Skocz do zawartości
Daethar_Rumarth

domowe PC-potwory i nasze biedne za slabe zasilki..

Rekomendowane odpowiedzi

Wielki dylemat :)

Mam 300W ciagnik w budzie, lecz biedaczysko zaczelo zanizac mi na wszystkim napiecia po podlaczeniu wszystkiego co mam :( Chce sobie sprawic prezent - Enermax'a 350W (chyba z PC-tuning), ale to nie koniec. Zastanawiam sie co bedzie, gdy podlacze do tego jeszcze R9700. A na pewno podlacze.. Czy wtedy ten Enermax 350W dalej bedzie wystarczal??

(http://www.enermax.com.tw/products/switch-main.htm)

gdzie jeszcze moge dostac Enermax'y w naszym kraju..?

Z drugiej strony mysle ze jakis HuntKey 350W+ wyszedl by taniej, lecz nie widzialem, same @^*& codegeny. I tez sprawa czy starczyl by..

Szukalem tez na forum, lecz zaden z linkow nie doprowadzil mnie do hunt key'a 350W lub mocniejszy ..?..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilki sa robione z mysla, ze nikt nie podkreca kompow i wtedy spadki napiec nie sa tak wqrzajace. Do tego R9700 + caly stuff ktory posiadasz + podkrecanie wydaje mi sie, ze trzeba bedzie jakiegos porzadnego 350W lub 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilki sa robione z mysla, ze nikt nie podkreca kompow i wtedy spadki napiec nie sa tak wqrzajace. Do tego R9700 + caly stuff ktory posiadasz + podkrecanie wydaje mi sie, ze trzeba bedzie jakiegos porzadnego 350W lub 400W.

nie wspominajac, ze jeszcze musi dac rade dodatkowej BIV, dvd, cd-rw...

Dlatego powaznie zaczalem myslec nawet nad 400W+, tylko ze szukanie dobrych zasilek w polsce zwykle konczy sie niepowodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wspominajac, ze jeszcze musi dac rade dodatkowej BIV, dvd, cd-rw...

Dlatego powaznie zaczalem myslec nawet nad 400W+, tylko ze szukanie dobrych zasilek w polsce zwykle konczy sie niepowodzeniem.

jesli potrzebujesz obudowy z 400w zasilaczem to zaglodnij na http://www.emiter.pl napewno znajdziesz cos dla ciebie

maja tam obudowy z Codegena :) ... Delux'a ... Foxconn ... JNC GM ... KME ... Lian-Li ... Modecom ... napewno znajdziesz cos dla siebie tylko ze obudowy z 400w zasilaczem troszke kosztuja ... np Fox'y 299,24 zl :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli potrzebujesz obudowy z 400w zasilaczem to zaglodnij na http://www.emiter.pl    napewno znajdziesz cos dla ciebie  

maja tam obudowy  z Codegena :) ... Delux'a ... Foxconn ... JNC GM ... KME ... Lian-Li ... Modecom ... napewno znajdziesz cos dla siebie tylko ze obudowy z 400w zasilaczem troszke kosztuja ... np Fox'y 299,24 zl :D  

Pozdrawiam

thx, ale ze swojej budy - Feel V - ktora lekko przerobilem jestem zadowolony, chce tylko sam zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak a propo za ile bys sprzedal swoja zasilke 300 wat ???

jezeli nie przeszkadzalo by ci ze z tylu kratka wylotowa jest, hmm.. z czesciowo powylamywanymi szczebelkami, a reszta jest powyginana dla lepszego przeplywu powietrza 8) to.. za powiedzmy 80 zyla moglbym odstapic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx, ale ze swojej budy - Feel V - ktora lekko przerobilem jestem zadowolony, chce tylko sam zasilacz.

musialbys zadzwonic do gosci i sie zapytac czy da rady kupic u nich sam zasilacz ... moze dadza sie namowic

pozdrawiam

pytalem sie kiedys w sklepie niedaleko, powiedzieli, ze ludzie nie kupuja samych puszek, tylko komplety, a wtedy zasilacz stoi w nieskonczonosc na polce chyba ze komus sie spali.. (oczywiscie w przedziale obudow tanich)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musialbys zadzwonic do gosci i sie zapytac czy da rady kupic u nich sam zasilacz ... moze dadza sie namowic

pozdrawiam

pytalem sie kiedys w sklepie niedaleko, powiedzieli, ze ludzie nie kupuja samych puszek, tylko komplety, a wtedy zasilacz stoi w nieskonczonosc na polce chyba ze komus sie spali.. (oczywiscie w przedziale obudow tanich)

eee tam ... gosc cos kreci ... ja osobiscie sprzedalem juz 3 puste puszki bez zasilacza i to za dobra kaske ... :)) .. poprostu nie chce mus ie bawic z tym i tyle ... a goscie z emitera maja nawet w cenniku obudowy bez zasilaczy w okolicach 50 zl ... ehehehe

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz pieniądze to żaden problem. Zobacz na www.luxus.com.pl, mają zasilacze 420, 470 i 520W :)  Topower. Kumpel kupił najsilniejszego pod 2xAthlon, bydlak waży z 3kg:) (i ma słuszną cenę :? )

ale tam jakies 'made in no name' czy jak?? nie pisze jakiej firmy albo cos przegapilem. http://www.luxus.com.pl/+48-22-823-05-88/h...tx12v420p4.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada brzmi - kup sobie jakiegos big towera i polacz szeregowo 2 zasilacze banalna sprawa i masz juz 600W. Jak mozna tyle kasy wywalac na zasrany zasilacz?

a zasilke 300W sobie kupisz za 50 pln.

big towera nie kupie, bo innego jak Chieftec/Thermaltake bym nie wzial.. :) A poza tym gdybym go wstawil tu gdzie stoi teraz moja, juz nie mial bym miejsca aby sie na obudowie polozyc*... :oops:

I wybacz, ale w przyszlosci nie podepne Radka 9700 pod badziewny zasilacz za ~50zl...

* - (w celu odpiecia/przypiecia krotkich kabelkow, hehe ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada brzmi - kup sobie jakiegos big towera i polacz szeregowo 2 zasilacze banalna sprawa i masz juz 600W. Jak mozna tyle kasy wywalac na zasrany zasilacz?

a zasilke 300W sobie kupisz za 50 pln.

big towera nie kupie, bo innego jak Chieftec/Thermaltake bym nie wzial.. :) A poza tym gdybym go wstawil tu gdzie stoi teraz moja, juz nie mial bym miejsca aby sie na obudowie polozyc*... :oops:

I wybacz, ale w przyszlosci nie podepne Radka 9700 pod badziewny zasilacz za ~50zl...

* - (w celu odpiecia/przypiecia krotkich kabelkow, hehe ;))

Podepniesz podepniesz

Nie sadze zeby ATI ryzykowalo na tyle, zeby wypuszczac na rynek karte wymagajaca wymiany zasilacza, bo nikt by tego prawie ni kupil poza ludzmi posiaajacymi super zasilki.

Tez planuje zakup radka 9700 i nie widze problemu na swoim codegenie350W.

Siejecie panike z tym zasilkami, najpierw podlacz sprzet i zobacz czy chodzi a potem ewntualnie kup nowy.

Mi to tam akurat wsjo jedno jakie mam napiecie poki komp pracuje bez zarzutow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepniesz podepniesz

Wlasnie ze Nie podepne :D  

Tez planuje zakup radka 9700 i nie widze problemu na swoim codegenie350W.

Siejecie panike z tym zasilkami, najpierw podlacz sprzet i zobacz czy chodzi a potem ewntualnie kup nowy.

Mi to tam akurat wsjo jedno jakie mam napiecie poki komp pracuje bez zarzutow.

Musze wymienic bo wlasnie nie moge krecic, spadek napiecia powoduje ze po podkreceniu winda mi sie wywala :( Bez obciazenia jest spoko.

http://www.sklepwgk.pl/ tam sa, ale sklep bedzie czynny od 12 sierpnia 

ja kupilem u nich zasilke 450W

Wlasnie przez czasowe zamkniecie nie sprawdzilem. Sa, ale jakie?? HuntKey, Enermax, czy inne? Jakie, mozesz podac z pamieci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspominaliście o dwóch zasilaczach 300W , jak to zrobić ??? np na jednym płyta główna , a na drugim reszta szmelcu ???

http://bsd.ae.wroc.pl/moded/html/porada3.htm

tam masz wszystko to jest naprawde banalne. Albo robisz tak ze ci sie odpala 2 zasialacz auto matycznie przy starcie kompa, albo poprostu robisz sobie panel z wlacznikiem drugiej zasilki i no pod jednym masz mobo z procem i grafa a pod drugim reszte dyski wentylatory i co tam jeszcze masz :)

[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prościej i taniej zrobić podwójne zasilanie? Tzn dwa zasilacze w jednej budzie?

nie zmiesci sie, a na zewnatrz nie chce.

a sprawdzales czy nie wejdzie zasilacz typu FLEX-ATX one sa na prawde male i czasem maja 100W 8O (o ile sie nie myle) - do podlaczenia R9700 (ten chyba bedzie zasilany bezposrenio z zasilacza a nie przez AGP - tak przynajmniej wygladlao na zdjeciach) i ewentulanie wentylatorow z obudowy powinien styknac

BTW chcesz wywalac na karte graficzna ponad 1500zl a szkoda Tobie kasy na pozadny zasilacz - IMHO lepiej kup R9500 (dla 9700 stanowi to samo co dla 8500 stanowia 8500LE) a reszte kasy przeznacz na zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam 230 W zasilacz, co ma 3,5 roku i wszystko mi działa! Fakt, że niby jakiejś dobrej firmy( tak mi mówili w serwisie), to dzięki ECS, można podłączyć taki stary zasilacz bez jakichkolwiek problemów!!!! Stabilnie jak skała!! :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jak bym był bogaty to bym się nie zastanawiał i kupił sobie 520w za te powiedzmy 600 zł ale tak nie jest :cry: i musze się zadowolić dwoma 300 watowymi i jednym 235 których to używam w jednym komputerze(dostałem je za darmo bo były uszkodzone). Po prostu w dwóch zasilaczach poobcinałem ATX-y zostawiając tylko PG i wyzwalacze i podłączełem je do treciego zasilacza. Jak dla mnie takie rozwiązanie ma tylko jedną wadę , wielkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...