jakuboss Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Witam. Mam w domu dwa kompy. Do jednego podłaczona jest neostrada, równiez na nim mam Zone Alarma. Połączenie internetowe jest udostępnione dla drugiego kompa, który jednak nie może z niego korzystać gdy włączony jest Zone Alarm. Czy można w ZA coś zmienić, by problem zniknął ? Jeśli tak to jak ? Z góry dzięki za pomoc. PS. Jeśli to pomoże to na obydwu kompach jest XP, a kompy połączone są kartą zwykłą sieciową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 w zakladce firewall (zone alarm) kliknij na add>>IP adress tam podaj adres ip drugiego kompa (bez neo) i oznacz jako Trusted wtedy zone alarm nie bedzie blokowal dostepu spod adresu ip jaki wpisales pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuboss Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Dziękuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuboss Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Niestety nie działa :( Pewnie złe IP wpisałem, jak sprawdzić jakie IP ma drugi komputer ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 kliknij wlasciwosci karty sieciowej na drugim kompie. powinien byc zainstalowany protokol tcp/ip (i zaden inny protokol!!!). podswietl go i wlasciwosci. we wlasciwosciach zaznacz: uzyj wybranego adresu ip. jako adres ip ustaw na kompie 192.168.0.2, maska to 255.255.255.0, brama 192.168.0.1. adres dns tez ustaw jako 192.168.0.1. i ok. powinien chwile pomyslec. teraz przejdz do kompa z neo i skonfiguruj sieciowke ktora laczysz sie z drugim kompem (domyslam sie ze neo idzie prez usb a kompy sa polaczone siecowkami ;) ). tu rowniez wlasciwosci karty sieciowej, protokol tcp/ip --> wlasciwosci i wpisz nastepujace dane: ip: 192.168.0.1 maska: 255.255.255.0 brama: 192.168.0.1 adres dns: 192.168.0.1 (slternatyny dns zostaw wolny). w zone alarm w trusted zone wpisz 192.168.0.2. oto caly przepis. zeby sprawdzic czy oba kompy maja ze soba lacznosc, na obu odpal cmd.exe (menu start--->uruchom-->cmd) na kompie z neo wpisz ping 192.168.0.2 a bez neo ping 192.168.0.1. Jesli wszystko jest dobrze podlaczone to powinienes zaobserwowac komunikat np: odpowiedz z 192.168.0.x. Jesli polaczenie i konfig jest zly otrzymasz: uplynal limit czasu zadania. oczywiscie nie musze dodawac ktora informacja jest pozadana ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuboss Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Eeeeh, dalej nie działa. Dodałem IP w ZA wyłączyłem firewalla dla Trusted Zone i nic. Wyłączam ZA i wszystko działa. Robiłem wszystko dokładnie jak napisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 mam jeszcze jeden pomysl wpisz jeszcze jeden adres ip w trusted zone: 192.168.0.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...