Khunu Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Pytanie1: Mam AthlonaXP 1600+ na K7S5A chłodzenie CoolerMaster ok 4800 RPM (modelu nie wiem). Jaką temperaturę powiniem wyciskać taki procek przy zamkniętej obydowie (bez dodatkowego wdmuchu), bo mój ma max 62 C, a normalnie to 54. To raczej za dużo. Jeśli tak to zmieniam wiatraka. Pytanie 2: To pytanie od kumpla, więc wybaczcie brak szczegółów :( Jego wentyl na Duronie 700 wyciąga ponad 6000 obrotów, a temperatura procka wynosi pięćdziesiąt-kilka stopni. To chyba też za dużo. Czy to możliwe, że ociulał go koleś w serwisie i walnął mu podkręconego procka? Płyta (nie-wie-jaka) wykrywa go jako 100 X 7 (???). Poleciłem mu poszukać śladów ołówka na procu, ale wolę zapytać mistrzów :0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Pytanie1: Mam AthlonaXP 1600+ na K7S5A chłodzenie CoolerMaster ok 4800 RPM (modelu nie wiem). Jaką temperaturę powiniem wyciskać taki procek przy zamkniętej obydowie (bez dodatkowego wdmuchu), bo mój ma max 62 C, a normalnie to 54. To raczej za dużo. Jeśli tak to zmieniam wiatraka. Pytanie 2: To pytanie od kumpla, więc wybaczcie brak szczegółów :( Jego wentyl na Duronie 700 wyciąga ponad 6000 obrotów, a temperatura procka wynosi pięćdziesiąt-kilka stopni. To chyba też za dużo. Czy to możliwe, że ociulał go koleś w serwisie i walnął mu podkręconego procka? Płyta (nie-wie-jaka) wykrywa go jako 100 X 7 (???). Poleciłem mu poszukać śladów ołówka na procu, ale wolę zapytać mistrzów :0 ad1. albo cos z coolerem masz nie tak albo po raz kolejny kłania się K7S5A :lol: !!!! Spróbuj zmienić cooler najlepiej na miedziaka wtedy będziesz widzieć a tak na marginesie mój procek ma max 54 st. a tak normalnie to 48-50 ad2. bardzo możliwe że koleś go zalatwił teraz nie takie przekręty robią ale może mieć tez źle założony cooler i też się może tak grzać. Moja propozycja zdejmijcie radiator wyczyście z pasty dajcie nową pastę i testujcie, testujcie, testujcie.... wtedy się okaże pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 mala zamknieta obudowa katowanie proca to sie wiaze po kilku godzinach ze znacznym wzrostem temperatury. 62*C to troszke duzo ale po solidnym wygrzewaniu to mozliwe, tym bardziej ze teraz mamy bardzo cieplo :wink: obroty wentyla nie sa najwazniejsze, wazny jest material z ktorego wykonany jest cooler i jego wielkosc. koles mial wentyla szybkiego 7000 rpm miedziany cooler 60x60mm i antek 1400 tb w biosie przy otwartej calej obudowie 56*C procek niepokruszony i nie krecony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Cd 1. THX za szybką odpowiedź, tak mi się wydawało, że to za dużo. Będę zmieniał coolera. Co sądzicie na temat WC? Co się najbardziej opłaca w tej chwili. Cd 2. A jak najlepiej sprawdzić, czy proc nie był podkręcany? Z góry THX za odpowiedź jutro jadę do gościa i chcę to sprawdzić... Jesteście najlepsi!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Wszystko zależy od coolera. Może mieć sporo RPM, ale nadal kiepskie osiągi. Najczęściej montowane są jakieś tanie lub ciche wersje, a wiąze się to z wysoką temperaturą. Ja mam 51-54 w idle, oraz do 60 w load. Na szczęście zmieniam niedługo cooler i będę miał świety spokój, choć strace ciszę (obecny ma 25 db) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Cd 1. THX za szybką odpowiedź, tak mi się wydawało, że to za dużo. Będę zmieniał coolera. Co sądzicie na temat WC? Co się najbardziej opłaca w tej chwili. Cd 2. A jak najlepiej sprawdzić, czy proc nie był podkręcany? Z góry THX za odpowiedź jutro jadę do gościa i chcę to sprawdzić... Jesteście najlepsi!!! wc bardzo wydajne, czy sie oplaca hmmm sam nie wiem :P apropos krecenia to nie ma sposobu na sprawdzenie czy BYL krecony jedynie mozesz sprawdzic czy mostki nie sa polaczone olowkiem, co mogloby sugerowac gmeranie megahercami :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Można sprawdzic czy był kręcony...' Wyczyść comos zworką i zobacz jaką bedzie miał częstotliwość. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...