Skocz do zawartości
ANalfabeta

.:Projekt Serwer:.

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę założyć małą sieć (około 5-6 kompów) z internetem przez DSL.

Postawiłem sobie ambitne zadanie zrobić serwer w oparciu o platforme Windows 2000/XP

Dysponuje sprzętem ASRock K7S8X : Duron 1800 : 256DDR : 40GB Seagate Barracuda :

Potrzebuję Waszej pomocy w skompletowaniu odpowieniego oprogramowania z pewnymi wymaganiami:

1. Firewall - na czym mi zależy

-blokada całego ruchu i odblokowywanie poszczególnych

--portów (zakresu)

--IP

--aplikacji

2. Antyvir/antyspam

-filtrowanie całego ruchu in/out pod kątem wirusów

-możliwość filtrowania dowolnej poczty pod katem spamu (jest coś takiego możliwe gdy niema fizycznie serwera maila w

systemie??)

3. Proxy/cache - niewiem jak to nazwac, ale...

-zależy mi na tym aby zawartośc najczęściej odwiedzanych stron pobierana była z serwera lokalnego (jeśli nieaktualna

wtedy z netu)

4. Ograniczanie transferu

-ograniczanie transferu dla poszczególnych IP lub adresu MAC

Poza tym jak radzicie podzielic dysk-mysle nad quota dla userow.

Wyrazajcie swoje opinie co chcielibyscie miec na takim serwerze. Stworzmy SERWER IDEALNY :)

Liczę na Wasze sugestie i podpowiedzi. Linki do stron i FAQ mile widziane. Uwazam ze moze sie to przydac wielu

osobom, ktore niechcą porywac sie na Linuxa a chcą mieć stosunkowo rozsądna platforme.

Dziękuje serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlacz proxy cache ale transparent (przezrcczyste)

sluchaj z transparent proxy mialem kiedys win2k + winroute5 mcaffe ale w download accellelatorze u klijentow resuming dzialal, byc moze to tyczy sie tylko maszyny udostepniajacej... wez sprawdz moze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz oryginalnego windowsa? ;]

Wg. mnie nie ma sensu stawiać serwera na tym systemie, jest 4x tyle roboty co z serwerami nix'owymi, poza tym nie widziałem niczego konkretnego do podziału łącza. Tak swoją drogą sprzęt jeśli tylko będzie takim serwerem to jest niepotrzebnie szybki na taką ilość osób ;]]]

Wszystko o czym pisałeś jedzie u mnie na p2 350MHz + www, mail, ssh, ftp, mysql, postresql i inne bajery (tylko, że z linuksem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlacz proxy cache ale transparent (przezrcczyste)  

sluchaj z transparent proxy mialem kiedys win2k + winroute5 mcaffe ale w download accellelatorze u klijentow resuming dzialal, byc moze to tyczy sie tylko maszyny udostepniajacej... wez sprawdz moze

Wlaczenie transparentnego nic niedalo :(

Na dodatek transfer z ftp na serwerze spadl drastycznie. Mam wrazenie jakby on cacheowal wszystko jak leci :|

Reguly blokowanie nawet dzialaja. Interesuje mnie jednak dlaczego mimo blokady na wszystko oprocz www ftp i poczty GG dziala ?? Czyzby idzie po 80 porcie ?

UPDATE

Niemoge polaczyc sie z jakimkolwiek serwerem FTP w necie. Niby polaczenie nawiazane ale dalej nic. Ale to chyba wynik moich zabaw. Jutro jeszcze powalcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemoge polaczyc sie z jakimkolwiek serwerem FTP w necie. Niby polaczenie nawiazane ale dalej nic. Ale to chyba wynik moich zabaw. Jutro jeszcze powalcze.

W kliencie FTP ustaw tryb pasywny do transmisji danych . Może pomoże :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi