Skocz do zawartości
Marcjan

Wyciszyłem twardy dysk (WD 80GB JB)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trudno mi jeszcze w to uwierzyć, ale udało mi się wyciszyć twardy dysk. Oto jak to się stało:

1. najpierw postanowiłem iść na skróty (błąd) i kupiłem wyciszarko-chłodziarkę Zalmana - ZM-2HC1

2. ZM-2HC1 dawał dobre wyniki dopóki .... nie przykręciłem go do obudowy. Wiem, że trudno w to uwierzyć, gdyż ZM-2HC1 stoi na gumowych nóżkach i tylko w te nóżki wkręca się śrubki, gdy chce się go przymocować do obudowy. Ja wybrałem wersję montażu na dnie obudowy, pod wiatrakiem wciągającym powietrze

3. jak przykręciłem ZM-2HC1 za pomocą 4 małych śrubek do obudowy to obudowa wpadła w tak nieprzyjemne dla ucha podnosząco-opadające tonalnie wibracje, że jedyne co chciałem zrobić to wyłączyć kompa; nie pomogły przy tym żadne silikonowe podkładki pod śrubki

4. w końcu chwilę pomyślałem i przy pomocy mojej dziewczyny :D zrobiłem rzecz następującą:

- wziąłem kawałek styropianu grubości ok. 3 cm i rozmiarów trochę większych od dysku

- dysk zapakowany w ZM-2HC1 (jak już go kupiłem to szkoda wywalać ...) dzięki pomysłowi mojej dziewczyny przymocowałem do styropianu kilkoma kawałkami gumki od majtek :wink:

- następnie przykręciłem styropian za pomocą 4 kołków rozporowych do dna obudowy

5. wibracje całkowicie zniknęły :)

Dodatkowe pomysły:

- wydaje mi się, że dla zapewnienia lepszego przytwierdzenia styropianu do obudowy moża te plastikowe wkładki od kołków rozporowych wcześniej przykleić do styropianu super-glu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi