Marcjan Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Witam, Trudno mi jeszcze w to uwierzyć, ale udało mi się wyciszyć twardy dysk. Oto jak to się stało: 1. najpierw postanowiłem iść na skróty (błąd) i kupiłem wyciszarko-chłodziarkę Zalmana - ZM-2HC1 2. ZM-2HC1 dawał dobre wyniki dopóki .... nie przykręciłem go do obudowy. Wiem, że trudno w to uwierzyć, gdyż ZM-2HC1 stoi na gumowych nóżkach i tylko w te nóżki wkręca się śrubki, gdy chce się go przymocować do obudowy. Ja wybrałem wersję montażu na dnie obudowy, pod wiatrakiem wciągającym powietrze 3. jak przykręciłem ZM-2HC1 za pomocą 4 małych śrubek do obudowy to obudowa wpadła w tak nieprzyjemne dla ucha podnosząco-opadające tonalnie wibracje, że jedyne co chciałem zrobić to wyłączyć kompa; nie pomogły przy tym żadne silikonowe podkładki pod śrubki 4. w końcu chwilę pomyślałem i przy pomocy mojej dziewczyny :D zrobiłem rzecz następującą: - wziąłem kawałek styropianu grubości ok. 3 cm i rozmiarów trochę większych od dysku - dysk zapakowany w ZM-2HC1 (jak już go kupiłem to szkoda wywalać ...) dzięki pomysłowi mojej dziewczyny przymocowałem do styropianu kilkoma kawałkami gumki od majtek :wink: - następnie przykręciłem styropian za pomocą 4 kołków rozporowych do dna obudowy 5. wibracje całkowicie zniknęły :) Dodatkowe pomysły: - wydaje mi się, że dla zapewnienia lepszego przytwierdzenia styropianu do obudowy moża te plastikowe wkładki od kołków rozporowych wcześniej przykleić do styropianu super-glu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 z powodu posiadania maxtora 40gb przerobilem wszystkie mozliwe sposoby i teraz wisi na gumach od majtek, ofkorz zero kleju i brudzenia, wszystko wyjmowalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...