bigzzgib Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Jak za pomocą miernika sprawdzić czy kondensator jest dobry.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Jak za pomocą miernika sprawdzić czy kondensator jest dobry.? musi to byc miernik który to potrafi , w miernikach które to potrafja jest oddzielne miejsce na pomiar kondziołów takie 2 szczeliny w mienriku gdzie wkłada sie druciki od kondzioła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luizyt Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 omomierzem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 omomierzem... ciekawe ?? omomierzem zmierzy mneij wiecej czy trzyma cokolwiek , mozna jescze piszczykiem na słuch porównywac do innego ale to jest mało dokąłdny pomiar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć: kondensatory sprawdzamy (mierzymy) miernikiem pojemności. Sęk w tym, że mierniki pojemności wbudowane w popularne multimetry posiadają zakres mierzonej pojemności zwykle ograniczony do kilkudziesięciu mikrofaradów - np. mój MY-68 mierzy do 32uF. Więc problemem może być pomiar kondensatorów elektrolitycznych o większych pojemnościach - do tego celu służą specjalne mierniki służące tylko do pomiaru pojemności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć: kondensatory sprawdzamy (mierzymy) miernikiem pojemności. Sęk w tym, że mierniki pojemności wbudowane w popularne multimetry posiadają zakres mierzonej pojemności zwykle ograniczony do kilkudziesięciu mikrofaradów - np. mój MY-68 mierzy do 32uF. Więc problemem może być pomiar kondensatorów elektrolitycznych o większych pojemnościach - do tego celu służą specjalne mierniki służące tylko do pomiaru pojemności. no wsumie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Mnie karbowy uczyli, że kondensator jest dobry, kiedy nie ma przebicia i że można to sprawdzić nawet żarówką i bateryjką (nie świeci - bien, świeci - kiszka kaszana). Rzecz jasna pojemności się w ten sposób nie zmierzy, ale szacowny dyskutant domaga się tylko odpowiedzi na pytanie "czy jest dobry". No ale ja jestem ze wsi, więc wiecie :> 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luizyt Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 omomierzem... ciekawe ?? omomierzem zmierzy mneij wiecej czy trzyma cokolwiek , mozna jescze piszczykiem na słuch porównywac do innego ale to jest mało dokąłdny pomiar a czy my mowimy o mierzeniu jego pojemnosci czy o sprawdzeniu czy jest dobry??? przeczytaj dokladnie pytanie... przynajmniej mnie tak w szkole uczyli ze mozna sprawdzic omomierzem i sam tak sprawdzalem...:) a jak sprawdzic omomierzem to chyba mozna sie domyslic jak sie wie co to jest kondensator oczywiscie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeb Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Jasne, ze omomierzem ;) jesli nie ma przebicia - sprawny.. Mozesz tez uzyc oscyloskopu jelsi wiesz jak ;) potrzebny ci bedzie generator funkcyjny kartka papieru, dlugopis i kalkulator naukowy ;) I w tej chwili ukłoni sie teoria obwodow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...