Skocz do zawartości
Grucela

Kupno kompa (pilne)

Rekomendowane odpowiedzi

Moj kumpel sklada kompa :

Athlon 1800+ + TITAN

ASUS A7V 333 + sound

256 DDR 333

GeForce 3 Ti 200 128 MB TV-out

Baracuda IV 40 GB

LG 24/10/40

DVD LG 16/48

Obudowa 300 W

LG Flatron 17' 775FT

prosze o szybka odpowiedz bo on chce jutro kupic tego kompa doradzcie ewentualne zmiany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrywarke na liteon lub teac, dvd na toshibe lub pioneer, nie bierz LG bo to jak ECS wsrod mobo .... widac tu pare kompromisów typu 40 Gb dysk (wystarczy ale 60 nie sa o 50% drozsze ;)) , GF3 zamiast gf4ti4200, ale nie zszedles na psy, w koncu nikt kasą nie sra ... ladny sprzet ... nie ma sie czego czepic .... poza LG ;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: z obudow polecam ModeCom'y. najlepiej Feel V lub Fine (choc Fine nie jest za gleboka - 430 mm). maja dobre zasilacze 300W i wygladem tez niczego sobie. odradzam Cologen'y, maja slabiutkie zasilacze. co do reszty sprzetu O.K.

P.S. ile kasy ma do wydania kumpel, bo moze cos lepszego sproboje zlozyc? gdzie kupuje podzespoly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nagrywarkę zmienił na TEAC 40/12/48

Dałbym może większy dysk, Seagate lub Maxtora 7200

No i DVD Pioneer albo Toshiba...

a ja bym dal minitor 21" itd itp ... a jak by ci kasy braklo, bo masz np. tylko 3500 i nic wiecej do wydania i musial decytowac kupic grafe za 500zl GF3 lub za 350 zl GF2 LUB dysk 40 lub 60 Gb to co bys zrobil .... Chlopy .... zakladajcie ograniczone fundusze dajac jakiekolwiek rady ....

przecie kolo wybral B4 7200rpm jeden z najlepszych dyskow .... a jak dalej pujda rady zamien B4 na Maxtora to zara bedzie kup 8500 zamiast GF3, itd itd itd .... dobrze wybral i koniec ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym DVD nie polecal bo i tak pewnie nie bedzie nic ogladal.lepiej walnac w jakiegos Maxtora 60 albo 80 GB

A ja np. zaluje ze mam cdrw teac i walace sie dvd LG wymienilem na cd teac 40x a nie na pionieeraDVD .... mam znajomych i bym se mogl dvd na divxsy przerabiac... ale 2 naped tak czy tak moosi miec.. np do kopiowania plytek bez zgrywania ich na twardziela ... oszczedzania lasera w CDRW do rzeczy waznych a nie instalowania np. demek z CD-Action ktorre zaraz skasuje, a zamiast zwylkego CD moze miec po doplacie ok. 100 zł DVD .... dlaczego ma sobie tego odmawiac ... ja jestem na taa ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafe zmień na g4 4200 lub radeona jakiejs porządnej firmy GA, Hercules//

Mozesz oszczędzić narazie i kupić cdrom i lepsza grafe np radeon wymieniony wyzej.

Jeśli masz kase kup nagrywake Liteon 40/12/48 mniej niz 300 zł to porządna nagrywarka wiele osob ma ją i sobie chwali ja z reszta tez.

DVD Pioneer

Pamieci też jakiejś porządnej firmy i będzie cacy.

Acha na monitorze sie nie oszczędza :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze wejz jak najlepszy monitor tft nawet jak ci kasy styknie byleby nie LG!! powiedzmy niech to bedzie mag plytke dobra zes wybral ale ja bym na niej nieco oszczedzil kupujac jakiegos soldteka , msi albo epoxa i najwazniejsza zecz PROCECOR !! musi byc jak najszybszy jesli cie nie stac to licz sie z tym ze bedziesz go krecil to jest najwazniejsza poza mobo zecz w pc !! to on decyduje o wszystki i to na niego trza zwrucic uwage a nie na grafe to jest zecz drugozedna !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze wejz jak najlepszy monitor tft nawet jak ci kasy styknie byleby nie LG!! powiedzmy niech to bedzie mag plytke dobra zes wybral ale ja bym na niej nieco oszczedzil kupujac jakiegos soldteka , msi albo epoxa i najwazniejsza zecz PROCECOR !! musi byc jak najszybszy jesli cie nie stac to licz sie z tym ze bedziesz go krecil to jest najwazniejsza poza mobo zecz w pc !! to on decyduje o wszystki i to na niego trza zwrucic uwage a nie na grafe to jest zecz drugozedna !!

nasuwa mi sie jedno słowo ... DEBIL ... ale niech sie nasuwa.... ja go nie urzyje, wytrzymam ;)))

oszczedzac na MoBo ... zeby kupic topowy procesor

no tak ... przeciez mobo sie zmienia co chwile a procesor znacznie rzadziej ;))))) i pamietaj ... jak nie kupisz najszybszego proca to LICZ SIE Z TYM ZE BEDZIESZ MUSIAL GO PODKRECIC !!!! ;)))

AHA ... Procesor decyduje o WSZYSTKIM!!!!!!!!!!!! ;)))))

aaaa jeszcze jedno ... do czego bedzie potrzebny komputer ( takie pytanko o ktorym ktos tu zapomnial ;))))

kup P4 2.53 Mhz i oszczedz na grafie ... moze na s3 trio starczy :))) bedziesz mial w Q3A 3000FPS ;))))))

ale sie usmialem ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

cholera ... ciagle w glowie mi buczy DEBIL, DEBIL, DEBIL .... albo ja albo ktos o kim za duzo mysle jest DEBIL ..... a moze nikt nie jest DEBIL .... tak .... nikt nie jest debilem ... to mi sie kalkulatory przypomnialy i jak sie wpisalo 71830 >>>DEBIL wychodzilo do gory nogami ;))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do erio

<span style="color:red;">[ciach!]</span>a czlowieku czep sie ja wiem co pisze i nie kazalem mu brac ani tnt2 vanty ani ecs'a !!! w kolejnosci dla mnie najwarznierze podzespoly monitor proc mobo !!!! w jego przypadku kupno mocniejszego cpu byloby nie ekonomiczne ale moze mi <span style="color:red;">[ciach!]</span>a wmowisz ze jak bedzie mial gf4ti4600 i celerona 800 to nic niema prawa mu sie ciac poczytaj benchmarka ktorego zapodalem na software!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kumpel sklada kompa :  

Athlon 1800+     +  TITAN  

ASUS A7V 333  + sound

256 DDR 333

GeForce 3 Ti 200 128 MB TV-out

Baracuda IV 40 GB  

LG 24/10/40

DVD LG 16/48

Obudowa 300 W

LG Flatron 17' 775FT

prosze o szybka odpowiedz bo on chce jutro kupic tego kompa doradzcie ewentualne zmiany...

niech ten kolega odpusci sobie asusa ... juz lepiej zrobi oszczedzajac kilka groszy kupujac shuttle 31v2 lub msi kt3 ultra na kt333 ... asus jest drogi i wcale nie jest taki rewelacyjny jak moglobys sie wydawac

pozdraiwam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ale gdzie się <span style="color:red;">[ciach!]</span>a chowałeś że dla ciebie najważniejsze w kolejności są monitor ,proc a potem płyta ? :wink:

każdy ci powie że najważniejsza jest stabilna płyta a potem można się zastanawiać nad innymi sprawami vide proc czy grafa a monitor to jest raczej rzecz mało związana z ogólnym działaniem caałego zestawu 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym ze monitor kupujesz po to zeby go uzywac przez pare ladnych lat a nie ze jak wyjdzie nowy model to mamusia ci da pieniazki... o oczy trzeba dbac!! pozatym co to za przyjemnosc grac na zaje... sprzecie na 14" czy ja jakies niestabilna plyty proponowalem? jak dla mnie asus za wysoko kaze placi za swoj sprzet !! a jak niemasz mocnego proca to mozesz pomazyc o plynnym renderingu i nawet najlepsza karta ci niepomoze :(

po twoim configu widze ze kazdy stawia na jakos i stabilnosc mobo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do erio

kurcze czlowieku czep sie ja wiem co pisze i nie kazalem mu brac ani tnt2 vanty ani ecs'a !!! w kolejnosci dla mnie najwarznierze podzespoly monitor proc mobo !!!! w jego przypadku kupno mocniejszego cpu byloby nie ekonomiczne ale moze mi kurcze wmowisz ze jak bedzie mial gf4ti4600 i celerona 800 to nic niema prawa mu sie ciac poczytaj benchmarka ktorego zapodalem na software!!!!!

A kto tu mowi o celku 800 ???? przecie tego nawet sie nowego nigdzie nie kupi ;)))) wg. mnie koles juz za dobrego proca wybral do wg. mnie 1700 jest ekonomiczniejszym rozwiazaniem (wydajnosc/cena 360/440), a juz wyzej nie ma sensu isc ( chyba ze przez mnoznik i FSB juz po zakupie ;)

a co do grafy ... z kolei o widac ze nizej tez juz zejsc nie mozna .... punkt oporu - gf3 najtansza karta z pixel i vertex shaderem !!! co ... do GF2 ma zejsc ???

apropo slabego proca i mocnej grafy to sam kumplowi jeszcze 2 godziny temu odradzalem jak moglem wydanie 600 zł na GF3 ti200 do .... ( nie smiac sie zaglosno ) Celka 366@450@BH6 :))) sugerowalem mu tuatalina za 300zl i gf2 lub ati 7500 350zl... chlopak bedzie myslal ... troche sie moda boi ale Athlon 1800 i gf3 to chyba jest zestawienie ok ??? nie sadzisz ? 1900+ i GF2/7500 by juz nie bylo tak pieknie

z tym ze monitor kupujesz po to zeby go uzywac przez pare ladnych lat a nie ze jak wyjdzie nowy model to mamusia ci da pieniazki... o oczy trzeba dbac!! pozatym co to za przyjemnosc grac na zaje... sprzecie na 14" czy ja jakies niestabilna plyty proponowalem? jak dla mnie asus za wysoko kaze placi za swoj sprzet !! a jak niemasz mocnego proca to mozesz pomazyc o plynnym renderingu i nawet najlepsza karta ci niepomoze :(

po twoim configu widze ze kazdy stawia na jakos i stabilnosc mobo :D

Co do monitora sie zgadzam w 100% ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam nagrywarke LG x16 jush pol roku ,pirace sporo ... ekhm...znaczy siem robie backupy :-) i ZERO problemow, ale ogolnie wez i nagryware i dvd Lite ONa tanie i porzadne (pshy ripowaniu pioneer sie kladzie), mobo bym zmienil na epoxa badz msi KT3 ,asus jest za drogi a daje to samo.

Zamiast tego GF3 128mb bym wzial jakiegos pelnego radeona 8500 byle nie made in HiS, badz tesh GF4 4200 jak moshna dorzucic trochu mamony.Gf3 i tak ma w [gluteus maximus] 128mb ,praktycznie 0 roznicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

erio wiec o co ci chodzilo?? wstales lewa naga czy co ?? wytlumaczylem klientowi jak zupelnemu laikowi bo sie nieznamy a sadzac po ilosci postow to niebardzo jest zorietowany w temacie

a tak apropo to co wybral to sam bym sabie kupil poza monitorem i plyta...a jesli chodzi o gf2pro to mialem od asusa moge powiedziec ze po przesiadce na R8500 na moim sprzecie niema wielkiej roznicy (praktycznie zadna) tylko 3dm2k1 pokazuje wiecej :) )))) i niewiem co jest.. slaby proc czy plyta :( ja stawiam na cpu i plyte jednoczesnie hehehe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dvd - toshiba SMD1612 - wymiatacz jeżeli chodzi o odczyt cd - płyty rw czyta tak jak tłocznone :)

cd-rw - Teac CDW540E (40/chyba 12/48)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Ja mam nagrywarke LG x16 jush pol roku ,pirace sporo ... ekhm...znaczy siem robie backupy :-) i ZERO problemow, ale ogolnie wez i nagryware i dvd Lite ONa tanie i porzadne (pshy ripowaniu pioneer sie kladzie), mobo bym zmienil na epoxa badz msi KT3 ,asus jest za drogi a daje to samo.

Zamiast tego GF3 128mb bym wzial jakiegos pelnego radeona 8500 byle nie made in HiS, badz tesh GF4 4200 jak moshna dorzucic trochu mamony.Gf3 i tak ma w [gluteus maximus] 128mb ,praktycznie 0 roznicy

chyba dopiero pol roku ;)))) poza tym dobrze gadasz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...