Skocz do zawartości
Klej

Reanimacja kruszaka

Czy procek, ktorego ukruszyles/as dziala???  

1. 1. Czy procek, ktorego ukruszyles/as dziala???

• Tak
      13
    • Nie :(
      4
    • Tak, ale wiesza kompa...
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak wszyscy, na wstępie piszę, że po przetrzepaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na intrygujące mnie pytanie... 8) 8) 8)

Otóż mam wielkie pytanie,

Co zrobić, gdy procek jest ukruszony i nie działa???

Chodzi mi oczywiście o np zalepienie czymś ukruszenia, czy wyczyszczeie go jakimś preparatem...

Piszę to w tym dziale, ponieważ to właśnie AMD-ki się tak "czasami" nam kruszą...

Czytałem na innych stronkach, że sa sposoby, ale nigdzie nie ma nic dokładnego :(

Respekcik dla każdego, kto potrafi dać jakąś sensowną odpowiedź :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem sensu tego topiku...

Poza tym słabo chyba "trzepałeś" forum. Gdybyś dobrze poczytał to poznałbyś chyba 5 podstawowych "objawów" ukruszenia:

1. Działa

2. Działa, ale dużo bardziej się grzeje

3. Absolutnie nie daje się podkręcać, ale na default działa

4. Działa, ale niestabilnie

5. Nie działa

A co zrobić jak ukruszony i nie działa? Breloczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie są objawy, to wiem, ale mam takich parę, które są ukruszone prawie niewidocznie, a można znaleźć jakieś szczątkowe informacje o reanimacji takowych, jakimis specyfikami :) :D :lol:

Więc przydałoby się upchnąć tą wiedzę (na pewno nielicznych) w jedno miejsce... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem jak nie wstaje warto zmyć CAŁKOWICIE! paste z rdzenia ,ja tak podratowałem dwa mocno pokruszone durony ,mianowicie zeby dzialac musiały być całkowicie wyczyszczone z pasty po nawet 0.1um^2 pasty ktory by dostał się w miejsce ukruszenia powodował to ze komp wstawał ale sie nie uruchamiał!. Pamiętajcie aby na rdzeniu nie było w ogole ani miligrama pasty!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam mocno pokruszonego Durona 700 (kupiony na giełdzie oczywiście, tam sam szmelc jest) i działa idealnie. Nawet można go podkręcić troche, ale nie mam jak zmieniać mnożnika a w FSB sie nie chce bawić. Wole oszczędzać dysk żeby go sprzedać wkrótce.

OT. Jelen - SB Live też sprzedajesz???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm. To na samym wierchu proca to jeszcze nie jest krzem. Więc - dopóki ukruszenie nie siegnie rdzenia właściwego - ale proc działał będzie, byćmoże po drobnych zabiegach (może czymś taki ubytek zaizolować?). Jeśli sama struktura rdzenia została uszkodzona - koniec i kropka. Ewentulanie pomysłowi i "uczciwi" sprzedają takie proce na allegro jako "nietestowane" :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi