Skocz do zawartości
rajder

Czy moge obnizyc napiecie na procku?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od niedawna athlona2000 na epoxie rda3i. Niestety proc strasznie sie grzeje. Na dzien dobry 50', a po 20 minutach need 4 speeda 70' i shut down (mam tak na wszelki wypadek ustawione w biosie). Wlasnie przed chwila zmienilem vcore na 1,5 V (nominalne 1,6) i temperatura spadla i to bardzo (teraz 46' ,a po grze 55). Czy obnizenie vcore nie jest niebezpieczne dla sprzetu ??? 8) Co moze byc przyczyna takiej wysokiej temperatury. Mam whisper rocka IV. Moze zle go zalozylem ??? A moze to przez podkladke miedziana na proca ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie za wysokie Vcore jest niebezpieczne. Jeżeli jednak będziesz miał samoistny reset, to znaczy, że napięcie jest zbyt niskie. Zapuść Prime95 albo np. jakąś konwersję mp3 na godzinę i będziesz wiedział, gry nie zawsze obciążają procesor maksymalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz jeszcze raz czy masz dobrze zalozony cooler, a szczegolna uwage zwroc jak przedstawia sie sprawa pasty.

Jesli masz coopershima to sprawdz czy jest dobrze zalozony.

Co do napiecia to obnizenie Vcore nie jest niebezpieczne dla procka, moze co najwyzej powodowac zwiechy lub restarty gdy bedzie za niskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt niskie vcore może spowodować niestabilność procesora i w związku z tym zwiechy, restary. Co do temperatury to jest strasznie wysoka. Albo masz źle założony cooler (może ten coopershim co masz jest za gruby i cooler słabo przylega do jądra) albo porcesor jest jakiś lewy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi