Sabat Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 To nie są podejrzenia tylko fakty. PAT na P4P800 wyłącza się jeśli FSB jest wyższe niż 200 MHz. Mozna to obejść stosując mod biosa. Nie pamiętam linka do tego moda, ale można go znaleźć na forum. Operacja modowania jest trochę skomplikowana, po modzie dzielnik pamięci ustawiony jest na 1:1 i nie można tego zmienić. 1411139[/snapback] Czyli te Presotty na 533 nie sa takie głupie można nieźle kombinować na nich ;), szkoda tylko, że im HT zabrali :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neron9 Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 daj lzejsze timingi zmien dzielnik pamieci sprubuj mu podniesc napiecie najlepiej w wyzejwymienionej kolejnosci 1406642[/snapback] No cóż dałem większe napięcie i na prca i na pamiątki, dałem mniej ostre timmingi i nic. Nie wiem co jest grane. A jaka jest najnowsza wersja biosu do P4P800 E- Delux. Bo ja mam 1006. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remikk Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 No dobra to ja jeszcze zapytam o temperature chipsetu na Asus P4P800-E Deluxe, bo u mnie osiąga ona ok 40 stopni zgodnie z tym co pokazuje mi Asus PRobe. Troche wg mnie za duzo, a buda otwarta cały czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Jak on Ci moze pokazywac temp. chipsetu skoro czujniki temp. sa pomiedzy slotami pamieci ? No, chyba ze masz w Asus Probe wyraznie napisane, ze to rzeczywiscie 'temp. chipsetu'... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remikk Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Ok. To moja niewiedza, myślałem, że to temp. chipsetu. Fakt, że Asus Probe pokazuje to jako MB Temp. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Witam kupiłem na aukcji płytkę taką http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=50263524 To jest chyba p4p800 nie ?? :) Bo jeszcze jest p4p800se i jestem ciekaw czym on się różni od p4p800 i do której mam sciągnąc BIOS :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 (edytowane) roznia sie tym, ze zwykla wersja ma sieciowke 3com, a SE ma Marwell (obydnie sa 1Gbit), druga roznica: SE z najnowszym biosem i przejscioka obsluguje pentium M/celeron M ps. tak to jest p4p800 (non SE) Edytowane 8 Maja 2005 przez Ganeon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Chyba jeszce tym się różnią ze Se ma hyper patch :) I ogólnie jest chyba lepsza.A tak wogóle to jest jakis program do krecenia na tej płycie pod windows ?? A to co to jest: ASUS Ai Booster Overclocking Utility V1.01.13 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serek_s91 Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 To jest właśnie program do kręcenia spod windy, ja go używałem 3 dni DO [gluteus maximus] jest, nie wiem może ja nie umiem sie posługiwać takimi programami ale chodzi ciężko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Co to znaczy ciężko ?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 krecenie z pod wind... to jakos mi nie brzmi najlepiej... gdzie sie podziały czasy zworek na mobo?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 no wlasnie... jak przestawialem zworki to wiedzialem ze jest 'pewnie' i 'na sztywno'... a z Windy ? wiadomo co Winda moze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Hej a ja mam taki problem. Wydaje mi sie że bios mi nie blokuje na sztywno AGP/PCI :? To sie dzieje przy nowych biosach. Bios 1007 i 1008 (płytk a w sigu) i przy FSB 184 (ram synchro) dysk nieumie windy zacząć wczytywać, pisze że brak jakiegoś pliku, czasami też go niewiedać w biosie (przy takim wysokim FSB). A jak miałem Bios 1006 i agp/pci zablokowane to przy FSB 191 wstawał, wszystko się ładnie wczytywalo i Windows działał (aż do chwili reseta - ale to wina słabej zasiłki :-| ) Troszkę mnie to ździwiło że na starszym biosie można kręcić lepiej niż na najnowszym :mur: Jak myślicie ?? Mozna jakoś pod Windowsem sprawdzić takt. AGP/PCI ?? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serek_s91 Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Mi sie wydaje że to będzie wina biosu. Ja tak aktualnie mam bios 1021 i jak dam 140x20 to pisze e nie mam jakiegoś pliku, a gdy zmienie biosa na 1016 to spokojnie chodzi mi na 150x20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 No to ja tu czegoś nierozumię. Na nowsyzhc biosach się powinno sie wszystko lepiej kręcić a tu taki zonk. Że na nowszym biosie się kręci gorzej niż na starszym :? Trzeba napisać do ASUS'a żeby coś z tym zrobili :D POzdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 dziwne, u mnie najlepiej wlasznie sie podkreca na 1008. ale sproboj 1008.004 beta, moze bedzie lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Tylko że ty mas zinny, procek i moze dlatego, a mi chodzi o najwyższe FSB, no chyab że wyżej niż masz teraz to niepróbowałeś lub nieidzie. Na 1008 beta i na 1009 beta (juz jest) tez już tak słabo się kręci :cry: Jakieś to dziwne jest :blink: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Witam!!! Mam dośc poważny problem z płyta P4P800-e Delux. Jak włączam kompa to wszystko się fajnie kręci, ale monitor nie odpowiada i głośnik tez sie nie odzywa. Dopiero po kilku restartach cos sie odpala i wyskakuje cos z "overclocking i CPU fan error" Mam P4 3,2 Topower 400W i nie mam pojęcia co się dzieje..:( wcześniej miałem to samo na Asrocku. Nic jescze nigdy nie kręciłem. I druga sprawa to jeszcze wyskakuje mi cos takiego:NO DRIVE ATTACHED TO FASTTRACK CONTROLLER,THE BIOS IS NOT INSTALLED Błagam pomozcie mi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 pierwszy error to problem z chłodzeniem procesora (jak sadze) napewno masz zalozony cooler i podpieta wtyczke od niego do mobo?, bo wyglada ze nie jest podpieta wogole lub nie jest podpiety sam miernik obrotow drugi to pewnie jakies ustawienia w biose (nie znam sie na wypasach typu deluxe) - moze od dysków s-ata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 No wszystko podpiąłem, starałem się dokładnie i nie wiem co sie dzieje. Na Asrocku też mi nie wstawał tylko praktycznie w ogóle. Najpierw zmieniłem zasiłke, bo miałem 300W, ale to nie pomogło. Procek sprawny, bo na innym kompie na Asrocku bez problemu wstał. A i jeszcze w biosie obroty wiatraka mam na czerwono podświetlone..:/ To jest arctic cooling 4 ultra TC. Może to coś z moim procesorem jest nie tak, może jest walnięty.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Na razie nie moge go podłączyć, jak jutro włącze to napisze ten cały drugi komunikat z tym overclocking, co tam sie jeszcze pokazuje. A jak nic sie zrobi to chyba go sprzedam na części, bo już normalnie nie mam siły na niego..:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 witam mam plyte Asus P4P800s-x, i procesor PIV 3,00E GHz HT Prescott ktory sie niemilosiernie grzeje. wiem ze o tych "grzejnikach" napisano juz wiele, ale mam tylko krotkie pytanko. chlodze starndarodwym radiatorem, dodatkowo mam 3 wiatraki nawiewowe w obudowie. uzywam programu CPUCool, ktory w stanie "idle" pokazuje okolo 42-43 stopnie C i z tego jestem zadowolony. Przy korzystaniu z roznych aplikacji temperatura dochodzi do max 62 stopni. jednak dla tej pokazywanej w windowsie 42-43 w tym samym stanie "idle" bios pokazuje 52 stopnie (czyli przy aplikacjach byloby pewnie ponad 70). czy bios od tej plyty (z wrzesnia 2004) zawyza temperature ? czy moze CPUCool zaniza ? wydaje mi sie ze nawet na prescotty 70 to za duzo. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 No to odpaliłem go z wielkim trudem i wyskoczyło mi takie coś: 1. Overclocking failed! Please enter Setup to re-configure your system. 2. CPU Fan Error! 3. Press F1 to Run setup. 4. Press F2 to load default values and continue. Jak wcisne F2 to spoko się włącza i śmiga spoko, ale jak go wyłącze na dłużej to jest to samo, może to coś z biosem nie tak??? No i jeszcze zauważyłem że w evereście skacze mi zegar procka, niewiele o kilka mhz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 tak. najprawdopodobniej padl miernik obrotów na wetylu. mozliwe, ze wystarczy przestawic z biosie na disabled i bedzie dzialalo. napewno mowy dobry wiatrak na poecsor nie zaszkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 witam mam plyte Asus P4P800s-x, i procesor PIV 3,00E GHz HT Prescott ktory sie niemilosiernie grzeje. wiem ze o tych "grzejnikach" napisano juz wiele, ale mam tylko krotkie pytanko. chlodze starndarodwym radiatorem, dodatkowo mam 3 wiatraki nawiewowe w obudowie. uzywam programu CPUCool, ktory w stanie "idle" pokazuje okolo 42-43 stopnie C i z tego jestem zadowolony. Przy korzystaniu z roznych aplikacji temperatura dochodzi do max 62 stopni. jednak dla tej pokazywanej w windowsie 42-43 w tym samym stanie "idle" bios pokazuje 52 stopnie (czyli przy aplikacjach byloby pewnie ponad 70). czy bios od tej plyty (z wrzesnia 2004) zawyza temperature ? czy moze CPUCool zaniza ? wydaje mi sie ze nawet na prescotty 70 to za duzo. pozdrawiam 1441949[/snapback] ASUS Pc Probe - na CD od mobo powinien być - program asus'a który pokazuje wszytko co trzeba - temp, napięcia i resztę :D A co do temperatury w biosie to tam jest zawsze wyżej niż w IDLE. Nieiwme czemu ale tak jest :blink: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 tak. najprawdopodobniej padl miernik obrotów na wetylu. mozliwe, ze wystarczy przestawic z biosie na disabled i bedzie dzialalo. napewno mowy dobry wiatrak na poecsor nie zaszkodzi 1442457[/snapback] Hmmm...kurde tylko że ten wiatrak ma niecałe 2 miesiące i jest spoko cichutki. A czy da się jakoś sprawdzić ten miernik??? I jeszcze ten komunikat: Overcklocking failed?? to nie jest coś z podkręcaniem, tzn że proc np. przekręcony??? Sorki za takie pytania, ale już nie mam pojęcia co się z nim dzieje..:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 z tym overclockingiem to producent piszonc komunikaty zalozyl ze na tej plycie dlownej procesor bedzie krecony :D poszukaj w biosie opcji wylaczenia wiatraka (bedzie dalej dawal napiecie - tak sadze - ale nie bedzie patrzyl czy sie kreci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Aha...rozumiem. No to zobacze co będzie jak się wyłączy wiatrak, jeżeli mi w ogóle wstanie jeszcze komp. Sprawdze jeszcze taki sam drugi wiatrak czy będzie to samo i wtedy dam odpowiedź. Wielkie dzięki za info..:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Aha...rozumiem. No to zobacze co będzie jak się wyłączy wiatrak, jeżeli mi w ogóle wstanie jeszcze komp. Sprawdze jeszcze taki sam drugi wiatrak czy będzie to samo i wtedy dam odpowiedź. Wielkie dzięki za info..:) 1444035[/snapback] Nie chodzi o wyłączenie wiatraka , tylko ignorowanie jego ilosci obrotów :) która to opcja jest w Hardware monitoring w biosie Pewnie Ganeonowi o to chodzilo :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 dokłądnie o to! tylko sie wysłowic nie umiałem :oops: przynajmniej jeden mnie zrozumial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...