lukaswoj Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Witam serdecznie :) Od kilku dni odwiedzilem juz chyba ze 20 stron, rozne sklepy itp itd. Wszystko to w celu wyciszenia mojego pudla, ktore jest uzywane do pracy (programowanie), sluchania muzyki, ogladania filmow. Zero podkrecania. Procek - AMD Athlon XP+ 1700 Grafika - GeForce 2 MX 400 Zasilacz - standardowe goowno z obudowy za 150zl Jestem gotowy na wydatek okolo 200zl i chce wymienic elementy chlodzace zasilacz, procesor, chipset graficzny i chipset plyty glownej. Zasilacz. Mysle o Papst 8412 NGL, tylko niewiem gdzie mozna go kupic taniej niz 65ZL (pewnie nie mozna), bede wdzieczny za sugestie. Myslalem tez o wlozeniu zamiast Papst'a, Zalman'a ZM F1 na niskich obrotach, ktory wg zrodel "halasuje" na poziomie okolo 20dB na niskich obrotach. Myslalem, tez ew. o wrzucenie dwoch Zalman'ow - do zasilacza i na przod obudowy (jako wdmuchiwacz :) ). Procesor. Jakis czas temu zakupilem miedziany radiator z wentylem, ktorego nie jestem w stanie zidentyfikowac (w tej chwili glowne zrodlo halasu). Tutaj niewiem co kupic, prosilbym o sugestie - liczy sie przedewszystkim cisza. Grafika. Zastanawiam sie czy jest szansa na wyeliminowanie wiatraka. No a jesli niema to prosilbym o zaproponowanie jakiegos wiatraczka. Chipset. Z tego co sie naogladalem i nacztalem to w tym miejscu, chyba napewno wystarczy odpowiedni radiator, tylko znowu nie jestem zdecydowany, prosilbym o pomoc. Bardzo bym prosil o opinie, rady, sugestie na temat moich zamiarow. Bede wdzieczny za pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gustaf Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Na procesor Spire WhisperRock IV - okolo 50 zl Na grafike Zalmana ZM-NB47J - okolo 25 zl Zostanie 125 Zeta mozesz pomyslec o dolozeniu troche i kupnie jakies pozadnej zasilki bo wkladanie Papsta w zasilacz klasy Codegen troche mija sie IMO z celem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 powiedz jak plyta glowna, ale w wiekszosci przypadkow sprawdzi sie niebieski/zloty Zalman Na procku zostaw to co masz ( skoro miedziany ) i zapodaj nadmuch wentylatorem 80*80@7V na grafike tez moze byc Zalman ( tylko moze byc troszke za malo ( zastosuj wiatrak 80*80@5V ) zasilacz, nie wiem co ci polecic, moze pusc tamtego na 7V, albo zmien zasilke na Fortrona 300 GTP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalo Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Mysle o Papst 8412 NGL, tylko niewiem gdzie mozna go kupic taniej niz 65ZL (pewnie nie mozna) można :-) www.dacpol.com.pl ok.55 zł r.krepicki@dacpol.com.pl Zasilacz Wydaje mi się ze nie ma co brać nic innego niż te Papst - ja eksperymentowałem z różnymi cudami i było je słychać Procek Zalman CNPS6000AlCu - 79 zł --> www.cooling.pl , w zestawie jest bardzo dobry radiator. fanmate, wentylator Zalmana 92mm (wręcz niesłyszalny na 5 V) - u mnie na Athlonie 1,6 palomino jest idle ok. 43 na 1400 obr. w stresie dochodzi do 48 stopni Grafika Też miałem kiedyś gf2mx400 i uciszyłem go właśnie zalmanem ZM-NB32J ( w cooling 22 zł) , a jak masz więcej miejsca pod AGP to kup tego większego Chipset tez zalman ten co wyżej Podsumowując - 55 zł + 22 + 22 + 79 = 178 zł :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaswoj Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 metalo: bardzo mi odpowiada twoja propozycja wolalbym uniknac wymiany zasilacza, dziala bezproblemowo a nie planuje zadnych obciazen dla niego, wiec mam nadzieje ze wystarczy :) dziekuje za pomoc, jak dokonam zakupu i zmontuje wszystko to zdam relacje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simplex Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 A kto mi poleci jakis naprawde cichy zasilacz klasy Chiefteka 360 (SF) w cenie do 250-300zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...