gigabajt Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 chcialem podkrecic karte greficzna przez bios ,ale mam problem .Robilem wszystko jak w opisie ze strony tweak'a http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=17158 "kręcenie Geforce'a poprzez bios karty" i kupa ,nic nie idzie w biosie wyskakuje komunikat ze nie moze znalesc pliku EEPROM czy ktos wie co to znaczy? pomóżcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Nie pliku, tylko układu. EEPROM=electrically erasable programmable read-only memory - układ, który 'przechowuje' bios'a. Przypuszczalnie masz typ tegoż układu nie suportowany przez wersję nvflash'a, której używasz. Niech zgadnę - karta prolinka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigabajt Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 uzywam nvflash446 ,powinienem inny sciagnac? i co to ten prolink?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 uzywam nvflash446 ,powinienem inny sciagnac? i co to ten prolink?? :lol: :lol: firma kart graficznych ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigabajt Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 to da sie jakos podkrecic tego gf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 I tak na początek powinieneś raczej sprawdzić, na ile możesz go podkręcić, a nie od razu biosa edytować. Ściągnij sobie RivaTuner - na www.guru3d.com znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigabajt Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 sprawdzalem riva turnerem (robilem wszystko jak w faq na stronie http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=17158 ) ale jakis blad EEPROM :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Ale co ma typ eeprom do riva tunera? Ja Ci mówię, żebyś na razie zostawił w spokoju bios karty, i kręcił software'owo pod windowsem - na przykład RivaTunerem. Kiedy Ci ten błąd eeprom wyskakuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigabajt Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 w biosie wpisuje a/nvflash.exe/fnew.rom ,komp odczytuje ten plik wszystko ok, i dopiero potem error cos takiego pisze EEPROM not found EEPROM man ID devcode (55,AA) : unkown Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Miałem kiedyś też taki problem i nie udało misię go wyeliminować poprostu na twojej karcie producent zastosował "niestandartowym" epromem, który nie współpracuje z nvflashem. Ściągnij jakieś starsze wersje i po próbuj. Może się uda. Odczytaj nazwę z układu na karcie i sprawdź czy ta nazwa figuruje na liście przy odpaleni nvflash'a. _______________ Athlon XP2400 @(13x166). Epox 8k9a, PixelView GeForceFX 5200 Ulitmate@300/600, 256 DDR 333, HDD Samsung 12,9 GB, SB Live 5.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigabajt Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 podkrecilem w riva turner z 200/143 do 230/160 ,wiecej sie nie dalo.W 3d Marku 2001 mam o 200 punktów wiecej ,nadal slabiutko ale i to cieszy :] (w biosie ciagle bład EEPROM), powinienem to jakos dodatkowo chlodzic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Ja na swojego GF2 Mx założyłem na rdzeń radiator podobny do takiego ze starszych celeronów razem z takim samym wiatraszkiem. Rdzeń poszedł 265 MHz. Natomiast na pamiątki założyłem radiatorki i poszły o 2 MHz więcej czyli 187 MHz i nic więcej. Sprzedaj go lepiej dodaj ok 100 zł i kup GF4 MX 440 128bit. :D _______________ Athlon XP2400 @(13x166). Epox 8k9a, PixelView GeForceFX 5200 Ulitmate@300/600, 256 DDR 333, HDD Samsung 12,9 GB, SB Live 5.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Wogóle to się może pochwal na ile ci poszedł i podaj wynik z 3DMarka01 bo u mnie przy 200/200MHZ wycięga 400-450 punktów więcej w stosunku do standardowego. a co do flashu to nie wiem czy się machłeś czy coś ale ścieżka powinna wyglądać ""a:nvflash fnew.rom"" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigabajt Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 ale teraz sie porobilo ... Po paru minutach grania komp mi sie wiesza ,a ekran jest rozmazany i trzeba restart.Teraz spowrotem zmienilem na domslne ustawienia karty ,ale radiatorek bardzo sie nagrzewa, nie wiem czy wcześniej też tak bylo gorąco.Ale teraz nie da sie dluzej niz 2sek. przytrzymac palca na radiatorze.Co sie dzieje??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Może przesadziłeś z podkręcaniem i nie mów tylko że na rdzeniu masz tylko radiatorek bez wentylka ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socham Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Ja Ci cos poradze, zdejmij obudowe->wyciągnij karte->weż siekiere->namierz sie-> i wal z całej siły w karte :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Ja Ci cos poradze, zdejmij obudowe->wyciągnij karte->weż siekiere->namierz sie-> i wal z całej siły w karte :) Też ci coś poradzę - zrób to samo, tylko w miejsce karty wstaw swoją głowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Ja Ci cos poradze, zdejmij obudowe->wyciągnij karte->weż siekiere->namierz sie-> i wal z całej siły w karte :) Co to ma do tematu :? :!: :?: Socham, robiłes tak ? Nienapisałeś, ze nieponosisz odpowiedzialności za skutki, czyli jkaby co to po kaske na nowe gpu mozna lecieć do ciebie :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_yzerman_ Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Ja flasciach!ąc biosa gf2mx400 też miałem jakiś błąd eeprom ale tylko gdy wgrywałem biosy z np. gf2gts czy gf2pro mi się wydaje że albo ten układzik eprom albo pamięci (inny czas dostępu czy jak) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigabajt Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Czy sa jakies programy do sprawdzania temperatury na karcie graficznej ,bo chyba powinienem zalozyc jakis wiatraczek zeby karta sie tak mocno nie nagrzewala??? Chyba trzeba blyo mi to zrobic przed podkrecaniem :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:Focus Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Temperature możesz odzczytać tylko organoleptycznie bo ten gf to raczej nie posiada czujnika. Co do chłodzenia to najlepiej załóż jakiś duży radiator najlepiej bez wiatraczka przynajmniej będzie cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigabajt Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 jezeli znow ustawie na domyslne taktowanie i pamieci to w serwisie nie skapuja sie ze podkrecalem ?? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 jeśli podkręcałeś programowo to jedynie mogą przypuszczać że kręciłeś nic ci nie udowodnią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...