rcube Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Jaki coolerek polecacie cos na axp 2400+. W gre wchodzi rowniez male krecenie (moze bedzie to wtedy 2000+). Ma byc cichy i wydajny ;] Mam na oku produkty Spire : WhisperRock IV FalconRock II Zakupu zamierzam dokonac w pc-cooler.com.pl ;] A moze cos konkurencja ma ciekawego do zaoferowania ? ;] Oczywiscie troche pogrzebalem w tym dziale i wlasnie te dwa coolery byly najczesciej polecane. Tylko ktory z nich jest wydajniejszy? :> I takie lamerskie pytanko: czy do falcona dodawana jest pasta bo z komentarzy wyczailem ze do whispera tak ale czy do falcona to nie wiem :] Pozdr ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 falconka mam i polecam (co prawda na ustawieniach z podpisu temp proca po 1h gry wynosi 58*C ale mi to nie przeszkadza :lol: ) ale juz np 166x12.5 jest spoko 1hgry 50*C P.S, kupiłem go w siriusie pasty nie było.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 hm.. bedzie trzeba wykombinowac kase na paste :D Byly gdzies testy moze tych coolerkow? :D Najlepiej Falcon vs. Whisper :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mick1 Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 uzywam whisperrocka i jest przedewszystkim cichy. Temperatura niekreconego durona 1.2 przy normalnej pracy to okolo 39 stopni. aa i czy pisalem juz? Cichy jest :D (po przesiadce z wyjca - tracera majacego w nazwie silent to napisze ze cichy jest) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 falkonik tez jest cichutki P.S. zapomniałem napisac ze jest roche zakurzony i ma to wpływ na troszke duze temp.... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Falcon i Whisper są do siebie podobne pod względem wydajności i głośności. Z każdego będziesz tak samo zadowolony. Jak myślisz o podświetleniu (ostatnio tak modnym) wewnątrz kompa weź Whisper - ma przezroczysty wentyl i łatwo jest przerobić go na świecący. Ja miałem Falcona, ale zmieniłem wentyl na wydajniejszy - barton się b. grzeje, obecnie mam max 56 stopni (z orig. było 62 przy tej samej głośności) W cenie do 100 zł nie znajdziesz nic wyraźnie lepszego (+/- 2 stopnie, odrobine ciszej/głośniej). Wyjątkiem jest Zalman 7000AlCu - ale wymaga dziur :cry: i miejsca :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elviss Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Polecam Whisper rocka. Bardzo fajny i tani cooler. swojego bartona 2500+ podkrecilem spokojnie na 3200+ i mam teraz temperaturki max 55 stopni. :twisted: Uzylem jakiejs zwyklej boxowej pasty od procka. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 W poniedzialek sie wybieram do sklepu i pewnie tam zapadnie ostateczna decyzja :D Beda mialy na to wplyw nastepujace czynniki: - czy beda na stanie, - byc moze kasa (ktorys jest drozszy o iles tam chyba 2 zeta), - czy falcon bedzie mial paste gratis ;) (zawsze do przodu z kasa ;) ), - nie wiem, moze urok ekspedientki ;) Ma sie rozumiec ze te oba coolery sa lepsze od boxowego ;) :twisted: Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Zdaje się, że obydwa mają pastę nałożoną po prostu na spód radiatora - zdejmuje się plastikową nakładkę i zakłada cooler na procka. ALE temu radiatorowi przyda się szlifowanie spodu, papier ścierny tak od 300 a skończywszy na 1500. Potrafi to obniżyć temp. o jakieś 2-4 stopnie !! Wada - trzeba dokupić papier ścierny (~300, ~700, ~1500) oraz paste (bo tą nałożoną do szlifowania trzeba usunąć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 No zobacze co z tym szlifowaniem da sie zrobic, trzeba bedzie checi pozbierac i czas znalezc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Kupilem Falcona ;] Ciutek tanszy ;) Akurat starczylo mi na bilet powrotny :D Bo z buta bylo by to bylo godznie jesli nie dwie 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Kupilem Falcona ;] Ciutek tanszy ;) Akurat starczylo mi na bilet powrotny :D Bo z buta bylo by to bylo godznie jesli nie dwie 8) U mnie po szlifowaniu coolera i procka temp spadla o jakies 4 stopnie z 50C w idle do 46C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 proc szlifowales 8O :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlaczek Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Ja mam WhisperRock IV , sparwuje się bardzo dobrze, jest cichy i wydajny na procku takim jak w podpisie temp. max to 55 stopni w stresie, podczas normalnej pracy 43 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 U mnie narazie na Falconie jest max temeperatura pokojowa, ale tak jak palcem przyloze to raczej jest jeszcze kilkadziesiat stopni mniej 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 proc szlifowales 8O :?: Co w tym dziwnego ? nie był idealnie płaski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeride Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Co w tym dziwnego ? nie był idealnie płaski8O 8O 8O 8O 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Co w tym dziwnego ? nie był idealnie płaski8O 8O 8O 8O 8O No co zwykły HARDCORE... :lol: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 proc szlifowales 8O :?: Co w tym dziwnego ? nie był idealnie płaski 8O mógł bym prosić o szczegoły jak czym itp.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 moim zdaniem WR4,ale FR2 tez jest dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 8O mógł bym prosić o szczegoły jak czym itp.. Drobnym papierkiem (1500~~2500), delikatnie, żeby wyrównać nierówności, stracić gwarancje, najeść się strachu gdy palec się ześliźnie i uzyskać max 1 st różnicy :D . W nosie mam taki interes :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 moim zdaniem WR4,ale FR2 tez jest dobry.W sumie jedyna roznica a moze az to wiatraczek ;) Ale nie zwrocilem uwagi na zapinke czy sa takie same :| Pudelko tez sie niczym nie rozni, radiator identiko (jak u wiekszosci producentow oferujacych coolery w podobnej cenie i serii), kabelek ma ta sama dlugosc, w identycznym stylu spleciony sznureczek (izolacja ;) :lol:). Jakbym mial bude z oknem wzialbym WR IV ;) (i wrocil na piechotke ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Miałem oba w ręku. Rozkręciłem, tzn. odkręciłem wentyl od radiatra. Radiatory takie same (oba wymagają papieru ściernego). Zapinki takie same. Glut na spodzie taki sam :wink: . Wentyl. Aluminiowy jest cięższy, odrobinę głośniejszy (na ucho) ale odrobinę lepiej dmucha (na ręke :) ). Po umieszczeniu w obudowie różnice praktycznie słabo/ciężko/nie -zauważalne :wink: . Oba są ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 proc szlifowales 8O :?: Co w tym dziwnego ? nie był idealnie płaski 8O mógł bym prosić o szczegoły jak czym itp.. najpierw papier 1000 potem 2000 - zarowno proc jak i radiator szlifowanie okolo 20 minut na lusterko. Fakt ... gwarancja poszła się walić - aczkolwiek wcześniej ją już stracilem jak drapałem laminat, by doskrobać się do mostków L2 (przerobiłem sobie duraka na Athlona XP). Szlif procka i radiatora dał 5-6 stopni Celsjusza. W idle spadła mi z 49C do 44C a w stresie z 58C do max 52C - uważam że to niezły wynik i strach związany z osuwaniem palca ;) był tego warty 8O mógł bym prosić o szczegoły jak czym itp.. Drobnym papierkiem (1500~~2500), delikatnie, żeby wyrównać nierówności, stracić gwarancje, najeść się strachu gdy palec się ześliźnie i uzyskać max 1 st różnicy :D . W nosie mam taki interes :wink: . Patrz wyżej - nie 1 stopień tylko 5-6 - a to już baaaardzo dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Sprecyzuje moją poprzednią wypowiedź (a w zasadzie wypowiedzi): Szlifowanie samego radiatora z Whisper/Falcon daje spadek temp. proca rzędu 4-6 stopni (ja skończyłem na papierku 2500, temp. spadła o 5-6 st). Był cały temat i dyskusja. Komuś temp. procka spadła nawet o 8 stopni. Jeśli dodatkowo przeszlifuje się rdzeń procka temp. spadnie dodatkowo może o 1st. a może i nie. Dlatego (wg. mnie) jest to troche bezsensowna zabawa biorąc pod uwagę gwarancję, ryzyko, czas. Chaciażżżż z drugiej strony miło jest doświadczać nowych rzeczy :D . Podstawą jest gładki spód radiatora + dobra pasta a rdzeń procka to zostawiam w spokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Wiec do rzeczy ;) 1. Bedzie trzeba faktycznie posmarowac tego proca jakas pasta AC ;) za 16 zlociszy :o bo ta pasta na falconie to chyba ten tegos ;) 2. Falcon jest fajny ale ten radiatorek od spodu jest mniej gladki niz blazerja czy jak to sie pisze ;) Wiec trzeba bedzie troche poszlifowac ;) Jakim dokladnie papierem sciernym, w ktorym kierunku wykonywac ruchy (moze jakies koliste ? ) itd itp ;) Napiszcie cus a i ile czasu ten tegos na to bedzie trzeba poswiecic ;) I se przypomnialem ze bedzie jednak trzeba zerwac ta gwarancje z proca bo chyba cs nie dokonca przylega ten tegos ;) To tyle . Acha Pozdrawiam Wszystkich 8) Milej Nocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Ale ze mnie gapa tutaj jest o szlifowaniu ;) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=807...owanie+radiator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Po tygodniowym testowaniu ;) Temp proca (2Ghz) 45 po ilus tam godzinach na luzie z otwarta buda (lewa czesc budy) 8O W zamknietej budzie 49 ~50 stopnie Otwarta buda w stresie 51 (srednio 50) - w tle sie seti liczy - 100% obciazenia proca, daje bardziej w kosc cpu niz rozne benchmarki Zamknieta buda w stresie 55 a nawet po wielu godzinach do 57 :/ (oczywiscie licza sie ufolodki ;) ) Radiatorek wyszlifowany. U mnie moze byc problemem goracy zasilacz chieftec :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...