Skocz do zawartości
Dozeer

ZALMAN RESERATOR1

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie nic rewelacyjnego

pompa 300 l/h  H=0.5 m

czyli Aquaszut 600 jest wydajniejszahttp://www.joyong.com/main/1201.htm

ale właśnie przewagę to chłodzenie ma nad innymi, że niewymaga wiatraków w przeciwieństwie do innego typu chłodznic. Przez co oczywiście jest cichsze... do tego ten nieziemski wygląd. Ja czekam tylko na testy :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale właśnie przewagę to chłodzenie ma nad innymi' date=' że niewymaga wiatraków w przeciwieństwie do innego typu chłodznic. Przez co oczywiście jest cichsze... do tego ten nieziemski wygląd. Ja czekam tylko na testy :o[/quote']

8O

A to nie mozesz sobie zrobic passiva?

Myslisz, ze wydajnosc tego zestawu bedzie dobra? Ja raczej watpie, ale przyznaje, ze go nie mialem, wiec wypowiadam sie na oko.

Wyglad... w koncu to zalman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zainteresowało to coś na weżyku- czyżby jakiś wskaźnik przepływu? Ciekawe na jakiej zasadzie to działa...

to chyba zwykła złączka...
Zlaczka to nie jest ,a juz na pewno nie zwykla ;)

Moim skromnym zdaniem wyglada to na prosty przeplywomierz.

Dziala prosto jak cep :lol: : sila hydrodynamiczna cieczy (zalezna od predkosci i gestosci) podnosi przelotowy plywak. Sila ma okreslony zakres wartosci a plywak okreslona powierzchnie czolowa na ktora dziala ta sila :arrow: wiec powinno dzialac.

W rurce o stalym przekroju taki plywak po przekroczeniu pewnej predkosci cieczy unosi sie i "plynie z pradem", wiec moze tylko wskazywac ze przeplyw (predkosc * przekroj ) osiagnal dana wartosc.

A jak zaprojektowac to urzadzonko zeby plywak na pewnej wysokosci sie zatrzymywal wyznaczajac wartosc przeplywu?? :arrow: kanal plywaka powinien sie rozszerzac ku gorze.

Jesli kanal plywaka bedzie zwiekszal swa srednice ,predkosc cieczy i sila hydrodynamiczna bedzie sie zmniejszac i na pewnej wysokosci plywak "zawisnie"...

Zeby nie bylo za latwo nalezy jeszcze uwzglednic sily powstajace na skutek lepkosci dynamicznej wody

Skoro sa juz zalozenia konstrukcyjne i znane zaleznosci ,wystarczy policzyc i gotowe :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi