Skocz do zawartości
lukaswoj

Pragne wyciszyc swoj odkurzacz, potrzebuje waszych opinii.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Od kilku dni odwiedzilem juz chyba ze 20 stron, rozne sklepy itp itd.

Wszystko to w celu wyciszenia mojego pudla, ktore jest uzywane do pracy (programowanie), sluchania muzyki, ogladania filmow. Zero podkrecania.

Procek - AMD Athlon XP+ 1700

Grafika - GeForce 2 MX 400

Zasilacz - standardowe goowno z obudowy za 150zl

Jestem gotowy na wydatek okolo 200zl i chce wymienic elementy chlodzace zasilacz, procesor, chipset graficzny i chipset plyty glownej.

Zasilacz.

Mysle o Papst 8412 NGL, tylko niewiem gdzie mozna go kupic taniej niz 65ZL (pewnie nie mozna), bede wdzieczny za sugestie. Myslalem tez o wlozeniu zamiast Papst'a, Zalman'a ZM F1 na niskich obrotach, ktory wg zrodel "halasuje" na poziomie okolo 20dB na niskich obrotach. Myslalem, tez ew. o wrzucenie dwoch Zalman'ow - do zasilacza i na przod obudowy (jako wdmuchiwacz :) ).

Procesor.

Jakis czas temu zakupilem miedziany radiator z wentylem, ktorego nie jestem w stanie zidentyfikowac (w tej chwili glowne zrodlo halasu). Tutaj niewiem co kupic, prosilbym o sugestie - liczy sie przedewszystkim cisza.

Grafika.

Zastanawiam sie czy jest szansa na wyeliminowanie wiatraka. No a jesli niema to prosilbym o zaproponowanie jakiegos wiatraczka.

Chipset.

Z tego co sie naogladalem i nacztalem to w tym miejscu, chyba napewno wystarczy odpowiedni radiator, tylko znowu nie jestem zdecydowany, prosilbym o pomoc.

Bardzo bym prosil o opinie, rady, sugestie na temat moich zamiarow. Bede wdzieczny za pomoc

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na procesor Spire WhisperRock IV - okolo 50 zl

Na grafike Zalmana ZM-NB47J - okolo 25 zl

Zostanie 125 Zeta mozesz pomyslec o dolozeniu troche i kupnie jakies pozadnej zasilki bo wkladanie Papsta w zasilacz klasy Codegen troche mija sie IMO z celem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz jak plyta glowna,

ale w wiekszosci przypadkow sprawdzi sie niebieski/zloty Zalman

Na procku zostaw to co masz ( skoro miedziany ) i zapodaj nadmuch wentylatorem 80*80@7V na grafike tez moze byc Zalman ( tylko moze byc troszke za malo ( zastosuj wiatrak 80*80@5V ) zasilacz, nie wiem co ci polecic, moze pusc tamtego na 7V, albo zmien zasilke na Fortrona 300 GTP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle o Papst 8412 NGL, tylko niewiem gdzie mozna go kupic taniej niz 65ZL (pewnie nie mozna)

można :-) www.dacpol.com.pl ok.55 zł r.krepicki@dacpol.com.pl

Zasilacz

Wydaje mi się ze nie ma co brać nic innego niż te Papst - ja eksperymentowałem z różnymi cudami i było je słychać

Procek

Zalman CNPS6000AlCu - 79 zł --> www.cooling.pl , w zestawie jest bardzo dobry radiator. fanmate, wentylator Zalmana 92mm (wręcz niesłyszalny na 5 V) - u mnie na Athlonie 1,6 palomino jest idle ok. 43 na 1400 obr. w stresie dochodzi do 48 stopni

Grafika

Też miałem kiedyś gf2mx400 i uciszyłem go właśnie zalmanem ZM-NB32J ( w cooling 22 zł) , a jak masz więcej miejsca pod AGP to kup tego większego

Chipset

tez zalman ten co wyżej

Podsumowując - 55 zł + 22 + 22 + 79 = 178 zł :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metalo:

bardzo mi odpowiada twoja propozycja

wolalbym uniknac wymiany zasilacza, dziala bezproblemowo a nie planuje zadnych obciazen dla niego, wiec mam nadzieje ze wystarczy :)

dziekuje za pomoc, jak dokonam zakupu i zmontuje wszystko to zdam relacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi