Skocz do zawartości
ITI

Objawy uszkodzonego RAM-u

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Jakie sa objawy uszkodzenia pamieci RAM? Od takich najslabszych do najmocniejszych (chyba wtedy komp nie dziala :)).

Pytam, bo chce kupic od goscia 256 MB 133MHz za ok.30-40 zl., a on nie wie, czy RAM jest sprawny i nie ma jak tego sprawdzic, bo on ma DDR, a ja mieszkam za daleko :(

Z gory dzieki

Pozdrawiam

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą pojawiać się losowo błędy CRC w archiwach i *.exe (archiwum musi być odpowiednio duże np. 500MB).

Wlasnie. Jesli wszystko sie uruchamia i teoretycznie dziala OK (nawet z ta jedna koscia) to rozpakowujac, instalujac itp. pojawiaja sie bledy np. CRC. Ja kiedys mialem 128Mb SDRAM Siemensa orginalnego, niemieckiego i rozpakowujac demo Q2 8 na 10 razy wywalal blad kiedy na innych pamieciach bylo OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze znanych mi objawów:(poza oczywistymi typu "zgon",dym itp.)

Niebieskie ekrany(przy zamykaniu systemu,uruchamianiu appsów itd.), częste błędy internet explorera(podebne do tych z wirusów), czasami system sie nie ładuje , bad sektory na dysku , częste zgłoszenia błędów w aplikacjach oraz archiwach. Linux natomiast w przypadku lekko lewych pamiątek to zawsze chodził, chodził i zastygał :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz płytę z bajerami, to na osobnym wyświetlaczu (na płycie) będziesz miał komunikat C1.  8)

Albo diodki palace sie (C-czerwona Z-zielona):

CZCC

lub

CZ

CC

:) a najlepiej to sobie pamieci sprawdzic softem (link w watku na Software o sprawdzaniu kompa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale uwaga z tym testem w biosie !!!

wczoraj trafilem uszkodzony ddr elixira 256 mb. msi kt3 ultra nie wykazal bledow za pomoca testu wbudowanego w bios (AMI), a epox 8k3a z biosem AWARDA tak !

amibiosy nie testuja poprawnie pamieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to zeby jednak puscil jakis program do testowania pamieci i to najlepiej taki , ktory to robi przez pare godzin. A jak takiego programu nie ma to niech np. kilkanascie razy skompresuje i rozkompresuje jakis wiekszy programik. Jezeli program po takich operacjach sie uruchomi , to tez bedzie jakas informacja , ze raczej pamiec jest dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testem w biosie można tylko z grubsza przetestowac pamięć , troszkę lepiej np. w norton utilitisie 2000, ale i on nie wylapie wszystkich bledów.. Musisz zobaczyć w trakcie pracy, najlepiej instalacja lub rozpakowywanie, przegrywanie dyżych plikow. np. u mnie zauważylem problem przy instalacji windy na 11% sie wywalal zawsze, za każdym razem inny bład, błedy CRC,(np. wskakiwało okno dosa tez , poczatkow myslałem że vir :lol: ) w windzie blue screeny w więksozści z kodem OE lub OD. brak stabilności..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...