Skocz do zawartości
metal

Jaki napęd cd-rom ???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Poszedł mi napęd cd-rom asus x50 [miał już jakieś ok.3 lata] i chce kupić nowy napęd tylko nie wiem jaki ??? napiszcie co wybrać... :D aaa... mam 150 zeta :))) a tak wogóle to chciałbym nagrywarkę TDK ale nie mam funduszy :( ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem. Poszedł mi napęd cd-rom asus x50 [miał już jakieś ok.3 lata] i chce kupić nowy napęd tylko nie wiem jaki ??? napiszcie co wybrać...  :D  aaa... mam 150 zeta :))) a tak wogóle to chciałbym nagrywarkę TDK ale nie mam funduszy  :( ...

Lepiej sobie kup DVD sony ok 210 PLN, a jak nie masz kasy to kazdy CD ktort obsluguje ATA 33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CD nie musi obsługiwać ATA33 bo na kij mu to. I tak transfer wystarcza, a przy połączeniu PIO windows ustawia go na Multi Word DMA i działa tak samo. Ludziska, może CD na ATA133?? Paranoja. Łapiecie się na slogany (takie jak puste megaherce).

za 150 zeta to kosmosu nie podbijesz...

Kup jakieś DVD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CD nie musi obsługiwać ATA33 bo na kij mu to. I tak transfer wystarcza, a przy połączeniu PIO windows ustawia go na Multi Word DMA i działa tak samo. Ludziska, może CD na ATA133?? Paranoja. Łapiecie się na slogany (takie jak puste megaherce).

za 150 zeta to kosmosu nie podbijesz...

Kup jakieś DVD...

Ja nie mam ATA 33 win XP ustawil sobie tryb Multi Word DMA i jak wkladam plytke do napedu to Win XP zmula u kumpla na napedzie ATA 33 jest spoko wiec to cos daje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CD -ROM to tylko TEAC 40x (udma33) za jakie 190zł.

Korekcja błędów zaj....a

Podobno ma wyjć model 52x TEACa, ale nie wiem kiedy..

dokładnie tylko to-teac 40x

nie daj się zwieśc jakimiś opisami typu 52x i inne podobne bzdety(i tak szybciej niż 30-kilka nie odczyta a głośny bedzie jak samolot)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEAC 40X cena >150 pln :(

ASUS 45x , 50x (chyba nie narzekałes na sowjego asusa??) Nie polecam 52x kiepsko wykonane, (jakaś masówka aussów 52 x opanowła nasz rynek :) , tacka bardzo powoli działa w porównaniu z moim 45x, do tego nie działa regulacja obrotów (sprawadzilem to na 3 asusach 52x)

Po co Teac lub inny cdrom o prędkości 52 x ?? to juz bezsens tylko płyty od tego można stracić i cały cd ik zepsuć. (płyty źle wyważone pekaja przecież). Te 52 x to chwyt marketingowy dla mnie <40x , 45x to spox szybkość, 52x daje niewielki wzrost , minusów więcej z tych 52x niż porzytku..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEAC 40X cena >150 pln  :(  

ASUS 45x , 50x (chyba nie narzekałes na sowjego asusa??) Nie polecam 52x kiepsko wykonane, (jakaś masówka aussów 52 x opanowła nasz rynek :) , tacka bardzo powoli działa w porównaniu z moim 45x, do tego nie działa regulacja obrotów (sprawadzilem to na 3 asusach 52x)

Po co Teac lub inny cdrom o prędkości 52 x ?? to juz bezsens tylko płyty od tego można stracić i cały cd ik zepsuć. (płyty  źle  wyważone pekaja przecież). Te 52 x to chwyt marketingowy dla mnie <40x , 45x  to spox szybkość, 52x daje niewielki wzrost , minusów więcej z tych 52x niż porzytku..

nie strasz mnie... 8O 8O 8O spójrz w mój config... mam nadzieje, że co do mojego egzemplarza się to nie sprawdzi... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej sobie kup DVD sony ok 210 PLN, a jak nie masz kasy to kazdy CD ktort obsluguje ATA 33

Ja w pracy mam DVD JVC przy kompie i kupili to za >230 pln . Dla mnie to badziew, w dodatku jeden już ma problemy aby czytać płytki.

Ja mam DVD pionieera (dostałem od kolesia, po awari jego kompa)i nie uzywam , nawet do kompa nie mam podłąćzonego , bo nie oglądam filmow na DVD jak juz to divx (jak wiekszość) . Po co płacić 210 pln za DVD , skoro się go nie wykorzysta, lepiej TEAC 40x za 190 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie strasz mnie... 8O  8O  8O  spójrz w mój config... mam nadzieje, że co do mojego egzemplarza się to nie sprawdzi...  :roll:

Nie ja nie straszę tylko twierdzę iż w porównianiu z moim 45x to te 52 x są badziewnie wykonane, (wykończone) i z tymi 3 co sie spotkałem to nie działa reguilacja obrotów. Kiedys pamiętam iż ktos sie wypowiedzial (jak zachwalałem ASUSA)że pracuje w hurtowni i że nie chciałbym zobaczyć jak wyglądaja te ASUSY 52x przywożone i opakowane w woreczkach (wersja OEM) teraz z Taiwanu, Korei itp.

Działa u Ciebie zmniejszanie obrotów?? Tacka szybko wyjeżdza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w pracy mam DVD JVC przy kompie i kupili to za >230 pln . Dla mnie to badziew, w dodatku jeden już ma problemy aby czytać płytki.

Ja mam DVD pionieera (dostałem od kolesia, po awari jego kompa)i nie uzywam , nawet do kompa nie mam podłąćzonego , bo nie oglądam filmow na DVD jak juz to divx (jak wiekszość) . Po co płacić 210 pln za DVD , skoro się go nie wykorzysta, lepiej TEAC 40x za 190 pln.

wiesz kwestia gustu, ale jak za pol roku stwierdzi ze fajnie by bylo obejrzec finm na DVD to znowu bedzie mosial wydac kase, a co do napedu ktory nie czyta ci plyt to wszystko sie psuje i nie mow ze DVD to badziewie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz kwestia gustu, ale jak za pol roku stwierdzi ze fajnie by bylo obejrzec film na DVD to znowu bedzie mosial wydac kase, a co do napedu ktory nie czyta ci plyt to wszystko sie psuje i nie mow ze DVD to badziewie

Ja nie mówie że DVD badziewie , tylko że teraz jest pełno DVD oferowanych na rynku za śmieszne pieniądze, gorzej z jakościa, a firma Sony jeśli chodzi o sprzet komp. nie jest dla mnie jakąś super godną polecenia.

Z DVD zapewne będzie chcial skorzystać ktoś kto nie ma dostepu stałego do divx (nie ma kolegow, znajomych ,stałego łacza, itp) . I ktos komu się chce jechac kilka km do wyporzyczalni, placic po to aby obejrzeć film, który może miec od kolesia za free i do tego przy okazji z nim browczyka wypic.. :lol:

A jeslimiałbym wybierac między DVD o przeciętnej wydajności, jakości wykonania itp. to wolę kupić CDROMek najlepszy na rynku, ze świetna korekcja bledów, który posłuzy mi o wiele dłużej niż DVD jakiejś małoznanej kiepskiej firmy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: z cd-rom'ow odrzucam LG i Samsungi. sa cieniutie i strasznie halasuja. jezeli ma byc do 150 zl to polecam Asus'a 52x za 125 zl. jezeli dozbieralbys troche kasy to koniecznie Teac 40x (za ta sama cene mozesz kupic takze dvd LG 16x/48x). poszukaj gdzies na aukcjach Teac'a do 150 zl... moze znajdziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam ATA 33 win XP ustawil sobie tryb Multi Word DMA i jak wkladam plytke do napedu to Win XP zmula u kumpla na napedzie ATA 33 jest spoko wiec to cos daje :D

Co to znaczy - "zmula"?.. Kolego, Multiword 2 to ok. 20% przepustowosci kanalu DMA (zalezy to od Latency Time szyny PCI) maximum. Czyzby slowo "zmula" oznaczalo, ze.. mijasz sie z prawda? :-)

PS. Nie kupujcie PIO-4 - w BIOS-ie musi byc DMA (i na pudelku). Ceny sa te same, LG spadly, dzieki ich archaicznemu juz dzis transferowi wlasnie..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...