Skocz do zawartości
Ghazi

Stara Unitra i PC - jak podłaczyć? [foto]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio na strychu natknąłem się na dość ciekawe urządzonko :]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ponieważ widziałem jak podobny (2x40W) przy 60% rozwala mieszkanie ;-) postanowiłem sobie podłaczyć do PC. Sęk w tym ze nie bardzo orientuje sie jak. Wyżej są forki wszystkich wejść / wyjsć. O ile z głośnikami nie będe miał problemu to ze skołowaniem przejściówki z minijacka (myzyczna) na Takie_DUże_Coś będzie problem.

Jutro wybiore sie na elektroniczą, ale mam pytania:

1. Jak podłaczyć przewody z minjacka do gniazda (no i jak sie te gniazdo nazywa - żebym widział co kupić, również te od głośników)

2. Którego wejscia użyć?

3. Ile te pierdułki mnie orientacyjnie będą kosztować ? (5 czy 40zł?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupić musisz wtyczkę DIN 5-stykową (około 1zł), wtyczkę mini-jack stereo (około 1zł) i kabel audio 2-żyłowy w ekranie (około 1zł za metr). Popatrz sobie tu i powinieneś wiedzieć jak to polutować:

http://www.hardwarebook.net/connector/av/dinaudio.html

http://www.hardwarebook.net/connector/av/tele35s.html

A jak nie będziesz wiedział, to poproś znajomego elektronika.

Aha, w tym radiu trzeba kompa podłączyć pod gniazdko oznaczone O_O (magnetofon) i wcisnąć przycisk wyboru tego wejścia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i pojwaił sie nowy problem :(

Kupiłem przewód, podłaczyłem głośniki (Salto 80W/110W 92db 8Ohm) i do PC. I co? 100% w kompie, 100% na wzmacniaczu i jakbym słuchał ze swoich Crativów na 20% :/ Nie wiem co jest :( Jak puszcze muzyczke z wbudowanego tunera to jest spoko dzwięk (znaczy głośność) a tak.... Przewód jest chyba OK (kupilem gotowy)... Wiecie co może sie dziać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz kabel ktorym laczysz kompa z wzmacniaczem, ja mialem tak ze jeden glosnik byl ok a 2 gral ultracicho okazalo sie ze jeden kabel byl podlaczony nie do wejscia a do wyjscia (we wtyczcze din) wtyczka din ma wejscie i wyjscie moze masz przylutowane kableki zamiast do wejscia to do wyjsci i niegra :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kolegą doszliśmy do wniosku ze kupiłem kabel DIN -> Minijack a nie MiniJack -> DIN :D Zaraz go rozbiorę i zobaczymy co jest...

update:

Lol, kabel ma w srodku 5 przewodów, tak jakby był "dwustronny"

Updaet 2:

Wystarczyło rozlutować kabel i dobrze podłaczyć :D

Miałem kiedyś wieże Soniaka podłaczoną niby 2x80 ale ona wymieka przy tym sprzęcie :] a to jest tylko 20W :]

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi