DzikiBen Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Wpadł mi w ręce Thorton o nast. oznaczeniach : AXDC2400DKV3C AQYHA0350VPBW 1061795L30237 Posadzony na płycie GA-7VTXH+ (Chipset KT266A) zgłosił się jako procesor AMD Athlon (unknow model) 2400+ WCPUID i CPU-Z rozpoznaja go jako Thorton (256 KB L2) mnożnik 15 FSB 133 (efektywnie 266) taktowanie 2000 temp (w Bios'ie i Sandrze) 38-41. Czy ktoś może mi powiedzieć coś wiecej o tym procku ??? - 1061795....... - to nr serii wafla, .......0237 - to nr procka w waflu ALE CO TO JEST .....L3........ - tu powinno być projektowane taktowanie zegara procka, więc np. 27, 30 !!!! Steeping AQYHA też jakiś dziwny, bardziej pasuje mi do Bartona ??? - Podnosiłem FSB na tej płycie do 152 - procesor 2280 i OK. - Dalsze podnoszenie FSB do 158 - procesor 2370 - procesor zgłaszał sie w Bios'ie ale winda się nie ładowałą i zwis (mam słabe i na dodatek mieszane pamięci no i możliwosci KT266A też są ograniczone) ALE CIEKAWOSTKA : temperatura wcale się nie podnosiła. Odblokuję Cache L2 (mam taką nadzieję) lakierem przewodzącym, ale mam pytanie : Czy ten Thorton (powiedzmy, że z cachem 512) pójdzie na GA-7VT600L (chipset KT 600) na magistrali 166 (efektywnie 333) CZY TEŻ PÓJDZIE Z DYMEM - zabierając coś ze sobą ???????????????????????? Miałby wtedy 15x166=2490 Mhz !!!! Czy trzeba inne mostki ciąć i kleić aby obniżyć mnożnik i czy on wogóle pociągnie z magistralą 166 (333). Baaaaaaardzo uprzejmie proszę o jakąś informację. Pozdrawiam wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 po pierwsze: na Gigabyte nie pojdzie na pewno na 166 - ta plyta nie wspiera overclockingu - dojesziesz max do 165MHz (na pewno Ci sie nie uda) chyba ze zrobisz drut moda L12 modujac procesor na FSB 166MHz - wtedy jest szansa ale jesli procek nie pojdzie na 166MHz bez podnoszenia napiecia to mozesz zapomniec o czymkolwiek (chyba ze dodatkowo zmodujesz napiecie - ale nie lepiej kupic normalnej plyty??). CO TY WIDZISZ W TYCH GIGABYTE'ACH?! T oze sie nie psuja to ma byc zaleta? Inne plyty tez potrafia sie nie psuc... Za podobna cene 300zl mozesz kupic znacznie lepsza plyte ktora umozliwi Ci podkrecanie, a z takimi mozliwosciami jak gigabyte mozesz kupic znacznie tanszego Asrocka czy ECSa. 2. Znowu powtarzasz te bajki o downgrade'ach - dowiedz sie ze to jest mit, chyba ze lubisz bajki to przepraszam. Seria AQYHA - a czego sie spodziewales po procesorze na jadrze Bartona? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Czy ktoś może mi powiedzieć coś wiecej o tym procku ??? - 1061795....... - to nr serii wafla, .......0237 - to nr procka w waflu ALE CO TO JEST .....L3........ - tu powinno być projektowane taktowanie zegara procka, więc np. 27, 30 !!!! siła plotki jest wielka :D :D :D - te cyferko literki nie maja nic wspólnego z czymkolwiek :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 NIestety nic o modowaniu tego proca ci nie powiem bo nie jestem zabardzo biegly w tym temacie ale moge ci powiedziec ze napewno ten proc odpali na tej plycie bo mam taka a do tego bartona 2500+ i wyciagnalem z niej fsb 225 na boxowym wentylatorze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...