Skocz do zawartości
GrOOve

Asus P4C800 i P4P800

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć jakie najwyższe FSB udało wam się wycisnąć z mobo Asus P4P800E-Delux?.

Asus P4P800E-Delux

PIV Prescott 3,4@3,9 FSB 230 Timmingi 2,2,3,5 OCZ 2X512

Grafa eVGA 6800GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie dostane tego trymera co jest tam przylutowany? w sklepie elektronicznym jak powiem ze chce trymera 50k to beda wiedziec o co chodzi? Ten rysunek to droopmod na p4p800? czy na p4c800 mam to wsadzic tu: http://www.xtremesystems.org/forums/attach...achmentid=16528 ??????? ale pytan........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie dostane tego trymera co jest tam przylutowany? w sklepie elektronicznym jak powiem ze chce trymera 50k to beda wiedziec o co chodzi? Ten rysunek to droopmod na p4p800? czy na p4c800 mam to wsadzic tu: 1542647[/snapback]

tak, jak powiesz 50k, to dostaniesz. Tylko przypilnuj, żebyś dostał taki sam jak na tej fotce którą dałem.(tylko kolor inny-pewnie niebieski). Jak zrobisz moda, tak, jak jest to pokazane na ten focie z extremesys, to bedzie OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO ja mam do was tkaie pytanko. Jakie tempy osiągacie na swoich mobo na NB ?? Chodzi mi tu o P4P800 i pochodne. Chyba że 875 się grzeje tak samo jak 865PE. Bo mam taki mały problemik że w stresie i temp dochodzi do 47*. Wymieniłem sobie chłodzenie NB na Zalmana (niebieskiego) i mam tak samo :mur: Tempy się wogóle nie zmieniły :mur: 47* w stresie jest pokazywane np. w ASUS Probe. Ale po dotknieci radiatora można się prawie oparzyć :| Więc ma chyba więcej niz te 47*. Tak więc jakie macie temperaturki na waszych NB ?? Te moje tempy to oczywiście po podkręceniu proca z FSB 133 na 167 :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez to nie jest temp. NB tylko temp plyty... czujniki sa miedzy slotami ram-ow

1544408[/snapback]

Hmm to dzinwe że jak zapodałem lekki wiaterek na chipset to teraz mi TEMP PŁYTY spadł o 7* w stresie :mur: :lol: :mur:

A więc zapodałem właśnie wentyl 80x80 puszczony na 7V i jest o niebo lepiej. Max widziałem 40*, jednak zalmanik dobry jest. Na standard radiatorku na NB nie było różnicy czy był wentyl czy nie. A teraz 7* mniej z wentylem :wink: A teraz takie pytanko, jak usunąć kompletnie ten glut który jest standardowo na chipsecie ?? Bo mi sie to przykleiło i na to dałem pastę zalmana. A i czy mozna na czipset dać AS 5 ??

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój nb jest gorący jak cholera:) parzy dosłownie jak się go dotknie - ale nawet przy fsb 200 i 233 (juz na innym procu:) ) działa stabilnie - załoze jakiś wentylek mały dla świętego spokoju a i tak niedlugo będzie "zwodowany" ,więc sie nie martwie aż tak - chociaż jest to najgorętszy NB jaki macałem:):):)

EDIT: Raven155 - peltiera na nb? hehe nie pomyślałem:) pewnie przyda się przy jakiś kosmicznych wartościach fsb rzędu 300mhz - swoją drogą jak kto ma WC na NB + peltiera to chyba gra warta świeczki - pewnie 72W lub 89W peltier starczy ale to tylko taka na oko kalkulacja:)

Pozdro

Edytowane przez Grzechu Sin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ściągnąłem gluta (ciężka schodziło) i posmarowałem AS5. Teraz max to 38* (2 godziny Prime) - przed zabiegiem max było 41* więc się opłacało trochę posiedzieć :)

------------

Taki mały offtop.

Raven jaki teraz procek męczysz ??

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam dość dziwny problem z płyta p4p800 se. Ostatnio kupiłem nowego p4 3,2E prescott. Po włożeniu do kompa nic sie nie działo, tylko się wiatraki kręciły,zero reakcji. Pomyślełem że trzeba zrobic upgrade biosa bo mój 1004 (chodził na nim 2,4 prescott) według opisu na stronie asusa był za stary aby obsłużyć nowego proca. Flashowanie biosa przebiegoło pomyślnie (wersja 1008 najnowsza) ale po włożeniu proca 3,2 nic nie ruszało nadal tylko się wiatraki kręciły. Kilka razy jeszcze zmieniałem wersje biosa ale to nic nie pomogło. Wyjmowanie bateryji z płyty tez nic nie dało, odłączyłem wszystkie urządzenie od płyty i nadal to samo. Podkreślam że procesor jest sprawny bo na moim drugim kompie na płycie p4p800 VM śmiga jak burza.

Pomóżcie bo mi już ręce opadają!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ponowny flash biosa?...

swoją drogą u mnie na biosie 1004 poszedł procek odrazu (3,2E), bez najmniejszego problemu. pozniej dopiero dałem biosik 1008 - tez nie sprawiał probemu

wiec potestuj na pierwszym bosie jaki miałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie P4P800 Deluxe działał z Prescottem 3GHz i co się stało,pękł tranzystor Mos przy podstawce.Procesor działał maksymalnie na FSB 133MHz ale działał. Może płyta dostarcza za mało prądy. A jeżeli już ci proc ruszy radze chłodzić tą część płyty z mosfetami przy podstawce procesora bardzo się grzeją.Może jeszcze wyczyść bios zworką na pł.głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też się dziwnił Prescot 3,0E na P4P800 Dlx-e, ale po resecie cmosa zwieraczami wszystko zaczęło hulać jak tralala.

Co do tempa na NB, to zarówno MB jak i diodowy tempomierz pokazują w cieplutki lipcowy dzień ok. 45-46 stopieni Celcjusza, ale gdy podepnę burzę wiatraków w budzie spada do 40. Wentylacja czyni cuda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AI OC udało mi sie odpalić 10% wiecej nie dało rady. pozatym poszło na tak słabych ustawieniach (pamieci z zupelnie luźnymi czasami, niesynchroniczie...) - i wyszło mniej wydajnie niż seria. bajer moze jest, ale zupełnie niepraktyczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem tyle ze moja mobo nie zaniża. I mam to potweirdzone termomertrem cyfrowym. Napisałem o tym dokładniej w topicu o AC Freezerze 4 :) To co mam w sigu pokazuje mi PC Probe i pokazywał cyfrowy termometr który był bardzo blisko jądra procesora :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy co, wsadziłeś go pod stopkę coolera czy jak?

1571808[/snapback]

On się stykał z coolerem i z procem :]

HELP

Jeśli ktoś może pomóc to bardzo prosze, odpisać możecie tutaj lub tam, nie ma różnicy, ważne by pomóc. Pisze tutaj bo testowałem na innej mobo pod A 64 i wszsytko było ok, a u mnie nie jest. Problem opisany pod linkiem i chyba 2 posty wyżej nad linkiem

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi