Hansio Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Jak w temacie - tak mnie ciekawi, bo nie mam jak testow zrobic, a teoretycznie 2 pompki szeregowo mogly by dac rade - cisnienie na wyjsciu powinno znacznie wzrosnac. Poza tym awaryjnosc zestawu by spadla - jak jedna padnie to druga dalej ciagnie... Jak ktos ma mozliwosc to testy mile widziane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 ja mysle, ze 1 lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 jak juz to rownolegle z zaworkami zwrotnymi, ale mysle ze lepiej jedna a wieksza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Na pewno (moim zdaniem ) 1 pomka będzie miał lepsza wydajność niż 2. Nie wiem dokładnie jak ta pomka jest wykonana, bo jesli to jest pomka tłokowa, membranowaitp to zawór zwrotny zamykając dopływ będzie blokowal drugą pomkę. Jeśłi jest to natomist pomka wirnikowa , to użycie 2 pomki da mały zysk, na pewno mniejszy niż w przypadku jednej pomki 600 l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbern Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 a ja dodam ze mam do[censored] bo sobie chce zafundowac taka 2500l/h by moc nia napedzac 3 bloki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 szeregowo? poza tym beda mialy mniejsza wydajnosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 mialem ostatnio ten sam dylemat i zasiegnolem opinii znajomego fizyka... 2 pompki musialy byc zsynhronizowane idealnie do takiej pracy... moglo by dojsc do ego ze jedna phala by druga i nie bylo by tak jak trzeba... jesli byl by to taki trojnik: h2o -> ====== <--h20 || || to bankowo byly by problemy jesli by pompki mialy choc dorbne roznice w pracy przy takim zalozeniu : \\ // \\ // \\ // | | | | moglo by sie udac... ale na rurkach trzeba by zalozyc tak czy tak blokadki by woda nie wchodzila z mocnejszej pompy do drugiej (nie wiem jak sie te blokady nazywaja ale jednym zdaniem- pozwola wyjsc a nie pozwola wejsc... ) odpowiedz: :))) niestety kupic 1 pompke silniejsza i o wiekszej mocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 ups ... zapomnialem dodac znakow spacji :))) ale mysle ze wiadomo o co biega :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinM Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 jeżeli już to połączyć pomki równolegle, ale byłby problem że przeciągały, co komplikuje układ. Tylko wtedy jeśli pada jedna, druga będzie pompować Pozdrawiam MarcinM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 A moze tak: bloki-pompka-chlodnica-pompka :) Spadki cisnien sie powinny dobrze rozlozyc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 A moze tak: bloki-pompka-chlodnica-pompka :) Spadki cisnien sie powinny dobrze rozlozyc... Dzieki takiemu zamontowaniu tych pompek możesz uzyskać tylko zmniejszenie strat spowodowanych oporem przepływu prze chlodnicę itd.. (niewielki zysk w porownaniu z pomką o dwukrotnie wiekszej wydajności).. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 jeżeli dwie pompki to tylko szeregowo - druga pompa dostaje już wodę pod ciśnieniem, które dalej zwiększa, w układach ciśnieniowych często stosuje się układ dwuch pomp połączonych szeregowo, przy b. dużych ciśnieniach lub b. małych taniej i wydajniej jest stosować taki układ (dla ekstremalnych wartości koszty pomp nie rosna proporcjonalnie do zmiany ciśnienia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 lepiej 1 duza jednakze jakby dac 2x300l pompki szeregowo (zalozmy ze na 0.75m podnosza wode) to byloby wyzsze cisnienie co przy duzym oporze wody (duzo kolanek, rurek w wc) mogloby dac lepsze efekty niz 600l pompa (powiedzmy 0.5m podnoszenia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 wiec moim zdaniem jak pompka ci sie rozwali to druga 300 l/h niewiele pomoze. jesli patrzyc na awarie itd. to podstawa jest zalaczenia zabezpieczenia antyprzegrzaniowego na plycie i juz mamy po problemie :P osobiscie jestem zwolennikiem 1 mocnej pompy, zajmuje mniej miejsca, ktorego w obudowie nie mam za duzo :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s|erdol Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 wb robilem na prace dyplomowa i 1 pompa lepiej sie sprawowala niz 2, poza tym jak juz ktos wczesniej wspomnial, 2 pompki wytwarzaja wieksze cisnienie w ukladzie wiec trzeba bardziej uwazac na przecieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 a poco ci 2x 300lh przecierz aqua shut 600lh u mate'a kosztuje36zl a 300lhchyba33zl :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...