Skocz do zawartości
runforestrun

Dobra płytka... ale jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Planuje zakup nowej płyty głównej, zastanawiam się jednak jaką.

Moja konfiguracja:

Amd Athlon (Czasowo Barton) 2000+

Pamięc: Hmm były Kingston Hyper-X 400 512Mb teraz jest jakiś No-name 133 :-( ale Kingstonik wróci :-)

SB Audigy 2 zs

GeForce FX 5200 (długa historia :-( )

2 dyski Caviar 160GB i stary Seagate Baracuda 4 40GB

2 napędy

Ważniejsze od podkręcania (które też jest ważne) jest dla mnie wyposażenie.

Co polecacie?

Co do ceny to najlepiej 400-450 (ale na 500 też wyciągne)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli mają to być płyty na nforce 2 to polecam abit nf7-s albo epox 8rda3+ a jak coś z via to może jakiś kt600 ale tarez zaczyna się pojawiać w sprzedazy kt 880 posiada tak jak nforce dual ddr i moze byc bardzo dobry chociaż jeszcze oficjalnych testów nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz już dobry dźwięk to za 380 zł można zastanowić się na Abitem nf7

Abity nf7-s i nf7-sl mają więcej bajerów jak i leprzy dźwięk (SoundStorm) ale i kosztują odpowiednio więcej 520, 480 zł.

Ja kupiłem nf7-sl za 480 jestem bardzo zadowolony jak wielu na forum.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bedziesz miał Kinstony Hyper takze coś na NF2 tak jak poprzednicy od 450-550zł Abit NF7-S,Asus A7N8X-Delux,Epox 8RDA3+.Od 300-450zł to Abit NF7,Asus A7N8X-x lub Epox 8RDA3I , te drugie nie mają paru bajerów w stylu SATA i takie tam .Nic na VIA600 a te VIA 880 to czas pokarze co są warte ale stanowczo polecam NF2!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty na KT-600 polecam Ci tylko wtedy jeśli będziesz intensywnie korzystał z Serial ATA a podkręcanie ograniczysz do FSB podzielnych przez 33 (166, 200).

Do podkręcania zdecydowanie coś na nForce2:

Epox: 8RDA+ rev. 2.1 , 8RDA3+

Abit: NF7-S rev. 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się zapytać, czy Epox 8RDA3+ ma płynną regulację częstotliwości szyny FSB. Mój kumpel ma tą płytę i w BIOS-ie ma FSB Frequency z możliwością regulacji 100, 133, 166, 200 MHz. To jak jest z tą częstotliwością :?: Ma Bartka 2500+ i pamięci DDR400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiele osób Abita propnouje nie wspominając, że te mobo prądożerne są, a kolega w sigu zasiłki nie podał, więc rewelacji chyba tam nie należy się spodziewać.Dziwne, że nikt Asuska nie polecił....

Mobo nie jest bardziej prądożerne od innych, bo niby dlaczego. Tyle, że zasila procesor z linii +12V a nie +5V jak wiekszość płyt. No i niektóre zasilacze wymiękają, bo mają słabą linię +12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi