Skocz do zawartości
benek

(glupie) pytanie dotyczace WC ???

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos podlaczal blok wodny na procku bezposrednio do instalacji wodnej w domu - dokladnie chodzi mi o to czy ktos puszczal zimna wode z kranu w obieg , ale nie testowo tylko na procku ???

prosze nie traktowac tego jako zart - bo jezeli takie cos zdalo by egzamin to byloby to najtanszy zestaw WC 8) (pomijajac oplaty za zuzycie wody)

mieszkam w takim bloku gdzie na razie nie ma indywidualnych rachunkow za wode - wiec za moja "zabawe" placili by rowniez sasiedzi [ale ze mnie bezczelny typ]

od razu mowie ze zdaje sobie sprawe z zagrozenia (przebicia) - ale mysle ze to malo prawdopodobne bo rury w moim bloku sa "z plastiku"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim bloku ciśnienie wody jest węcz ogromne :!:

Musiał byś prowadzic rurki miedziane lub bardzo dobre np Gardeny ale to też moze nie wytrzymac....

Pamiętaj ze może puścić na łączeniu przy wb a rurce. w tedy ni dosć ze zniszczysz kompa to zalejesz całe mieszkanie i kapota...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim bloku ciśnienie wody jest węcz ogromne :!: ...

a od czego kurki w bateri - puszczas np na 1/3 "gwizdka" i juz

a nie wystarczy reduktor cisnienia??

tylko, ze to kosztuje... nawet nie wiem ile ale jesli duzo to sie pewnie nie opłaca.

A jeśli rurka sie odczepi to zaleje i tak i tak mieszkanie.... :lol: :lol:

a nawet sama koncowka z zaworem to okolo 7-12 zl

BTW tak jak pisalem najbardziej sie boje przebic na instalacji - rurki sa palstikowe ale sama woda przenosi "napiecie" :!: :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myslalem o tym juz dawno temu - mam wode za darmo, ale w tej wodzi zdarzaja sie czasem jakies badziewia(pijawki itp.) a pozatym dolewalem tej wody do poprzedniego wc i rurki z tworzywa tak zaszly od srodka kamieniem ze trudno je bylo scisnac, co sie dzialo w WB nie wiem, ale temp na procku z czasem rosla i rosla i mysle ze blok calkowicie zaszedl kamieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze bede musial odebrac moje 30 l akwarium i kupie na razie AquaSzut 600 mysle ze z samym blokiem bez chlodnicy sobie poradzi - tylko skad wezme 30 l wody destylowanej (pytanie retoryczne bo bede mial za darmo) 8)

BTW dlatego nie chce wydawac duzo kasy bo chodzi o O/C tak low-endowego procka jak Celeron 1000 (coppermine) chodzi na FSB=112MHz a kolejne ustawienie na mojej plycie to 133MHz (Asus P2B) wiec nie chce sie zabardzo wykosztowac na zapas - dopiero okolo pazdziernika kupuje nowy sprzet 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze bede musial odebrac moje 30 l akwarium i kupie na razie AquaSzut 600 mysle ze z samym blokiem bez chlodnicy sobie poradzi -  tylko skad wezme 30 l wody destylowanej (pytanie retoryczne bo bede mial za darmo)  8) 

BTW dlatego nie chce wydawac duzo kasy bo chodzi o O/C tak low-endowego procka jak Celeron 1000 (coppermine) chodzi na FSB=112MHz a kolejne ustawienie na mojej plycie to 133MHz (Asus P2B) wiec nie chce sie zabardzo wykosztowac na zapas - dopiero okolo pazdziernika kupuje nowy sprzet  8)

ja mam do sprzedania AquaEl Fan3 - wydajnosc 700l/h (cicha i bierze tylko 9.8W) sprzedaje bo chce kupic jakas 2,500l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak już komuś kamień się osadzi w WC to polecam Kamix (nie mylić z Calgonem) Na pralki jest super, kupuje się raz na kilka miechów 2 opakowania (są one malutkie po 150g) i do pralki, o wiele lepiej działa niż Calgon (a ten trzeba cały czas stosować jak mowi reklama, co drooogo wychodzi) więc na WC powinno być OK. Musiałem sobie jakoś chłodnice odkamieniować i spisał się świetnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiecie co? Taaaaaki nieekologiczny topic  :cry:  :lol:  :lol:

zalezy co masz na mysli - w tym procesie o ktory pytalem na poczatku woda szi nie zabrudzi, chyba ze chodzi o zwiekszenie efektu cieplarnianego przez moj procek :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to twoj proc wydziela co2 :D a co do przebicia zrob jakos tak w ruke wsadz trujnikprzezk <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> bedzie plynac woda z kranu do bloku a do gurnej czesci kabelek z uziemienia np z kontaktu potem izolujesz poxylina i jest spoko 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc ludziska ... jestem tu nowy ale co nieco o WC wiem ... nie mialem $ wiec wykombinowalem chlodzenie wodne bezposrednio procesora bez bloku z miedzi ... caly projekt jest bardzo prosty i byc moze napisze o nim artykul i umieszcze na jakiejs stronie w necie ... najwazniejsza sprawa przy WC to zamkniety obieg wody ... tzn brak stycznosci z powietrzem ... i tutaj woda destylowana nie wystarczy !!! na pewno zapobiegnie osadzaniu sie kamienia ale glony (nie smiac sie prosze :) i tak sie beda namnazac ... SERIO po dwoch tygoniach pracy WC mialem istna galaretke na dnie wiadra ... (ciepla woda robi swoje pomimo ze destylowana ... ) Najlepiej jest miec zamkniety obieg wody zwyklej + mala domieszka alkocholu w proporcji 1:5 wystarczy ... ja uzywam w 100% specjalnego plynu chlodzacego (95% alkochol) zamkniety obieg .... planuje jeszcze dodac do tego peltiera albo dwa i wtedy bedzie naprawde dobrze chlodzic procka ... tanio wydajnie i cicho to byly moje zalozenia przy projektowaniu i chiba mi sie je udalo zrealizowac. Na razie wydalem na to wszystko okolo 60zl nie liczac plynu ktory mam za free. POZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...