Skocz do zawartości
Boxster

Athlon XP mobile - fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz celuje w tego XP-M, ale nie ukrywam, że oddałbym rok zycia za model 1.45V. Czy ktoś wie skąd to jeszcze można wytrzsnąć ? Chwyty marketingowe to jedno, a napiecię jak to wspomniał kolega CougaR2 to druga, mimo wszystko istotna sprawa. Niby oba potrzebują 1.65V do pracy 2,5 GHz, ale jednak te 100MHz w końcowym stadium wiecej wyciska model 1.45V.

Jest na Allegro nowy 1,45V 2400+ http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24595764

Tylko nie dokońca wiadomo czy to co pisze ten gość jest prawdą... Trzebaby się zaiteresować onaczeniami dokładniej.

A mi się nie bardzo chce bo dziś byłem w MediaMarkt i napaliłem się na LCDka :lol: Więc jak narazie mobile zchodzą na dalszy plan... :wink: 2250MHz narazie mi styka, a wydaje mi się że AMD tak szybko nie zrezygnuje z ich produkcji więc poczekam parę miechów aż troszq stanieją :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn -> procek dotarł (miał być dziś)? Czekamy na relację z placu boju.

dotarł narazie tylko lekkie krecenia przechodzi :D przed wielkim weekendem dla niego :D na 1,6V chodzi spokojnie na 2162MHz 13x166 nie wiem czy to dobrze czy źle a za to temperaturki ma zadowalające 37*C stoi już od 5 godzin wentylator Scythe KAMAKAZE rev B puszczony na 2100 rpm

A mam

takiego Athlon XP-M 2500+

AXMA2500FKT4C Z38100SL31432

AQYHA 0351RPMW

i właśnie mam mu zamiar jeszcze zmniejszyc napięcie :D bo Prime przechodzi spoikojnie na tym co mu wykreciłem narazie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary...co to za kręcenie :> Odpal kolege na 2400 minimum. Ja kręciłem bartka 2500+ na 2.2Ghz z 1.65Vcore  2Ghz dalem z 1.5 wiec.... zobacz powyżej 2400 to nas interesuje, co nie ? :D

racja

narazie 2300MHz ale pamieci mam kijowe i zero chłodzenia mosfetów i mosta oraz na NB standart cooler :D te 2,3 stabilne przy 1,7V wiec juz sie ciesze ale co bedzie jutro to sie okaże jak bedzie chłodzenie SB i NB porzadne oraz mosfetów no i woda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary...co to za kręcenie :> Odpal kolege na 2400 minimum. Ja kręciłem bartka 2500+ na 2.2Ghz z 1.65Vcore  2Ghz dalem z 1.5 wiec.... zobacz powyżej 2400 to nas interesuje, co nie ? :D

racja

narazie 2300MHz ale pamieci mam kijowe i zero chłodzenia mosfetów i mosta oraz na NB standart cooler :D te 2,3 stabilne przy 1,7V wiec juz sie ciesze ale co bedzie jutro to sie okaże jak bedzie chłodzenie SB i NB porzadne oraz mosfetów no i woda :D

ok PIERWASZY KROK ZA TOBĄ.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... jezeli przy dobrym chlodzeniu i vcore do 2.2v nie osiagniesz 2.6Ghz to oznaczac to bedzie cienkawy procek. na powietrzu, 2.7-2.8Ghz bedzie raczej absolutna granica i to przy sporym szczesciu...

mowimy tutaj o tatoalnie stabilnym CPU (Prime przez kilka godzin, petle 3dmark01 Low Lobby, etc... ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bachus tak patrze na Twój podpis.. ja mam 2664mhz na 1.975vcore, realne 1.9 i w pełni stabilne, 20h pracy kompa z seti itd. A mam wersję 1.65v a nie 1.45 jak Ty.. na pewno nie możesz zejść niżej z vcore?

U mnie dopiero przy przekraczaniiu 2700mhz potrzeba pójść z prądem ostro w górę, ponad 2.03 (bios)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ja uznaje za "realne vcore" to wskazania miernika pobrane z mosfetu, ktory wskazuje 2.19v. MBM i inne programy monitorujace podaja srednia 2.11v. takie napiecie jest wymagane do 12h meczarni Prime95... system jest stabilny w benchmarkach przy 2.11v z miernika (2.04v w MBM).

mimo to uwazam, ze sa lepsze xp-m... wyglada na to, ze te 1.45 nie roznia sie znacznie od 1.65, poza byc moze temperatura dzialania. w tej chwili, np. w pokoju mam temperature 23C, prime95 leci sobie a CPU pokazuje 41C przy 2.20v na mosfecie...

wszystko zalezy od tego co uwazancie za "realne" napiecie vcore... moim zdaniem, jezeli zmierzysz na mosfecie, to okaze sie ze wskazania so wyzsze niz ci sie tak naprawde wydaje patrzac na wyniki MBM...sadze, ze przy 1.975 w BIOS (zaleznie od wersji tegoz) mozesz miec ok. 2.05v realnie z miernika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bachus nie! bez przesady, mówiąc realne miałem oczywiście na muśli miernik + mosfet! właśnie liczę seti na 1.975 w biosie i zmierzyłem dla pewności: 1895 - 1899 mV !

Ale możesz mieć rację odnośnie temperatury - u mnie na WC + silny wiatrak wiejący wprost w mosfery/blok i przedmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący stamtąd powietrze przez radiator na NB i mam 45* (bez tego wentyla to w ogóle temperaturki idą wysoko) więc dosyć dużawo w porównaniu do Ciebie, gdzie napięcie masz dużo większe..

No i fakt faktem że o ile się nie mylę masz wyższe FSB przez co Twój potrzebuje więcej prądu, mój pewnie by brał podobnie na tych ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne... u mnie zawsze vcore bylo wyzsze na mosfecie niz ustawienie w BIOS. no coz, jak widac, co NF7-S to inne :-)

a co do temperatur, to tak rzeczywiscie moze byc... w koncu skoro 1863Mhz potrzebuje jedynie 1.45v (w poroznaniu z modelem 1.65v) to musi oznaczac, ze jest on lepszy pod katem pobieranej mocy, a co oznacza nizsze temperatury. nie oznacza to wcale, ze sie musi lepiej krecic... chociaz wiadomo, ze im nizsza temperatura tym wieksze szanse lepszej podkrecalnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wy chcecie wepchnac po radiatorki na mosfetahc mienrik? chyba ze se lepiej niz ja to oblepiliscie :) bo u mnei z mienirkiem to teraz nie ma szans sie tam dostac ;D

no chyab ze mozna od drugiej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wy chcecie wepchnac po radiatorki na mosfetahc mienrik? chyba ze se lepiej niz ja to oblepiliscie :) bo u mnei z mienirkiem to teraz nie ma szans sie tam dostac ;D no chyab ze mozna od drugiej strony

sorry za off-topic...

nogi mosfetow jak najbardzie wyeksponowane 8) jedynie przy lewym gornym mosfecie ta cewka mnie wk....., bo przez nia nie mozna w pelni pokryc powierzchni mosfeta.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli bez rewelacji (delikatnie mówiąc) ...

Na 1,7V to 2,5GHz powinien robić. Mój stary Barton 2500+ robił 2,3GHz @ 1,65V. Wróżę mu max <2,6GHz ...

Ja bez chłodzenia mosfetów latałem 2,5GHz @ 2V więc to nie problem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała ta afera z mobilami to sprawka AMD.Nie mogąc leciec z PR wiecej(ruch Intela -->>EE,magistrala itp. )chłopaki zza Odry opylają proce ktore w załozeniu miały być pewnie Bartonami 3300+,3400+,3500+.Technologia produkcji jest już na drodze do muzeum techniki bo max stabil z dobrych serii to średnio do 2,4~2,5 GHz.

Do czego piję ,cały czas widze wyniki na poziomie mego thortono-bartona

np. -2300 MHz 1,6 (vol. bios)Prime OK

-2550 Mhz 1,85(Vol.bios)Prime OK

-2700 Mhz 1,975 (vol.bios)Prime nie do końca OK

czym tu sie podniecać??????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj XP-M 2500+smiga aktualnie na starym przejsciowym chlodzeniu (CAK38 @ 3800rpm) przy ustawieniach 220x10,5 @ 1,6Vcore w biosie (MBM 1,57).

Jak skoncze swoje WC rev 5.0 (do konca dlugiego weekendu - taki jest plan) to na pewno bedzie wiecej MHz - widze w tym procku niezly potencjal ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos tu kilka razy narzekal ze wszyscy tylko gadaja a nikt screenow nie daje.

Jako ze dzis "zmodowalem" zasilacz i trochu lepiej mi daje na linie 12v to postanowilem sie pobawic.

Oto rezultaty:

Dołączona grafika

Zeby niebylo ze proc sie tylko do aidy nadawal:

http://service.futuremark.com/compare?2k1=7794409

W sumie wynik sredniawy ale patrzac na moj konfig to niejest zle.

Aha,voltarz = ustawiony 1.95, realny =1.9 a 12v piszczy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie musze wyzalic...

ponad fsb 200 nie pojdzie moj maly potworek :///

dam 205 i prime sie wysypuje ;[

na 210 wychodzi z gier

nawet na duzym napieciu 1.9V teraz go ustawilem 12,5x200 i o wiecej nie ma mowy ;(

l12 zrobilem coz porazka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...