Bartonik rozwinął skrzydełka dopiero na moim sprzęcie. Byliśmy naprawdę mocno rozerwani przez równoległe testy dwóch procków na dwóch płytach, i tylko jednym zasilaczu. :D Mój dotychczasowy wynik to 255*9@1.75V. Dotychczasowy, bo to na pewno nie jest moje ostatnie słowo. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 To może i ja się pochwalę. Kupiłem proca od Yotomeczka, który na niego narzekał. A u mnie bez problemu idzie jak w podpisie bez zmiany napięcia. Fakt nie jestem jakimś extreme ale jest znośnie. 10*240 to tez jest przyzwoicie :) Tylko prime sie wysypuje. Ale napięcia nie ruszam bo kiepawe chłodzenie mam (narazie nie ruszam :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sneer82 Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 U mnie również śmiga 230*10@1.675V. Muszę tylko w wolnej chwili posprawdzać jeszcze wyższe FSB, oraz zejść niżej z napięciami, bo mam nieodparte wrażenie, że to nie są najniższe wartości. P.S. Gdzie był ten wątek o najwyższych FSB? ;) Chyba się tam dopiszę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Pytanie - jak się powinno wygrzewać procka? ustawić go wysoko np. 2500-2600 mhz, vcore dać większy niż potrzebny do stabilnej pracy i pomęczyć go jakimiś testami/programami aby pracował w wysokich (40-55 C) temperaturckach - dobrze kombinuję? Jak długo powinien trwać taki proces?proces powinien przebiegać w niskich temperaturach... osobiscie burn-in czyniłem na 100X5 łącznie z 24 godziny. To oczywiście niebezpieczne dla proca... Osobno od tego możesz go sobie termicznie powygrzewać pod żarówką - też nie do końca bezpieczne :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Witka, Oto doniesienia z frontu: (walczę z bartkiem 2500+ Mobile od Yotomeczka) (jak ktos kliknie na obrazku to oczom ukaże sie wersja rozszerzona ;-) ) Mam "drobne" problemy z wyższym FSB (nieco wyżej 200 i komp zatrzymuje się na POST'ie), ale może uda się problem rozwiązać na dniach. Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Stary! Jakie masz temperatury? I czym chłodzisz to cudo?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 prometeia i wszystko jasne :D piękny wynik Duncan :) to chyba pierwsze polskie 3ghz na amd :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Duncan - jak zwykle musisz szaleć :] poczekajcie aż chłodzenie poskładam... 3GHz na tbreadzie - to będzie coś :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 @Ducan jakigo biosu uzywasz i jakie masz vdd i vdimm ???? Update: Znasz serie twojego proca, i czy go wygrzewales??? Sory za sto pytan do... ale sam rozumiesz 3GHz RESPECT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 duncan do 20C to z czego odczyt?? z diody ? :o? strasznie wysoka ta temp! nie wiedzialem ze prommy az tak cienko sobie poradzi przy takim obciazeniu!! (ile masz w idle??) i jakie masz temp parownika ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 @Ducan jakigo biosu uzywasz i jakie masz vdd i vdimm ???? Update: Znasz serie twojego proca, i czy go wygrzewales??? Oznaczenia z procka: AXMA2500FKT4C Z381005L32165 AQYHA0351RPMW 1999AMD ;-) Bios - aktualnie d23-subzero (to sie zaraz zmieni) vdd na poziomie 1,8V reszte widać na dużym screenie, jak widać to primestable :D Czyli bedzie więcej... ;-) (dzisiaj go uruchomiłem) Odczyt temp jest skopany na NF7, więc nie sugerujcie się odczytami MBM. Aha, to nie jest pierwsze 3GH (zaglądnijcie na 7 stronke topicu o najlepszyh AMD, pozdro Przemek 2F ;-) ) Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 jakie masz temp parownika ??Podczas prime'a jest -28 w idle -33 - mogłoby byc lepiej :D Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 jakie masz temp parownika ??Podczas prime'a jest -28 w idle -33 - mogłoby byc lepiej :D Pozdrawiam, a core jakie ma temp przy prime i idle? gwałtownie ci skacze? (to jest z diody CPU przez uklad abita(pewno winbond) zczytywane??) ,jebac to ze zle zczytane ,ja chce zobatrzec roznice na core (amplitude miedzy idle a load ,nawet z tych zkopconych sensorów) pozdro również :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Confi_old Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Witam wszystkich, szukalem wlasnie takiego forum (tematu) o podkrecaniu. Chcialbym podkrecic procka posiadam Bartona 2500 (1833Ghz) jesli sie nie pomylilem :D i plyte Soltek SL-KT600RL Via KT-600 + LAN (Raid+SerialATA), Wentylator TRACER XP2600/Intel 2.0 Cu TRW-610 Czy mozecie mi jakos pomoc? kombinuje probuje i nic gdy FSB czy cholercia wie jak to sie nazywa podwyzszam np od 185/190 w gore totalnie zawiesza mi sie komp, pojawiaja mi sie zwisy (niebieskie ekarniki) i nie wiem co zrobic specjalnie kupilem ten dosyc duzy Wentylator i plyte glow takze zmienilem abym mogl podkrecac... mam takze RedStorm Overclocking Technology i samo podkreca mi tylko do 1950 Ghz zapewne tak koncowka 50 jest zla ale cos mniej wiecej :( Musialem wylaczyc na plycie SmartDoc. Anti-burning Shield bo wywalalo mi kompa ze temp jakas tam jest za wysoka ale nie byla to ani plyta glowna ani procek.. poprostu jakas dziwna temp i nie wiem od czego.. do tej pory od jakiegos miesiaca jest wszystko ok! ale jak czytam te Wasze wyniki to mnie szlak tafia mam takiego procka i plyte i wentylator cos trzeba z tym zrobic :( Mam nadzieje ze w jakis sposob mi pomozecie nie chce zadnych podpowiedzi w stylu przeczytaj to albo tamto lub tez jakichkolwiek programow chce pomocy aby wszystko chodzilo :D ale tak powaznie pomozcie mi jesli mozecie :) chcialbym chociaz miec to 2200Ghz :/ thx za all see yaa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 a core jakie ma temp przy prime i idle? gwałtownie ci skacze? (to jest z diody CPU przez uklad abita(pewno winbond) zczytywane??) ,<font color="#FF0000">[ciach!]</font> to ze zle zczytane ,ja chce zobatrzec roznice na core (amplitude miedzy idle a load ,nawet z tych zkopconych sensorów)To jest NF7 ona nie podaje nigdzie odczytu z diody ! Ten odczyt to sensor pod socketem, który jest na max'a do bani. Na każdym biosie jest zresztą inaczej. MIałem kiedys mobo z odczytem z diody(kd7) i wiem jak ten odczyt powinien się zachowywać. Różnica (zakreconego odczytu) z sensora na NF7 to 10C. Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Conti masz płytę na Via a więc nie masz blokady PCI/AGP. Więc jesli zwiększysz FSB do 190 to taktowanie na PCI masz 38MHz, a to już jest dużo. Nie wiem co to za wentyl ale jakie masz temperatury? Masz pastę na procu? Jeśli nie to temp. rdzenia szaleje i może włączyć Ci się zabezpieczenie na płycie (lub w samym procu). Daj FSB na 200. Podnies napięcie na DDRach do 2,6 lub 2,7V. Jeśli się komp nie odpali to podnieś napiątki na procu o 0,0025V lub 0,05V. I kontroluj temperatury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Confi_old Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Conti masz płytę na Via a więc nie masz blokady PCI/AGP. Więc jesli zwiększysz FSB do 190 to taktowanie na PCI masz 38MHz, a to już jest dużo. Nie wiem co to za wentyl ale jakie masz temperatury? Masz pastę na procu? Jeśli nie to temp. rdzenia szaleje i może włączyć Ci się zabezpieczenie na płycie (lub w samym procu). Daj FSB na 200. Podnies napięcie na DDRach do 2,6 lub 2,7V. Jeśli się komp nie odpali to podnieś napiątki na procu o 0,0025V lub 0,05V. I kontroluj temperatury. Zaraz to zrobie... jesli chodzi o Wentylator to jest to ten: http://www.tracer.pl/ramka.php?strona=opis...55&id_kat=01046 Temperatury mam w normie tem plyty jakies 34 stopnie a procka jakies 54 stopnie, paste mam na procku oczywiscie wszystko jest tak jak powinno a z tym wylaczaniem to napisalem ze pozbylem sie tego wyjmujac zworke na plycie :) Zrobie to co napisales i zaraz powinienem odpisac (pewnie zle bedzie) :( Tzn mam podniesc FSB na 200 to rozumiem na ddr to tez rozumiem :) ale jaki mam dac mnoznik ? :/ i jakie ma byc poczatkowe napiecie?? default? ----------------------------------- Zrobilem tak jak mowiles FSB 200, Mnoznik na default, Napiecie CPU na 1,650V, i napiecie na DDRach 2,6. Komp wcale nie uruchomil sie :( co robic? :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Podnieś na DDR do 2,7 a proca na 1,7V. Aha i jaki masz zasilacz?? Jakie napięcia?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Confi_old Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Podnieś na DDR do 2,7 a proca na 1,7V. Aha i jaki masz zasilacz?? Jakie napięcia?? z tego co wiem to mam ten: http://www.tracer.pl/ramka.php?strona=opis...97&id_kat=01044 tak to nic wiecej nie wiem... ale napisz dokladnie jaki mnoznik fsb itp itd jesli mozesz:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...