Daethar_Rumarth Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Za duzo kompa, za duzo klikania, za duzo bebnienia w klawiature :lol: Bola mnie nadgarstki :? , co radzicie, tzn, jakie cwiczenia czy cos. Ciezarow prosze nie proponowac, mam. Moze jakies systemy podtrzymywania kondycji lapek komputerowca ktos wymyslil, i skuteczne :?: :) Stworzmy tweakowy szpital z poradami dla cierpiacych, inaczej ciezko bedzie wytrzymac nocke w multi za kolejne pare lat klikania non stop :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Nie sleczec tyle!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Nie sleczec tyle!! Jestem pod wplywem maszyny, przykro mi :D :arrow: przydal by sie jakis maly opis cwiczen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Za duzo kompa, za duzo klikania, za duzo bebnienia w klawiature :lol: Bola mnie nadgarstki :? , co radzicie, tzn, jakie cwiczenia czy cos. Ciezarow prosze nie proponowac, mam. Moze jakies systemy podtrzymywania kondycji lapek komputerowca ktos wymyslil, i skuteczne :?: :) Stworzmy tweakowy szpital z poradami dla cierpiacych, inaczej ciezko bedzie wytrzymac nocke w multi za kolejne pare lat klikania non stop :D Podkladka pod klawiature. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Za duzo kompa, za duzo klikania, za duzo bebnienia w klawiature :lol: Bola mnie nadgarstki :? , co radzicie, tzn, jakie cwiczenia czy cos. Ciezarow prosze nie proponowac, mam. Moze jakies systemy podtrzymywania kondycji lapek komputerowca ktos wymyslil, i skuteczne :?: :) Stworzmy tweakowy szpital z poradami dla cierpiacych, inaczej ciezko bedzie wytrzymac nocke w multi za kolejne pare lat klikania non stop :D Podkladka pod klawiature. + Podkladka myszowata z zelem, pod nadgarstek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 qrde to ile Ty siędzisz przed kompem bo nadgarstki zaczynają boleć dopiero po 24-30 godzinach ostrego klikania(np w klikanke diablo2 :) ) / wcześniej zaczynają boleć oczy / tak gdzieś po 16/ ale aqrat ten ból przechodzi sam z siebie i spoko mozna działać dalej tylko lepiej nie lookać w lustro bo mozna się przestraszyć pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokoloshe Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 http://www.promarcos.com.pl/zdrowie/gimnastyka/ http://www.sanepid.pl/artykuly/zdrowie/kom...uter/komp2.html milego "pakowania" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 + Podkladka myszowata z zelem, pod nadgarstek. Czy chodzi o taka, ze jest prostokacik do posowania myszki, i dodatkowy wyzszy na reke? W kazdym razie niewygodnie sie jezdzi po malych podkladkach, wole po pustym blacie. A jak podkladka, to tylko materialowa i nie mniejsza niz 260x220 - lecz ostatnio zrezygnowalem wlasnie dla samego blatu :) Pod klawiature podkladke mam. Ale chodzilo mi o jakies cwiczenia, nie mowcie mi ze nie cwiczycie..? qrde to ile Ty siędzisz przed kompem ~4h-6h-8h/24h -> moze i niewiele co do twoich ilosci diablo ;) ale po kilku latach daja sie we znaki nawet 4h dziennie, bo pozycja trzymania mychy jest nienaturalna dla dloni wg lekarzy, i wlasnie dowiedzialem sie ze to prawda.. Jezeli chodzi o ogolna kondycje, to o nia dbam, ale tak jakos w moim zestawie cwiczeniowym nie ma nadgarstkow(palce sa).. :idea: Moze przydaly by mi sie takie usztywniacze jak maja tenisisci :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 http://www.promarcos.com.pl/zdrowie/gimnastyka/ http://www.sanepid.pl/artykuly/zdrowie/kom...uter/komp2.html milego "pakowania" o! czesc cwiczen z tamtad z pewnoscia sie przyda, co do nadgarstkow. Dobre linki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 + Podkladka myszowata z zelem, pod nadgarstek. Czy chodzi o taka, ze jest prostokacik do posowania myszki, i dodatkowy wyzszy na reke? [/]W kazdym razie niewygodnie sie jezdzi po malych podkladkach, wole po pustym blacie. A jak podkladka, to tylko materialowa i nie mniejsza niz 260x220 - lecz ostatnio zrezygnowalem wlasnie dla samego blatu :) Pod klawiature podkladke mam. Ale chodzilo mi o jakies cwiczenia, nie mowcie mi ze nie cwiczycie..? qrde to ile Ty siędzisz przed kompem ~4h-6h-8h/24h -> moze i niewiele co do twoich ilosci diablo ;) ale po kilku latach daja sie we znaki nawet 4h dziennie, bo pozycja trzymania mychy jest nienaturalna dla dloni wg lekarzy, i wlasnie dowiedzialem sie ze to prawda.. Jezeli chodzi o ogolna kondycje, to o nia dbam, ale tak jakos w moim zestawie cwiczeniowym nie ma nadgarstkow(palce sa).. :idea: Moze przydaly by mi sie takie usztywniacze jak maja tenisisci :?: Nie ! Chodzi mi o taka w ksztalcie eliptycznego nalesnika Na wezszym koncu jest taki wzgorek z zelem, swietnie sie na tym trzyma lape. Wykonana z miekkiej gumki, pokrytej textylem jakims, color = black, polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Nie ! Chodzi mi o taka w ksztalcie eliptycznego nalesnika Na wezszym koncu jest taki wzgorek z zelem, swietnie sie na tym trzyma lape. Wykonana z miekkiej gumki, pokrytej textylem jakims, color = black, polecam yyy, nie widzialem takich.. masz moze linka jakiegos do takiego cudenka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 gdzies u amerykancow (WWW) widzialem komutra sterowanego glosem.tzn mowisz easy righti ona delikatnie w prawo;mowisz FUCK MONITORi sie zaczyna zabawa :D ale tak na serio to poszukaj.[/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Nie ! Chodzi mi o taka w ksztalcie eliptycznego nalesnika Na wezszym koncu jest taki wzgorek z zelem, swietnie sie na tym trzyma lape. Wykonana z miekkiej gumki, pokrytej textylem jakims, color = black, polecam yyy, nie widzialem takich.. masz moze linka jakiegos do takiego cudenka? wiec tak - reed~XP mowi zapewne o czyms TAKIM - moze przypadkiem o modelu TL-GL-008A bo akurat taki posiadam i jestem z niego zadowolony 8) BTW mozna kupic w MINT/ACTION - poszukaj w Twoim miescie firmy ktora zamawia w ACTION i juz - aha cena okolo 25zl brutto - na gieldzie widzialem nawet za 35-40zl 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Nie ! Chodzi mi o taka w ksztalcie eliptycznego nalesnika Na wezszym koncu jest taki wzgorek z zelem, swietnie sie na tym trzyma lape. Wykonana z miekkiej gumki, pokrytej textylem jakims, color = black, polecam yyy, nie widzialem takich.. masz moze linka jakiegos do takiego cudenka? wiec tak - reed~XP mowi zapewne o czyms TAKIM - moze przypadkiem o modelu TL-GL-008A bo akurat taki posiadam i jestem z niego zadowolony 8) BTW mozna kupic w MINT/ACTION - poszukaj w Twoim miescie firmy ktora zamawia w ACTION i juz - aha cena okolo 25zl brutto - na gieldzie widzialem nawet za 35-40zl 8O No faktycznie ciekawa "zabawka". Dzieki za cynk, poszukam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 No faktycznie ciekawa "zabawka". Dzieki za cynk, poszukam.tylko uwazaj bo jak teraz sprawdzalem cene to zobaczylem ze obecnie maja jakies podkladki media tech a nie TINLEX wiec uwazaj co bedziesz zamawiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Nie ! Chodzi mi o taka w ksztalcie eliptycznego nalesnika Na wezszym koncu jest taki wzgorek z zelem, swietnie sie na tym trzyma lape. Wykonana z miekkiej gumki, pokrytej textylem jakims, color = black, polecam yyy, nie widzialem takich.. masz moze linka jakiegos do takiego cudenka? wiec tak - reed~XP mowi zapewne o czyms TAKIM - moze przypadkiem o modelu TL-GL-008A bo akurat taki posiadam i jestem z niego zadowolony 8) BTW mozna kupic w MINT/ACTION - poszukaj w Twoim miescie firmy ktora zamawia w ACTION i juz - aha cena okolo 25zl brutto - na gieldzie widzialem nawet za 35-40zl 8O Thx benek Dokladnie o to mi chodzilo (tyle ze mam czarna). : Nie pamietam z jakiej firmy to kupilem, ale dalem w granicach 25 zl. Kupilem juz jakis czas temu (w REALu) i nadal jestem zadowolony. Naprawde dobrze ten pad robi na nadgarstki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Dostałem od znajomego dokładnie taką samą (kolor czarny, chyba Herlitza) i od niej mnie nadgarstek bolał :D. Winne temu jest moje biurko komp. które ma dość wysoko umiejscowiony blat i jak położę nadgarstek na tym żelowym wzgórku, wówczas jest on wygięty i po chwili mnie napierdziela :) . Jak ktos ma niżej blat niż u mnie to zapewne wygodnie ma. Ja wywaliłem do szafki ta podkładkę i korzystam ze starej dobrej reklamówki firmy xxxx GSM :D Taka podkładke ma tez znajoma i zauważylem że nie kladzie ręki na tym żelowym wzgorku tylko obok (obraca podkładkę) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 ...Taka podkładke ma tez znajoma i zauważylem że nie kladzie ręki na tym żelowym wzgorku tylko obok (obraca podkładkę) :Dmoze ma kompleksy - ze ten wzgorek jest wiekszy niz jej 2 "pagorki" :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 ...Taka podkładke ma tez znajoma i zauważylem że nie kladzie ręki na tym żelowym wzgorku tylko obok (obraca podkładkę) :Dmoze ma kompleksy - ze ten wzgorek jest wiekszy niz jej 2 "pagorki" :lol: :lol: :lol: A moze ten wzgorek kojarzy jej sie z innym wzgorkiem , ktory tez ma ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 ...Taka podkładke ma tez znajoma i zauważylem że nie kladzie ręki na tym żelowym wzgorku tylko obok (obraca podkładkę) :Dmoze ma kompleksy - ze ten wzgorek jest wiekszy niz jej 2 "pagorki" :lol: :lol: :lol: No co ty ta koleżanka akurat na tym punkcie nie może miec kompleksów :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Jak ktos jest z ZG i jest chętny kupic taka żęlową podkładkę to mogę odstąpić swoja (po co ma leżeć w szafie) za 25 PLN , na terenie ZG dowóz gratis :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Jak ktos jest z ZG i jest chętny kupic taka żęlową podkładkę to mogę odstąpić swoja (po co ma leżeć w szafie) za 25 PLN , na terenie ZG dowóz gratis :lol: :lol:jak poczekasz do roku akademickiego to wezme :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Jak ktos jest z ZG i jest chętny kupic taka żęlową podkładkę to mogę odstąpić swoja (po co ma leżeć w szafie) za 25 PLN , na terenie ZG dowóz gratis :lol: :lol:jak poczekasz do roku akademickiego to wezme :) spox jak nie znjadzie sie chętny do rozpoczęcia roku akademickiego to nie ma sprawy. Jakbys byl chętny teraz to w sobotę jade autem do Warszawy i będe jechał przez Wolsztyn (z Babimostu) i mógłbym podrzucić.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 na dzien dzisiejszy mam lekko ujemny bilans, wiec sam wiesz.. :) chociaz z drugiej strony to moglbys ja wziazc, chociaz bym zobaczyl jak to wyglada, dotknal bym sobie ;) bo na zywo to takie cos tylko raz widzialem, jakies 3-4 lata temu, ale jeszcze nie mialem okazji wyprobowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 + Podkladka myszowata z zelem, pod nadgarstek. qrde to ile Ty siędzisz przed kompem ~4h-6h-8h/24h -> moze i niewiele co do twoich ilosci diablo ;) ale po kilku latach daja sie we znaki nawet 4h dziennie, bo pozycja trzymania mychy jest nienaturalna dla dloni wg lekarzy, i wlasnie dowiedzialem sie ze to prawda.. Jezeli chodzi o ogolna kondycje, to o nia dbam, ale tak jakos w moim zestawie cwiczeniowym nie ma nadgarstkow(palce sa).. :idea: Moze przydaly by mi sie takie usztywniacze jak maja tenisisci :?: najdłużej to siedziałem podczas grania w ufo2 i last time podczas gry w ft / d2 jest nudne na duższa metę jak się nic ciekawego nie znajduje / a moze by tak wyżej podłokietniki w fotelu ustawić / mnie nadgarstki nie bolą ale mam poobcieranie łokcie od grania / podczas pracy w normalnych progsach taki problem nie występuje :) tak zę nie wiem co lepsze / pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Nie ! Chodzi mi o taka w ksztalcie eliptycznego nalesnika Na wezszym koncu jest taki wzgorek z zelem, swietnie sie na tym trzyma lape. Wykonana z miekkiej gumki, pokrytej textylem jakims, color = black, polecam yyy, nie widzialem takich.. masz moze linka jakiegos do takiego cudenka? wiec tak - reed~XP mowi zapewne o czyms TAKIM - moze przypadkiem o modelu TL-GL-008A bo akurat taki posiadam i jestem z niego zadowolony 8) BTW mozna kupic w MINT/ACTION - poszukaj w Twoim miescie firmy ktora zamawia w ACTION i juz - aha cena okolo 25zl brutto - na gieldzie widzialem nawet za 35-40zl 8O Thx benek Dokladnie o to mi chodzilo (tyle ze mam czarna). : Nie pamietam z jakiej firmy to kupilem, ale dalem w granicach 25 zl. Kupilem juz jakis czas temu (w REALu) i nadal jestem zadowolony. Naprawde dobrze ten pad robi na nadgarstki. w empiku jest po 16zł... świetna rzecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 ja tam od czasu do czasu zrobie sobie serie pompek po 20 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 slyszeliscie o tym : Impotencja Ujawnia się po długotrwałej, nieprzerwanej pracy przy komputerze. Przyczyny niejasne, przypuszczalnie elektrostres. 8O 8O 8O Zespół cieśni nadgarstka (ryc. 15) Następstwo nieprawidłowego ułożenia rąk podczas korzystania z klawiatury (przeguby uniesione ku górze!) W najwęższym miejscu przeguby dłoni, tzw. kanale nadgarstka nerwy są zbyt mocno ściśnięte. Objawy: nadwrażliwość, drętwienie, mrowienie oraz ból kciuka i trzech kolejnych palców oraz całych dłoni i nadgarstków. czyli w takim raze treba pozbyc sie podstawek podnoszacych klawiture i zaopatrzyc sie w jakies podpurki pod nadgarsti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...