Skocz do zawartości
GrOOve

Asus P4C800 i P4P800

Rekomendowane odpowiedzi

hej!

Ja na swoim p4p800-e deluxe mam pentium 2.4 A. Miałem nadzieje że się podkręci porządnie, a doszedłem tylko do stabilnego 2,6. Dlaczego tak sie dzieje? Na 2,8 raz wstaje a raz nie.pomocy....

1265539[/snapback]

albo masz za małe napięcie na procku, albo Cię pamiątki nie puszczają!!!

-------------

P4E2,8@3,44(14*246)C0:( /Abit IC7-G /2x512 Hynix(2,5-3-3-6) D43/GF FX5200 Ultimate/WD Caviar 40GB/LG-DvD,LG-RW/SoundBlaster Live 5,1/LG F700B/Chiftec HPC360-302DF/

Cooler Gigabyte GH-PCU21-VG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nastepujace problemy dotyczące p4c800 dlx, prosze o odpowiedz dotyczaca jakiegokolwiek problemu (bede bardzo wdzieczny) :

1) przestal mi dzialac kontroler na ata 133 - (promise) - przestal sie wlaczac

2) nie dziala mi wbudowana karta sieciowa (przy zakupie chodzila) - jakies pomysly sprawdzenia czy chodzi? - np. program Sandra pisze ze jest ta karta na plycie

3) nie dziala mi line out z tylu (musialem podlaczac wieze przez wejscie sluchawkowe z przodu obudowy - teraz korzystam z spdif wiec nie jest to najwiekszy problem)

4* - jak zaktualizowac biosa nie majac fdd???

z gory wielce szanownym kolegom dziekuje

pozdrawiam

chiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc napięcie podnosiłem do 1,55 V i nic. a z pamiątkami to nie wiem.są to kingstony PC3200 2x 256 mb, mam ustawione tak -

frequency 166,6 Mhz

FSB:DRAM 4:5

CAS#Latency 2,5

RAS# to CAS# delay 3

RAS# precharge 3

Cycyle time 7

tak odczytał CPU-Z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nastepujace problemy dotyczące p4c800 dlx, prosze o odpowiedz dotyczaca jakiegokolwiek problemu (bede bardzo wdzieczny) :

1) przestal mi dzialac kontroler na ata 133 - (promise) - przestal sie wlaczac

2) nie dziala mi wbudowana karta sieciowa (przy zakupie chodzila) - jakies pomysly sprawdzenia czy chodzi? - np. program Sandra pisze ze jest ta karta na plycie

3) nie dziala mi line out z tylu (musialem podlaczac wieze przez wejscie sluchawkowe z przodu obudowy - teraz korzystam z spdif wiec nie jest to najwiekszy problem)

4* - jak zaktualizowac biosa nie majac fdd???

1266366[/snapback]

Miałem kiedyś podobne problemy (2) na P4P800 DLX po ostrym O/C - już się na nawet wziąłem za rozkręcanie komputera. Jednak dałem mu szanse i po kilku restartach i resecie CMOSa karta się pokazała.

BTW czy ktoś miał przypadek, że nie dziąła wbudowana karta dźwiękowa, tzn. uruchamia się, ale nie ma dźwięku przy żadnych ustawieniach. Na pewno nie jest to wina mixera (wszystki na ON i max głośność) czy głośników (kilka sprawdziłem, na innym komputerze działąją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wodzik miałem tak kiedyś z kartą dźwiękową, tyle że na mojej starej płycie (nie Asus). Po prostu zbyt mocno podkręciłeś sprzęt, blokada PCI/AGP nawet nic nie dawała. Kiedyś miałem tak na moim Asusie i na Audigy.... wtedy po prostu dałem przywracanie do ustawień domyślnych kartę dźwiękową poprzez sterowniki. Po restarcie wszsytko było już w pożądku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć mam pytanie mam płyte p4c800-e i przy właczaniu pisze mi "Bios is not installed.No devices Found" o co chodzi i mam jakis dziwny dźwiek dzisiaj usłyszałem ale takie cos jakby ktoś gadal po niemiecku czy cos co to moze byc ? i to oczywiscie idzie z głośników , to takie cos jak ten dźwiek logowania sie do systemu windows ? Prosze o szybka odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem tak kiedyś z kartą dźwiękową, tyle że na mojej starej płycie (nie Asus). Po prostu zbyt mocno podkręciłeś sprzęt, blokada PCI/AGP nawet nic nie dawała.  Kiedyś miałem tak na moim Asusie i na Audigy.... wtedy po prostu dałem przywracanie do ustawień domyślnych kartę dźwiękową poprzez sterowniki. Po restarcie wszsytko było już w pożądku

1268243[/snapback]

niestety karta dżwiękowa nadal jest głucha... :mur: reszta działa bez zarzutu.... :? :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć mam pytanie mam płyte p4c800-e i przy właczaniu pisze mi "Bios is not installed.No devices Found" o co chodzi i mam jakis dziwny dźwiek dzisiaj usłyszałem ale takie cos jakby ktoś gadal po niemiecku czy cos co to moze byc ? i to oczywiscie idzie z głośników , to takie cos jak ten dźwiek logowania sie do systemu windows ? Prosze o szybka odpowiedź

1268685[/snapback]

A próbowałeś wgrać jeszcze raz bios z płytki dostarczonej od Asusa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z dyskiem maxtor 80gb sata, podłaczyłem go do kontrolera intel na płycie głównej ostatnio robiłem test wydajnosci dysku i wyszedł strasznie niski (około 44mb/s) , moze mi ktos powiedziec co moze byc nie tak???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Asusa P4P800SE i Northwooda 3 GHz i problemy - najpierw nie mogłem zainstalować sterowników do sieciówki, ale pomogła zmiana napędu CD, no a teraz chyba dysk padł - a właściwie to napewno bo po resecie rytmicznie warczy (myślałem że jakiś kabel się dostał w wiatrak od cpu).

Może to przez to że w pewnym momencie dotknąłem od spodu dysk i nastąpiło zwarcie ? A może coś z kontrolerem HDD na płycie ?

Pomóżcie, płyta jest zupełnie nowa (dziś kupiona) :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronach Asusa pojawił się programik ASUS Ai Booster Utility V1.01.14 (for Windows 2000/XP/2003)

Ale jest problem. Ja mam bios 1019 i jak go odpalam to mam błędy

Dołączona grafika

Łącznie z dzieleniem przez 0.

Czy wy też macie problemy z tą aplikacją?

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronach Asusa pojawił się programik ASUS Ai Booster Utility V1.01.14 (for Windows 2000/XP/2003)

1283224[/snapback]

Ja tez miam problem z tym cudem - błędy dokładnie te same...

Ale to ciakawe bo kolega ma taką samą konfiguracje i u niego hula...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko cz na Asusie P4P800-E Delux da się zamontować Zalmana CNPS7000A-Cu (czy jest wystarczająco miejsca) a jak nie to co innego polecacie?

1282585[/snapback]

jak najbardziej sie da :)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Czy wy też macie problemy z tą aplikacją?

1283224[/snapback]

zmień w ustawieniach regionalnych separator liczb z " , " na " . "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, czy macie zaznaczoną opcję "32bit data transfer"  w zakładce dysku twardego?? Czy to poprawia jego wydajność?? I jeszcze jedno pytanie, co dokładnie daje opcja "Performance Mode" w zakładce Advanced menu??  Mam płytę Asus P4P800se

1194020[/snapback]

Opcja Performance mode włącza PAT !! Dosyć przydatne. Ja tam mam 32 bit data transfer właczone, ale nie wiem co to daje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień w ustawieniach regionalnych separator liczb z " , " na " . "

1288575[/snapback]

Dzięki za podpowiedź, wreszcie programik mi chodzi.... Wcześniej myślałem że to wina biosu płyty :D Wielkie dzięki, Tera mi Cooler chodzi na 1900 obrotów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Asusa P4P800SE i Northwooda 3 GHz i problemy - najpierw nie mogłem zainstalować sterowników do sieciówki, ale pomogła zmiana napędu CD, no a teraz chyba dysk padł - a właściwie to napewno bo po resecie rytmicznie warczy (myślałem że jakiś kabel się dostał w wiatrak od cpu).

Może to przez to że w pewnym momencie dotknąłem od spodu dysk i nastąpiło zwarcie ? A może coś z kontrolerem HDD na płycie ?

Troche pozno ale ... ;)

Odłącz HDD-ka od płyty i zobacz jak bedzie sie zachowywal na samym zasilaniu,

Moze być też tak że zasilacz nie wyrabia. Podaj jaki Hdd i zasilke masz?

Co by jeszcze do topiku pasowało :)

Mam nową płytkę P4P800-E Deluxe

Niestety tylko na nim cel 2@2.7 czyli 20x135 ale bede walczył dalej.

Pamiątki Kingstona 2x256/400. 2-2-2-6 więc zapas jest :D

Siga pozniej uzupełnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by jeszcze do topiku pasowało :)

Mam nową płytkę P4P800-E Deluxe

Niestety tylko na nim cel 2@2.7 czyli 20x135 ale bede walczył dalej.

Pamiątki Kingstona 2x256/400. 2-2-2-6 więc zapas jest :D

Siga pozniej uzupełnie...

1291329[/snapback]

Ja mam P4P800 SE i jak miałem Celka (normalnego a nie D) to mi chodził stabilnie na FSB 140 (czyli 2.8Ghz) a najwięcej to z niego wyciągnąlem FSB 145. Niestety juz nie pamiętam na jakich napięciach był puszczony (nie był to standard :D)

Pozdrawiam ALL B)

Edytowane przez freelancer7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam P4P800 SE i jak miałem Celka (normalnego a nie D) to mi chodził stabilnie na FSB 140 (czyli 2.8Ghz) a najwięcej to z niego wyciągnąlem FSB 145. Niestety juz nie pamiętam na jakich napięciach był puszczony (nie był to standard :D)

Pozdrawiam ALL  B)

1291488[/snapback]

Obecnie Celeron ten chodzi 2@2.8 na standardowym napięciu (automatycznie), z wentylatorem boxowym skręconym na 1500.

Asus musi zanizac temp. bo w stresie max 44C

zrzut z cpuz

Odczyt pamieci

Zapis do pamieci

Czas dostepu

W najbizszym czasie wloze Prescotta P4 2.4/533 bez ht i zobaczymy z czym sie to je ;)

Napewno będzie cieplej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich !

Zwracam sie do wszystkich o pomoc w skonfigurowaniu Raid-0 na płycie P4P800

bo widze że piszą tu sami specjalisci od tej płyty i są dobrze obeznani w biosie a

ta konfiguracja własnie tego wymaga ja niestety nie znam angielskiego tak wiec trudno mi sie "podeprzeć"

instrukcją płyty,nie wspominając już o konfiguracji bios'u

A wiec do rzeczy:

Płyta P4P800

2 dyski MaxtorDiamond 120 GB serialATA podpiete pod kontrolery serialowe,i z tych własnie to dysków

chciałbym utworzyć macierz 240 GB bez żadnych partycji z systemem XPpro

Jak należy to zrobić wiem że należy ustawić to w biosie ,wgrać stery do raid'a i przejsc do instalacji systemu

może znajdzie sie "dobry" człowiek ktory opisze mi tą "procedure" jezykiem dostepnym dla laika rolleyes.gif

Bardzo bede wdzieczny za pomoc chocby nawet sugestje w tej sprawie albo linki do stron traktujace na ten temat icon_wink3.gif

pozdrawiam sadybiakos ze sadyby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, dzisiaj pozbyłem sie AMD po spaleniu Nf7s2.0, ale że miałem P4 mobile w szufladzie to kupiłem asuska :) p4p800 deluxe.

i pytanko.

kto dobrze skonfigurował SPDIF dla wyjścia digital ?

bo mam podłączonego kompa do amplituneraz z DTS/DD przez kabelek.

na Soundstormie spokojnie test na głośniki działał, a tutaj słysze tylko 2 fronty ?

dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi