Skocz do zawartości
rcube

cooler za max 50 złociszy ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki coolerek polecacie cos na axp 2400+. W gre wchodzi rowniez male krecenie (moze bedzie to wtedy 2000+). Ma byc cichy i wydajny ;]

Mam na oku produkty Spire :

WhisperRock IV

FalconRock II

Zakupu zamierzam dokonac w pc-cooler.com.pl ;]

A moze cos konkurencja ma ciekawego do zaoferowania ? ;]

Oczywiscie troche pogrzebalem w tym dziale i wlasnie te dwa coolery byly najczesciej polecane. Tylko ktory z nich jest wydajniejszy? :>

I takie lamerskie pytanko: czy do falcona dodawana jest pasta bo z komentarzy wyczailem ze do whispera tak ale czy do falcona to nie wiem :]

Pozdr ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

falconka mam i polecam (co prawda na ustawieniach z podpisu temp proca po 1h gry wynosi 58*C ale mi to nie przeszkadza :lol: ) ale juz np 166x12.5 jest spoko 1hgry 50*C

P.S, kupiłem go w siriusie pasty nie było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywam whisperrocka i jest przedewszystkim cichy. Temperatura niekreconego durona 1.2 przy normalnej pracy to okolo 39 stopni.

aa i czy pisalem juz? Cichy jest :D (po przesiadce z wyjca - tracera majacego w nazwie silent to napisze ze cichy jest)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falcon i Whisper są do siebie podobne pod względem wydajności i głośności. Z każdego będziesz tak samo zadowolony.

Jak myślisz o podświetleniu (ostatnio tak modnym) wewnątrz kompa weź Whisper - ma przezroczysty wentyl i łatwo jest przerobić go na świecący.

Ja miałem Falcona, ale zmieniłem wentyl na wydajniejszy - barton się b. grzeje, obecnie mam max 56 stopni (z orig. było 62 przy tej samej głośności)

W cenie do 100 zł nie znajdziesz nic wyraźnie lepszego (+/- 2 stopnie, odrobine ciszej/głośniej). Wyjątkiem jest Zalman 7000AlCu - ale wymaga dziur :cry: i miejsca :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedzialek sie wybieram do sklepu i pewnie tam zapadnie ostateczna decyzja :D Beda mialy na to wplyw nastepujace czynniki:

- czy beda na stanie,

- byc moze kasa (ktorys jest drozszy o iles tam chyba 2 zeta),

- czy falcon bedzie mial paste gratis ;) (zawsze do przodu z kasa ;) ),

- nie wiem, moze urok ekspedientki ;)

Ma sie rozumiec ze te oba coolery sa lepsze od boxowego ;) :twisted:

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się, że obydwa mają pastę nałożoną po prostu na spód radiatora - zdejmuje się plastikową nakładkę i zakłada cooler na procka.

ALE temu radiatorowi przyda się szlifowanie spodu, papier ścierny tak od 300 a skończywszy na 1500. Potrafi to obniżyć temp. o jakieś 2-4 stopnie !! Wada - trzeba dokupić papier ścierny (~300, ~700, ~1500) oraz paste (bo tą nałożoną do szlifowania trzeba usunąć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O mógł bym prosić o szczegoły jak czym itp..

Drobnym papierkiem (1500~~2500), delikatnie, żeby wyrównać nierówności, stracić gwarancje, najeść się strachu gdy palec się ześliźnie i uzyskać max 1 st różnicy :D .

W nosie mam taki interes :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem WR4,ale FR2 tez jest dobry.

W sumie jedyna roznica a moze az to wiatraczek ;) Ale nie zwrocilem uwagi na zapinke czy sa takie same :| Pudelko tez sie niczym nie rozni, radiator identiko (jak u wiekszosci producentow oferujacych coolery w podobnej cenie i serii), kabelek ma ta sama dlugosc, w identycznym stylu spleciony sznureczek (izolacja ;) :lol:). Jakbym mial bude z oknem wzialbym WR IV ;) (i wrocil na piechotke ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem oba w ręku.

Rozkręciłem, tzn. odkręciłem wentyl od radiatra.

Radiatory takie same (oba wymagają papieru ściernego). Zapinki takie same. Glut na spodzie taki sam :wink: .

Wentyl.

Aluminiowy jest cięższy, odrobinę głośniejszy (na ucho) ale odrobinę lepiej dmucha (na ręke :) ).

Po umieszczeniu w obudowie różnice praktycznie słabo/ciężko/nie -zauważalne :wink: .

Oba są ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc szlifowales  8O  :?:

Co w tym dziwnego ? nie był idealnie płaski

8O mógł bym prosić o szczegoły jak czym itp..

najpierw papier 1000 potem 2000 - zarowno proc jak i radiator

szlifowanie okolo 20 minut na lusterko.

Fakt ... gwarancja poszła się walić - aczkolwiek wcześniej ją już stracilem jak drapałem laminat, by doskrobać się do mostków L2 (przerobiłem sobie duraka na Athlona XP).

Szlif procka i radiatora dał 5-6 stopni Celsjusza. W idle spadła mi z 49C do 44C a w stresie z 58C do max 52C - uważam że to niezły wynik i strach związany z osuwaniem palca ;) był tego warty

8O  mógł bym prosić o szczegoły jak czym itp..

Drobnym papierkiem (1500~~2500), delikatnie, żeby wyrównać nierówności, stracić gwarancje, najeść się strachu gdy palec się ześliźnie i uzyskać max 1 st różnicy  :D .

W nosie mam taki interes  :wink: .

Patrz wyżej - nie 1 stopień tylko 5-6 - a to już baaaardzo dużo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprecyzuje moją poprzednią wypowiedź (a w zasadzie wypowiedzi):

Szlifowanie samego radiatora z Whisper/Falcon daje spadek temp. proca rzędu 4-6 stopni (ja skończyłem na papierku 2500, temp. spadła o 5-6 st). Był cały temat i dyskusja. Komuś temp. procka spadła nawet o 8 stopni.

Jeśli dodatkowo przeszlifuje się rdzeń procka temp. spadnie dodatkowo może o 1st. a może i nie. Dlatego (wg. mnie) jest to troche bezsensowna zabawa biorąc pod uwagę gwarancję, ryzyko, czas. Chaciażżżż z drugiej strony miło jest doświadczać nowych rzeczy :D .

Podstawą jest gładki spód radiatora + dobra pasta a rdzeń procka to zostawiam w spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec do rzeczy ;)

1. Bedzie trzeba faktycznie posmarowac tego proca jakas pasta AC ;) za 16 zlociszy :o bo ta pasta na falconie to chyba ten tegos ;)

2. Falcon jest fajny ale ten radiatorek od spodu jest mniej gladki niz blazerja czy jak to sie pisze ;)

Wiec trzeba bedzie troche poszlifowac ;) Jakim dokladnie papierem sciernym, w ktorym kierunku wykonywac ruchy (moze jakies koliste ? ) itd itp ;)

Napiszcie cus a i ile czasu ten tegos na to bedzie trzeba poswiecic ;)

I se przypomnialem ze bedzie jednak trzeba zerwac ta gwarancje z proca bo chyba cs nie dokonca przylega ten tegos ;)

To tyle .

Acha

Pozdrawiam Wszystkich 8)

Milej Nocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tygodniowym testowaniu ;)

Temp proca (2Ghz) 45 po ilus tam godzinach na luzie z otwarta buda (lewa czesc budy) 8O

W zamknietej budzie 49 ~50 stopnie

Otwarta buda w stresie 51 (srednio 50) - w tle sie seti liczy - 100% obciazenia proca, daje bardziej w kosc cpu niz rozne benchmarki

Zamknieta buda w stresie 55 a nawet po wielu godzinach do 57 :/

(oczywiscie licza sie ufolodki ;) )

Radiatorek wyszlifowany. U mnie moze byc problemem goracy zasilacz chieftec :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi