Skocz do zawartości
Khunu

Następne durne pytanie o temperaturę...

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie1:

Mam AthlonaXP 1600+ na K7S5A chłodzenie CoolerMaster ok 4800 RPM (modelu nie wiem). Jaką temperaturę powiniem wyciskać taki procek przy zamkniętej obydowie (bez dodatkowego wdmuchu), bo mój ma max 62 C, a normalnie to 54. To raczej za dużo. Jeśli tak to zmieniam wiatraka.

Pytanie 2:

To pytanie od kumpla, więc wybaczcie brak szczegółów :(

Jego wentyl na Duronie 700 wyciąga ponad 6000 obrotów, a temperatura procka wynosi pięćdziesiąt-kilka stopni. To chyba też za dużo. Czy to możliwe, że ociulał go koleś w serwisie i walnął mu podkręconego procka?

Płyta (nie-wie-jaka) wykrywa go jako 100 X 7 (???). Poleciłem mu poszukać śladów ołówka na procu, ale wolę zapytać mistrzów :0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie1:

Mam AthlonaXP 1600+ na K7S5A chłodzenie CoolerMaster ok 4800 RPM (modelu nie wiem). Jaką temperaturę powiniem wyciskać taki procek przy zamkniętej obydowie (bez dodatkowego wdmuchu), bo mój ma max 62 C, a normalnie to 54. To raczej za dużo. Jeśli tak to zmieniam wiatraka.

Pytanie 2:

To pytanie od kumpla, więc wybaczcie brak szczegółów :(

Jego wentyl na Duronie 700 wyciąga ponad 6000 obrotów, a temperatura procka wynosi pięćdziesiąt-kilka stopni. To chyba też za dużo. Czy to możliwe, że ociulał go koleś w serwisie i walnął mu podkręconego procka?

Płyta (nie-wie-jaka) wykrywa go jako 100 X 7 (???). Poleciłem mu poszukać śladów ołówka na procu, ale wolę zapytać mistrzów :0

ad1. albo cos z coolerem masz nie tak albo po raz kolejny kłania się K7S5A :lol: !!!! Spróbuj zmienić cooler najlepiej na miedziaka wtedy będziesz widzieć a tak na marginesie mój procek ma max 54 st. a tak normalnie to 48-50

ad2. bardzo możliwe że koleś go zalatwił teraz nie takie przekręty robią ale może mieć tez źle założony cooler i też się może tak grzać. Moja propozycja zdejmijcie radiator wyczyście z pasty dajcie nową pastę i testujcie, testujcie, testujcie.... wtedy się okaże

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mala zamknieta obudowa katowanie proca to sie wiaze po kilku godzinach ze znacznym wzrostem temperatury. 62*C to troszke duzo ale po solidnym wygrzewaniu to mozliwe, tym bardziej ze teraz mamy bardzo cieplo :wink:

obroty wentyla nie sa najwazniejsze, wazny jest material z ktorego wykonany jest cooler i jego wielkosc. koles mial wentyla szybkiego 7000 rpm miedziany cooler 60x60mm i antek 1400 tb w biosie przy otwartej calej obudowie 56*C procek niepokruszony i nie krecony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cd 1. THX za szybką odpowiedź, tak mi się wydawało, że to za dużo. Będę zmieniał coolera. Co sądzicie na temat WC? Co się najbardziej opłaca w tej chwili.

Cd 2. A jak najlepiej sprawdzić, czy proc nie był podkręcany? Z góry THX za odpowiedź jutro jadę do gościa i chcę to sprawdzić...

Jesteście najlepsi!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od coolera. Może mieć sporo RPM, ale nadal kiepskie osiągi. Najczęściej montowane są jakieś tanie lub ciche wersje, a wiąze się to z wysoką temperaturą. Ja mam 51-54 w idle, oraz do 60 w load. Na szczęście zmieniam niedługo cooler i będę miał świety spokój, choć strace ciszę (obecny ma 25 db)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cd 1. THX za szybką odpowiedź, tak mi się wydawało, że to za dużo. Będę zmieniał coolera. Co sądzicie na temat WC? Co się najbardziej opłaca w tej chwili. 

Cd 2. A jak najlepiej sprawdzić, czy proc nie był podkręcany? Z góry THX za odpowiedź jutro jadę do gościa i chcę to sprawdzić...

Jesteście najlepsi!!!

wc bardzo wydajne, czy sie oplaca hmmm sam nie wiem :P

apropos krecenia to nie ma sposobu na sprawdzenie czy BYL

krecony jedynie mozesz sprawdzic czy mostki nie sa polaczone

olowkiem, co mogloby sugerowac gmeranie megahercami :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...