ANalfabeta Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Chcę założyć małą sieć (około 5-6 kompów) z internetem przez DSL. Postawiłem sobie ambitne zadanie zrobić serwer w oparciu o platforme Windows 2000/XP Dysponuje sprzętem ASRock K7S8X : Duron 1800 : 256DDR : 40GB Seagate Barracuda : Potrzebuję Waszej pomocy w skompletowaniu odpowieniego oprogramowania z pewnymi wymaganiami: 1. Firewall - na czym mi zależy -blokada całego ruchu i odblokowywanie poszczególnych --portów (zakresu) --IP --aplikacji 2. Antyvir/antyspam -filtrowanie całego ruchu in/out pod kątem wirusów -możliwość filtrowania dowolnej poczty pod katem spamu (jest coś takiego możliwe gdy niema fizycznie serwera maila w systemie??) 3. Proxy/cache - niewiem jak to nazwac, ale... -zależy mi na tym aby zawartośc najczęściej odwiedzanych stron pobierana była z serwera lokalnego (jeśli nieaktualna wtedy z netu) 4. Ograniczanie transferu -ograniczanie transferu dla poszczególnych IP lub adresu MAC Poza tym jak radzicie podzielic dysk-mysle nad quota dla userow. Wyrazajcie swoje opinie co chcielibyscie miec na takim serwerze. Stworzmy SERWER IDEALNY :) Liczę na Wasze sugestie i podpowiedzi. Linki do stron i FAQ mile widziane. Uwazam ze moze sie to przydac wielu osobom, ktore niechcą porywac sie na Linuxa a chcą mieć stosunkowo rozsądna platforme. Dziękuje serdecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 1 i 3 - WinRoute 4 - Bandwidth Controller 2 - nie wiem To tylko moja propozycja może ktoś przedstawi lepszą konfiguracje :wink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 co do 2 to musialbys dostac korporacyjna (albo serwerrowa, nie pamietam) wersje Norton AntyVirus, wiem, ze tam byla taka opcja (skanowanie calego duchu sieciowego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 1 i 2 i 3 spelnia Kerio WinRoute Firewall 5 wersja McAffe 4 spelnia Bandwidth Controller Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 OK. Dorwalem Kerio WinRoute Firewall 5 wersja McAffe. Narazie bawie sie u siebie i juz znalazlem jeden hak. Chodzi o to ze przy wlaczeniu CACHE niedzila resuming w downloaderach. Czy ktops z Was uzywa tego softu. Jesli tak to prosze o kontakt i pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 wlacz proxy cache ale transparent (przezrcczyste) sluchaj z transparent proxy mialem kiedys win2k + winroute5 mcaffe ale w download accellelatorze u klijentow resuming dzialal, byc moze to tyczy sie tylko maszyny udostepniajacej... wez sprawdz moze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 A masz oryginalnego windowsa? ;] Wg. mnie nie ma sensu stawiać serwera na tym systemie, jest 4x tyle roboty co z serwerami nix'owymi, poza tym nie widziałem niczego konkretnego do podziału łącza. Tak swoją drogą sprzęt jeśli tylko będzie takim serwerem to jest niepotrzebnie szybki na taką ilość osób ;]]] Wszystko o czym pisałeś jedzie u mnie na p2 350MHz + www, mail, ssh, ftp, mysql, postresql i inne bajery (tylko, że z linuksem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 ParanoiK wierz mi uznaje w tym przedziale zastosowan przewage Linuxa, ale nietety ja do niego mam 2 lewe rece. Windowsa mam oryginalnego skoro pytasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Tak zapytałem ;] Po prostu nie spotkałem się z darmowymi programami na windowsa np. do dynamicznego podziału pasma a także z rozsądnym proxy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 wszystko co potrzebujesz oprucz antywira masz w win 2003 - w dodatku mo`zesz sprawdzić ca`lkiem legalnie (wersja 180 dniowa) - osobiscie polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 wlacz proxy cache ale transparent (przezrcczyste) sluchaj z transparent proxy mialem kiedys win2k + winroute5 mcaffe ale w download accellelatorze u klijentow resuming dzialal, byc moze to tyczy sie tylko maszyny udostepniajacej... wez sprawdz moze Wlaczenie transparentnego nic niedalo :( Na dodatek transfer z ftp na serwerze spadl drastycznie. Mam wrazenie jakby on cacheowal wszystko jak leci :| Reguly blokowanie nawet dzialaja. Interesuje mnie jednak dlaczego mimo blokady na wszystko oprocz www ftp i poczty GG dziala ?? Czyzby idzie po 80 porcie ? UPDATE Niemoge polaczyc sie z jakimkolwiek serwerem FTP w necie. Niby polaczenie nawiazane ale dalej nic. Ale to chyba wynik moich zabaw. Jutro jeszcze powalcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Niemoge polaczyc sie z jakimkolwiek serwerem FTP w necie. Niby polaczenie nawiazane ale dalej nic. Ale to chyba wynik moich zabaw. Jutro jeszcze powalcze.W kliencie FTP ustaw tryb pasywny do transmisji danych . Może pomoże :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...