Skocz do zawartości
nielpiter

Athlon 2000+ [Problem z podkręceniem]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam Athlona 2000+ XP (1666 MHZ). Próbowałem go kręcić, ale nie wiem czy mi nie wychodzi czy nie umiem, albo coś innego.

Mnożnik 12.0X150 = 1800 (2200+) Dotąd mi sie udaje

Mnożnik 7.0X215 = 1505 MHZ. Zwiększam teraz mnożnik, ale moge jedynie do 8,5 :[ czyli (1785). Reszta tak samo wychodzi.

Pamięci mam taktowane nisko na 2:1.

Napięcie musi być na 1,8V inaczej nie rusza wyżej niż 1750 :(

Wyżej komputer nie chce wogóle ruszyć :(. Trzeba CMOS resetować. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On nie ma FSB267. AIDA tak dziwnie pokazuje np u mnie jest 5.5x400 czyli 11x200. Tu 6.25x267 czyli 12.5x133. Przynajmniej tak mi się wydaje :)

Wracając do problemu to sprawdź czy masz w bosie taką opcje jak CPU Interface jeśli tak to czy jest ona ustawiona na aggresive czy coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę Cię martwić ale z tego co widzę to procka masz ze steppingiem A0 a one są do kitu jeśli chodzi o kręcenie - mówiąc delikatnie. Nie spodziewaj się więc jakichś rewelacji. Twój uzyskany wynik to chyba będzie maks. Możesz jeszcze próbować podnieść napięcie ale gwarancji sukcesu nie ma. O niebo lepiej chodzą procki ze stepipingiem B0.

BTW. Focus ma rację. AIDA tak dziwnie pokazuje info. Mnożnik, który pokazuje AIDA x2 a FSB /2 i masz rzeczywiste parametry.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam niestety A0 i moj spoko smiga na 12x166 na 1,75v :wink:

kiedys udalo mi sie z niego wydrzec 2100mhz ale zasilacz nie wyrabial i zaden bench nie przeszedl... niedlugo nowa zasilka to sie pobawie jednak nie ma co liczyc na zbyt wiele :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi