Skocz do zawartości
Spookie

brak pasy termoprzewodzacej...

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig:

mb: Gigabyte GA-7N400L (n-Force 2 Ultra)[bios - F6]

cpu: AMD Athlon 2500 XP@3200XP

cooler: Spire Wisper Rock II

memory: 2x 256 DDR 400 TwinMos Cl 2,5 -standartowe timingi

gfx: All In Wonder 3D Hercules Radeon 9800SE@PRO-zero błedów grafiki

hdd: WD Cavrial 80GB 7200 8 MB cache

Obudowa: ModeCom Fine II [napięcia : +3.3V 3.290,+5V 5.080, +12V 12.110]

[wszystko kupowane w "ciemno"]

1.Tęperatury:

standart Vcore [ok 1.73] normal 54-56 max 61

FSB200 Vcore +7,5 %[ok 1.80] normal 56-58 max 64

FSB200 Vcore +10 % [ok 1.85] normal 57-59 max 67

Nie za wysoka tęperatura ?

...kompa mam zaplombowanego

Mozliwe że jak składali kompa to wogóle nie dali pasty termoprzewodzącej i dlatego tak się grzeje procek ? - jakie polecacie ?/za ile ?/jak powinna wtedy być tęperatura?

Jak daje Vcore +10% to po ok 10 min zaczyna co ok 5 min pikać głosniczek systemowy , z powodu temperatury ?

...sorki za błędy - śpieszyłem się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyn takich temperatur moze byc kilka:

:arrow: Niedostateczna ilosc pasty, lub zle nalozona pasta.

:arrow: Mozesz miec slaba wentylacje w budzie przez co masz automatycznie wyzsze temp. na procku.

:arrow: Mozesz miec bledne odczyty z mobo. (odczyty zawyzane)

Jakby nie dali wogole pasty to wydaje mi sie ze przy takim kreceniu to by Ci sie komp bardzo szybko wieszal.

Poza tym z tego co pamietam to na tych spire to jest chyba pasta oryginalnie nakladana przez producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto kupuje gotowe komputery???

Rozumiem że jak ktoś nie umie sobie sam złożyć, to chociaż prosi znajomego albo coś, ale nie kupuje gotowego.

Tyle mogą bajerów nawciskać że hej.

Po pierwszym kupionym gotowym kompie mam uczulenie. Jak go kupowałem to sie nie znałem, ale po jakimś czasie wyszło co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko jak sobie pomysle o gotowym kompie to az mnie wzdryga. Napisza np. AMD 2100+, GF4MX i czlowiek mysli, ze dostaje Porshe za 2000 zeta :). W sprawie tematu to mam podobny problem u kumpla, z tym ze zupelnie zglupialem. Ma Antka 2000+ niekreconego+ Asusa A7N8XX (jakos tak) collerka FRII z miedzianym rdzeniem i temperatura w windozie ~65 stopni :o Najlepsze jest to, ze to druga plyta (w wpierwsza wbil wkretak przy odpinaniu coolera) i drugi proc i ciagle to samo. Moze ten Wiatrak za slaby czy juz sam niewiem. Mialem teraz durnia 1400@2100-2200 i w stresie bylo 50 stopni na green cooler z miedziana wkladka. A jeszcze jedno. Jak przycisne mocniej radiator (w czasie pracy) to spada momentalnie o jakies 3-4 stopnie. Pytanie czy te FRII takie kiepskie czy cos innego nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko jak sobie pomysle o gotowym kompie to az mnie wzdryga. Napisza np. AMD 2100+, GF4MX i czlowiek mysli, ze dostaje Porshe za 2000 zeta :). W sprawie tematu to mam podobny problem u kumpla, z tym ze zupelnie zglupialem. Ma Antka 2000+ niekreconego+ Asusa A7N8XX (jakos tak) collerka FRII z miedzianym rdzeniem i temperatura w windozie ~65 stopni :o Najlepsze jest to, ze to druga plyta (w wpierwsza wbil wkretak przy odpinaniu coolera) i drugi proc i ciagle to samo. Moze ten Wiatrak za slaby czy juz sam niewiem. Mialem teraz durnia 1400@2100-2200 i w stresie bylo 50 stopni na green cooler z miedziana wkladka. A jeszcze jedno. Jak przycisne mocniej radiator (w czasie pracy) to spada momentalnie o jakies 3-4 stopnie. Pytanie czy te FRII takie kiepskie czy cos innego nie tak?

Ja mam FRII i w stresie 51 stopni (Duron 1400/2100 vcore 1.85)

Jak zapuszcze dodatkowy wiatrak w budzie to mam stres 44 stopni :)

Byla na nim pasta....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż....walisz procka na +10% napięcia i fsb 200, na płycie głównej Gigabyte'a które WSZYSTKIE się grzeją jak cholera, nie ma wentylatora obudowy, a najlepsze że masz wentylator który ma podane MAKS 2200 MHz!!!!!!!!

i czego tu jeszcze chcieć?

ale spoko, wcale nie masz jakiś krytycznych temperatur. 70-75: no, tu by trzeba już działać intnsywnie, a tak to proponuję:

1) wentylatory obudowy (miejsca przecież masz, kup 2 i niech ci zamontują)

2) LEPSZY COOLER!!! Polecam Glacial Techa 2510 PRO...trochę głośny ale ziębi jak cholera i w sumie niedrogi, 65 zeta...

3) radiator Zalmana na North Bride...16 PN, - 5'C od razu! a ten oryginalny przekleić (są lepione na taśmę) na Southa

co do pasty......................................................................

no, nie wypowiem się. :)

ja za pomocą pasty Tytana, srebrej, spaliłem sobie ładnie procek.....

tak że: na pastach się nie znam. ale wg mnie to wina WSZYSTKIEGO INNEGO, pastę zostaw na koniec.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi