Meredith Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Proszę o pomoc w skonfigurowaniu Linuxowego firewalla. Mam serwer Linux Redhat 9, który służy mi m.in. jako firewall i rooter dla innych komputerów w mojej sieci LAN. Nie ma problemu z udostępnianiem połączenia www, ftp i e-mail. Nie mogę jednak (z włączonym firewall-em) dotać się na serwery gier takich jak Unreal czy CS. Kiedy firewall jest wyłączony, to wszystko jest ok. Próbowałem znaleźć pomoc na stronie gamespy-a. Tam powiedzieli mi jakie porty mam odblokować. Nawet po ich kompletnym odblokowaniu nie da się grać (wyświetla się tylko lista z serwerami do wyboru, ale po kliknięciu na nie nic sie nie dzieje). Z góry i dołu dziękuję z pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 iptables -I INPUT -p tcp --dport port_gry -m state --state NEW -j ACCEPTiptables -I INPUT -p udp --dport port_gry -m state --state NEW -j ACCEPTiptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT Nie wiem czy nie trzeba zrobić jeszcze przekierowania na komputer w lanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meredith Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Używam ipchains, a nie iptables. Czy można prosić o kod do ipchains? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 E? a z jakiej okazji ipchains? Z tego co wiem w rh jest już jajko 2.4 i natywnym systemem administracji i filtrowania pakietami jest iptables. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meredith Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Mam konfigurację firewalla ze starej wersji - 7-mej. Oprócz tego o co pytam, działa bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 A jest jakas graficzna nakladka do tych firewalli?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...