Skocz do zawartości
DzikiBen

Thorton - Dziwny egzemplarz - Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi w ręce Thorton o nast. oznaczeniach :

AXDC2400DKV3C

AQYHA0350VPBW

1061795L30237

Posadzony na płycie GA-7VTXH+ (Chipset KT266A) zgłosił się jako procesor AMD Athlon (unknow model) 2400+

WCPUID i CPU-Z rozpoznaja go jako Thorton (256 KB L2) mnożnik 15 FSB 133 (efektywnie 266) taktowanie 2000 temp (w Bios'ie i Sandrze) 38-41.

Czy ktoś może mi powiedzieć coś wiecej o tym procku ???

- 1061795....... - to nr serii wafla, .......0237 - to nr procka w waflu

ALE CO TO JEST .....L3........ - tu powinno być projektowane taktowanie zegara procka, więc np. 27, 30 !!!!

Steeping AQYHA też jakiś dziwny, bardziej pasuje mi do Bartona ???

- Podnosiłem FSB na tej płycie do 152 - procesor 2280 i OK.

- Dalsze podnoszenie FSB do 158 - procesor 2370 - procesor zgłaszał sie w Bios'ie ale winda się nie ładowałą i zwis (mam słabe i na dodatek mieszane pamięci no i możliwosci KT266A też są ograniczone) ALE CIEKAWOSTKA : temperatura wcale się nie podnosiła.

Odblokuję Cache L2 (mam taką nadzieję) lakierem przewodzącym, ale mam pytanie :

Czy ten Thorton (powiedzmy, że z cachem 512) pójdzie na GA-7VT600L (chipset KT 600) na magistrali 166 (efektywnie 333) CZY TEŻ PÓJDZIE Z DYMEM - zabierając coś ze sobą ????????????????????????

Miałby wtedy 15x166=2490 Mhz !!!!

Czy trzeba inne mostki ciąć i kleić aby obniżyć mnożnik i czy on wogóle pociągnie z magistralą 166 (333).

Baaaaaaardzo uprzejmie proszę o jakąś informację.

Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze: na Gigabyte nie pojdzie na pewno na 166 - ta plyta nie wspiera overclockingu - dojesziesz max do 165MHz (na pewno Ci sie nie uda) chyba ze zrobisz drut moda L12 modujac procesor na FSB 166MHz - wtedy jest szansa ale jesli procek nie pojdzie na 166MHz bez podnoszenia napiecia to mozesz zapomniec o czymkolwiek (chyba ze dodatkowo zmodujesz napiecie - ale nie lepiej kupic normalnej plyty??). CO TY WIDZISZ W TYCH GIGABYTE'ACH?! T oze sie nie psuja to ma byc zaleta? Inne plyty tez potrafia sie nie psuc... Za podobna cene 300zl mozesz kupic znacznie lepsza plyte ktora umozliwi Ci podkrecanie, a z takimi mozliwosciami jak gigabyte mozesz kupic znacznie tanszego Asrocka czy ECSa.

2. Znowu powtarzasz te bajki o downgrade'ach - dowiedz sie ze to jest mit, chyba ze lubisz bajki to przepraszam.

Seria AQYHA - a czego sie spodziewales po procesorze na jadrze Bartona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może mi powiedzieć coś wiecej o tym procku ???

- 1061795....... - to nr serii wafla, .......0237 - to nr procka w waflu

ALE CO TO JEST .....L3........ 

- tu powinno być projektowane taktowanie zegara procka, więc np. 27, 30 !!!!

siła plotki jest wielka :D :D :D - te cyferko literki nie maja nic wspólnego z czymkolwiek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIestety nic o modowaniu tego proca ci nie powiem bo nie jestem zabardzo biegly w tym temacie ale moge ci powiedziec ze napewno ten proc odpali na tej plycie bo mam taka a do tego bartona 2500+ i wyciagnalem z niej fsb 225 na boxowym wentylatorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...