nOOb Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Witam. Jedna sprawa mnie irytuje... postanowilem zainwestowac 1100 zl w 2 dyski WD Raptor 37.6 Gb 10000 rpm, serial ata... oczywiscie Raid 0 :):) Czy moge wyciagnac te upragnione 150 skoro kontroler nie jest wbudowany w mostek tylko idzie to wszystko przez nieszczesne PCI? (nie wiem jeszcze jaka plyta bo czytanie forum tweaka namieszalo mi w glowie :):), ale albo A7N8X-E Asusa, albo AN7 Abita wbrew powszechnej zlej opinni...) Czy mozna podkrecic PCI i miec te 150? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strohs Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Obawiam się że to bajka marketingowa, najprawdopodobniej tego pasma nigdy w pełni nie wykorzystasz. To tak jak ATA100 i ATA133. Niby ATA 133 powinno byc szybsze ale testy tego nie potwiedzały bo wąskim gardłem był transfer danych z talerzy dysku do jego elektronicznej części a nie z elektronki dysku (bufora) do płyty głównej - zanim głowica odnalazła dane i je odczytała mija przecież pewien czas. Oczywiście mogę się mylić postęp techniczny idzie cały czas do przodu i zaczynam trochę odstawać :( Co do podkręcania PCI to ostrożnie gdyż niektóre komponenty współpracujące z tą magistralą bardzo źle je znoszą - i chyba szczególnie dotyczy to kontrolerów dysków twardych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 SATA w obecnej formie to mit. Nic prawie nie daje. Z drugiej strony Raptory to chyba najwydajniejsze dyski przeznaczone dla segmentu domowego (inna sprawa to to ze gdyby to byly dyski IDE to bylyby tak samo wydajne), wiec w RAIDZIE pokaza pazury :D. Zastanow sie tylko czy naprawde potrzebujesz az tak wydajnych dyskow za taka kase. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Chyba jednak 150mb to nie bajka http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dys.../strona-4a.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Chyba jednak 150mb to nie bajkahttp://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dys.../strona-4a.html Bajka, bajka - Raporty sa takie szybkie nie dlatego ze sa SATA tylko dlatego, ze maja 10 000 RPM. Zreszta na logike - jak S-ATA moze byc szybsze od P-ATA skoro dyski nawet w przypadku P-ATA nie wykorzystuja pelnego jej pasma? Obecnie plusami S-ATA sa fajniejsze kabelki i Hot-Plug - dla mnie innej wartosci na chwile obecna (wydajnosc) to nie przedstawia (pomijajac raptory oczywiscie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Chyba jednak 150mb to nie bajkahttp://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dys.../strona-4a.html Bajka, bajka - Raporty sa takie szybkie nie dlatego ze sa SATA tylko dlatego, ze maja 10 000 RPM. Zreszta na logike - jak S-ATA moze byc szybsze od P-ATA skoro dyski nawet w przypadku P-ATA nie wykorzystuja pelnego jej pasma? Obecnie plusami S-ATA sa fajniejsze kabelki i Hot-Plug - dla mnie innej wartosci na chwile obecna (wydajnosc) to nie przedstawia (pomijajac raptory oczywiscie). dlamnie Sata nic nie wnosi. kabelki kabelkami ale przeważnie dyski na SATA są dużo glośniejsze :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opti Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 transfer przez PCI to max 80MB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 transfer przez PCI to max 80MB/s co za <bez urazy> pierdoly opowiadzasz primo - to podstawowe PCI co w domowych kompach to 133 MB/s a to z 2 parametrow taktowanie 33MHz i szerokosc 32bity secundo - sa rozne PCI np 64 bitowe 66 MHz z serwerowych plyt max transfer okolo 0.5 GB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 primo - to podstawowe PCI co w domowych kompach to 133 MB/s a to z 2 parametrow taktowanie 33MHz i szerokosc 32bity secundo - sa rozne PCI np 64 bitowe 66 MHz z serwerowych plyt max transfer okolo 0.5 GB/s A czy ktokolwiek, kiedykolwiek osiągnął transfer danych z dysku równy pełnej przepustowości szyny :?: 8O benek jesteś tu moderatorem i Twoje wypowiedzi powinny być bardziej wyważone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 transfer przez PCI to max 80MB/sbenek juz ci powiedzial pci 33 to 133mb/s dzisiejszy standard PCI 2.2 pozwala na uzywanie jednego gniazda jako pci 66 ,co daje 266mb/s ,ale jakos wszyscy milcza zeby kontrolery sata z tego korzystaly (bo niby jak skora w wersjach na pci korzystaja z pci 33) moze SCSI 160 z tego korzysta ,ale reki nie dam sobie obciac kolega ,autor watku powinien pomyslec raczej o plycie na KT600 ,tam jest pelne SATA 150 z funkcja raid 0,1 ,bo ten scalak integrowany z plytami nf2 to chyba nie potrafi dzialac w trybie raid ( recenzja kontrolera na frazie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 No i tajemnica sie wyjaśniła, płyta na której był robiony test do którego dałem linka był robione na płycie z s-ata zintegrowanym z sb. Na płycie pod amd nieosiągniesz takiego transferu :(. BWT płyty z kt600 nie mają kontrolera sata z sb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 ... Obecnie plusami S-ATA sa fajniejsze kabelki i Hot-Plug - dla mnie innej wartosci na chwile obecna (wydajnosc) to nie przedstawia (pomijajac raptory oczywiscie). dodatkowy + przy większej ilości dysków dlatego że każdy jest sam na kanale jako master wiec nie ma konfliktu master/slave no i jak kolega napisał: No i tajemnica sie wyjaśniła, płyta na której był robiony test do którego dałem linka był robione na płycie z s-ata zintegrowanym z sb. Na płycie pod amd nieosiągniesz takiego transferu :(. BWT płyty z kt600 nie mają kontrolera sata z sb. dzięki temu nie obciążasz PCI tylko szynę miedzy NB a SB a ta ma dużo wiekszą przepustowość niż 150MB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 No i tajemnica sie wyjaśniła, płyta na której był robiony test do którego dałem linka był robione na płycie z s-ata zintegrowanym z sb. Na płycie pod amd nieosiągniesz takiego transferu :(. BWT płyty z kt600 nie mają kontrolera sata z sb. nie bardzo rozumiem sens twojej wypowiedzi ,albo zle napisales ,albo podajesz zle informacje z KT600 wspolpracuje SB vt8237 ktory ma wbudowany ATA,SATA ,i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly i dlatego SATA w plytach KT600 osiaga 150mb/s (jest ograniczona polaczeniem mostkow V-link 533mb/s) jezeli chodzilo ci o to samo to j/w Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opti Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 banek > masz racje transfer PCI to 133MB/s sorki moj blad.. pomylilo mi sie z trans. zewnętrznymi hdd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 e tam ile by nie mialo ja z mojego raidu 2x 160gb wyciagam w hdtach 64mb :( odczyt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 nastepna generacja serilalszmata moze cos da ale w chwili obecnej nie ma co "dopłacać" (wyrzucać pieniędze) do tego tak zajadle promowanego przez intelowską propagandę standardu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 oj oplaca sie :) szczegolnie jesli mamy zamiar kupic tzw natiwe sata czyli obecnie 2-3 dyski Seagate 160 gb 7200.7 lub raptora ktore sa wyposazone w specjalna implementacje komend ala scsi bylo cos na toms hardware o tym(to jest wlasnie ta 2 generacja bez konwerterow pata na sata itp czyli krok w strone scsi). Generalnie jeszcze systemy operacyjne nie odwoluja sie do tego ale w koncu beda co pozwoli jakostam zoptymalizowac prace z dyskami. co prawda dla mnie glownym czynnikiem decydujacym o zakupie sata bylo : 1/ przyszlosciowy wydatek 50zl roznicy to nie tak duzo a wiem ze za kilka lat bede mogl przelozyc dyski do nowej budy/plyty 2/jeden kabel=1 dysk, samo to przyspiesza poniewaz nie musi dzielic pasma na 2 3/raid mam go na sacie :) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 ja mam dysk ata 100 podpiety na sata i zauwazylem wzrost wydajnosci dysku tzn wydajnosc xp i kopiowaniez partycji na partycje. No szybciej kopiuje na inne dyski. Jak kumpel przyszedl z dyskiem sata to wydajnosc kopiowania wzrosla zauwazalnie na pierwszy rzut okiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...