GrOOve Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Przegladajac forum nie znalazlem tematow o tych plytach, wiec postanowilem zalozyc temat, w ktorym umieszczane bylyby rady odnosnie konfiguracji BIOS'u itp. ps. Prosze moderow o dodanie tego topicu do listy z odnosnikami do tematow o plytach glownych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Czesc Chcialbym zapytac czy ktos oprocz mnie ma taki problem: Po przekroczeniu FSB 240 nie moge ustawic napiecia 1,625 i 1,65 - działa dopiero 1,675.... ale to troche za wysoko :( . Problemow z temperatura nie ma bo przy ustawienu na 3.25 GHz (FSB=250) i uruchomieniu 2xPrime95 na noc maksymalna temperatura jaka zarejestrowal MBM to 42 stopnie (z poprzednia obudowa było 49 :D ) - niestety jeden prime sie wysypał :( Ma ktos moze jakis pomysl zeby te napiecia zadzialaly :?: pozdrawiam BusterX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Czesc Chcialbym zapytac czy ktos oprocz mnie ma taki problem: Po przekroczeniu FSB 240 nie moge ustawic napiecia 1,625 i 1,65 - działa dopiero 1,675.... ale to troche za wysoko :( . Problemow z temperatura nie ma bo przy ustawienu na 3.25 GHz (FSB=250) i uruchomieniu 2xPrime95 na noc maksymalna temperatura jaka zarejestrowal MBM to 42 stopnie (z poprzednia obudowa było 49 :D ) - niestety jeden prime sie wysypał :( Ma ktos moze jakis pomysl zeby te napiecia zadzialaly :?: pozdrawiam BusterX :arrow: zwiekszajac FSB procek dziala ze zwiekszona czestotliwoscia, wraz z tym potrzeba mu wyzszego napiecia. jesli 1.625V i 1.65V 'nie dzialaja', a przy 1.675V Prime wywala sie, to znaczy, ze procek potrzebuje jeszcze wyzszego napiecia. jesli wyzsze napiecia nie beda mu pomagac, bedzie to oznaczac, ze procek nie daje rady z takim wysokim FSB i bedziesz zmuszony je zmniejszyc, aby uzyskac stabilna prace komp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Nie wywala sie przy 1,675 tylko przy 1,6 i wlasnie mialem nadzieje ze przy 1,625 bedzie OK ale niestety komp sie nie uruchamia przy takim napieciu. Najciekawsze jest to ze przy FSB=240 dziala przy Vcore=1.525 czyli default. pozdrawiam BusterX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 moj dziala na auto napieciu na fsb 245 sprawdzalem, u mnie sa te napiecia, jakie pisales. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 No tak ale Ty masz P4C800 wiec moze to dlatego ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uSh! Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 BusterX ja mam identyczny problem.... nie ma na to rady. zwiekszajac FSB procek dziala ze zwiekszona czestotliwoscia, wraz z tym potrzeba mu wyzszego napiecia. jesli 1.625V i 1.65V 'nie dzialaja', a przy 1.675V Prime wywala sie, to znaczy, ze procek potrzebuje jeszcze wyzszego napiecia. jesli wyzsze napiecia nie beda mu pomagac, bedzie to oznaczac, ze procek nie daje rady z takim wysokim FSB i bedziesz zmuszony je zmniejszyc, aby uzyskac stabilna prace komp. To wcale nie znaczy ze potrzebuje wyzszego... P4P800 ma to do siebie ze np. jak ustawimy VCore 1.6v to rzeczywiste napiecie Idel wynosi 1.66v a podczas load potrafi spasc do 1.57v! Wlasnie te wachania napiec destabilizuja procesor. Mam wlasnie taki problem i dlatego robie "droop mod'a" czyli moda ktory stabilizuje napiecia na tej plycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrOOve Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Mam pytanie Na jakim napieciu maxymalnym moze chodzic P4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djswistak Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 próbowal ktos z was na asusie p4p800 , p4 2,4c pamieci hynixa ddr400? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrOOve Opublikowano 6 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2004 Zauwazylem ze gdy slucham muzyki z karty dzwiekowej zintegrowanej z mobo to wystepuja co jakis czas takie jakis "pikniecia" :D (trzaski). Czy ktos ma (mial) podobny problem ? Bo nie wiem co mam z tym z robic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 7 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2004 to normalne, szczegolnie podczas pracy dysku twardego wystepuje na wszystkich plytach glownych, tylko przy zintegroiwanych dzwiekowkach. KUp zwykla, 6 kanalowa, na PCI, za 45 zl i bedzie luks. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 7 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2004 BusterX ja mam identyczny problem.... nie ma na to rady. zwiekszajac FSB procek dziala ze zwiekszona czestotliwoscia, wraz z tym potrzeba mu wyzszego napiecia. jesli 1.625V i 1.65V 'nie dzialaja', a przy 1.675V Prime wywala sie, to znaczy, ze procek potrzebuje jeszcze wyzszego napiecia. jesli wyzsze napiecia nie beda mu pomagac, bedzie to oznaczac, ze procek nie daje rady z takim wysokim FSB i bedziesz zmuszony je zmniejszyc, aby uzyskac stabilna prace komp. To wcale nie znaczy ze potrzebuje wyzszego... P4P800 ma to do siebie ze np. jak ustawimy VCore 1.6v to rzeczywiste napiecie Idel wynosi 1.66v a podczas load potrafi spasc do 1.57v! Wlasnie te wachania napiec destabilizuja procesor. Mam wlasnie taki problem i dlatego robie "droop mod'a" czyli moda ktory stabilizuje napiecia na tej plycie. uSh! >>> mógłbyś mi powiedzieć coś więcej o tym droop modzie. U mnie też napięcie potrafi się wahać w zależności od obciążenia. Na czym taki mod polega? może jakieś zdjęcia, instrukcje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 8 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2004 próbowal ktos z was na asusie p4p800 , p4 2,4c pamieci hynixa ddr400? Próbował :D Konfig w podpisie. Pamięci chodzą 1:1 :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 8 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2004 na ile CI chodza te Hynixy ? 534 MHz ?????????????? jak to osiagnales ? jakie napiecie, chlodzenie etc. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2004 Próbował :D Konfig w podpisie. Pamięci chodzą 1:1 :twisted:Przy jakim cl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djswistak Opublikowano 8 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2004 próbowal ktos z was na asusie p4p800 , p4 2,4c pamieci hynixa ddr400? Próbował :D Konfig w podpisie. Pamięci chodzą 1:1 :twisted: napisz konfiguracje biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 9 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2004 >>> mógłbyś mi powiedzieć coś więcej o tym droop modzie. U mnie też napięcie potrafi się wahać w zależności od obciążenia. Na czym taki mod polega? może jakieś zdjęcia, instrukcje? poszukaj na forum xtremesystems. Jest tam cala masa postow o modach do P4C800, ale jest tez jeden watek o P4P800. Kiedys robilem na P4P800 i Berkut dal mi linka: http://www.johnshim.com/mods/big_droop%20edited.JPG http://www.xtremesystems.org/forums/showth...?threadid=26535 Ogolnie mod wyglada podobnie do tego z P4C800. Zaczynasz od 50k i zchodzisz w dol. Przewaznie okolo 25k jest juz dobry efekt. Niestety na Prescotta slabo dziala :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 9 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2004 na ile CI chodza te Hynixy ? 534 MHz ?????????????? jak to osiagnales ? jakie napiecie, chlodzenie etc. ? Obecny konfig: P4 2.4@3.2 GHz (12*267) vcore 1.55 v. RAM Hynix 400@534 Mhz (1:1) 2.75 v Timingi 3-4-4-8 VGA Ti4200 280/600 Prime stabilny przez godzinę (dłuzej nie sparwdzałem z braku czasu) 3dmark2001 score 14235 AIDA odczyt ok 3900 - pamięci chodzą jako single (nie dual), bo jak na razie mam jedną kość 512 MB. Kości pamięci są ciepłe, ale nie gorące po dłuższym czasie pracy, więc uważam że radiatory są zbędne. Temp procka po godzinie Prime'a stabilizuje się na 58 stopni. W normalnym użytkowaniu (ostre giercowanie) nie przekracza 54 stopni. W bezczyności 36 stopni. W środę rano wrzucę screeny z 3dmarka, Aidy, i CPU-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 9 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2004 oszalamiajcy wynik !!! moje "niby super" ddry OCZ max co osiagaja to 230 fsb :( ale ida w dual i przy 230 fsb osiagaj w ynik w sisoft ok. 5850 pkt. pewnie w single by poszly 250. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 9 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2004 Kupowałem te Hynixy, bo dużo dobrego się o nich naczytałem, ale nie przypuszczałem że można z nich tyle wycisnać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Screeney: poniżej Seria pamięci (AIDA): HYMD264646B8R-D43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Timingi 3-4-4-8wolałbym wolniej ale przy ostrzejszych timing'ach... :? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Timingi 3-4-4-8 wolałbym wolniej ale przy ostrzejszych timing'ach... :? :P Na Intelu liczy się magistrala... timingi do drugorzędna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 LIBERUM VETO ! timingi maja znaczenie na intelu. testowane wielokrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 LIBERUM VETO ! timingi maja znaczenie na intelu. testowane wielokrotnie. Oczywiście mają znaczenie, ale nie takie jak magistrala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 wlasnie, nie do konca :) wiec na fsb 220 i timingach 2-2-3-5-4-0T-7.8 us osiagam wynik w sisoft sandra 5395 na fsb 232 i timingach 2-3-3-7-0T- 7.8 us wynik 5420 i np. fsb 230 i 2-2-3-6-0T-7.8 us wynik 5650 wiec jak widac, mniejsze fsb, ale lepsze timingi oznacza lepszy wynik. (oczywiscie sandra to taki sobie tester, ale jako porownanie moze starczy ;) wiec roznica minimalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Popróbujemy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 No to popróbowałem... vcore 1.6v vmem 1.85v Aplikacje systemowe stabilne, w 3dmarku 2001 wychodzi do pulpitu na tescie Nature. Pamięci pracują w trybie single. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buzzy Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 No to popróbowałem... vcore 1.6v vmem 1.85v Aplikacje systemowe stabilne, w 3dmarku 2001 wychodzi do pulpitu na tescie Nature. Pamięci pracują w trybie single. Przyczyna wyjscia do Windy podczas 3dmarka sa pamieci ?/? A nie przypadkiem zasilacz ? U mnie wydaje mi sie ze wyjscia do windy powoduje zasilator.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 zasilacz ? napewno nie. raczej stawiam na za niskie napiecie na cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...