Skocz do zawartości
a6addon

FX5900 XT PIXELVIEW 128MB jak dla mnie bomba

Rekomendowane odpowiedzi

Ajdaho!

Przestań już z tym DIGITAL VIBRANCE! Aleś się chłopie uparł! Nie musiałem wcale tego włączać bo Ty tak chcesz! Odpalam karte i mam mieć kolory jak trzeba! A nie sztucznie je reanimować!  :D To dla czego standartowo nie są tak ustawione? Naprawde przestań! Pozatym kolejna rzecz! Na tym FXie i na monitorze Noki dostrzegłem jak wyraźny obraz miało ATI! Litery w windzie na FX są gróbsze a na ATI są cienkie, ostre i wyraziste a nie sztucznie filtrowane!  Pewnie znów wedłóg Ciebie nie umie windowsa ustawić? :twisted:  Zresztą powiedziałem, że nie chcę z tobą dyskutować! Ja miałem obydwie karty u siebie i je testowałem a Ty nigdny nawet ATI nie widziałeś! No może u kolegi bo kiedyś o tym pisałeś! Poaztym ja stawiam na jakość i wydajność a TY stawiasz na ładne pudełko wiec o czym tu mówić?  :lol:  :lol:  :lol: 

:arrow: Respect!!!

pewnie że nie musiałeś tego <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>ć , nikt cię nie zmusza , tylko nie nażekaj że kolory są blade , a dlaczego standardowo nie są załączone opcje podkręcania ? może dlatego że jak komuś nie odpowiada takie ustawienie to może je sobie zmienić ? odnośnie czcionek w windowsie to może nv stosuje inną metodę wygładzania ? , ati daje cienkie światła , cienki dym i teraz cienkie czcionki :lol: , a grafe wole testować przez lata u kolegi niż 3 dni w domu :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem u kolegi, ktory ma nowego kompa :D (p3.2 lol tez bym chcial)

mnial 5900... dzisiaj do niego zachodze mowi ze ma 9800pro@9800xt... ja sie pytam dla czego zmnienil... a on mowi ze ma 500 punkow wiecej w marku 03 na nie kreconym 9800pro jak na nie kreconym 5900 :)

zato FX'y maja kolorowe pudelka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie.....BARDZO PROSZĘ......skończcie ten bezsensowny spór nasycony aż za bardzo emocjami :twisted:

Podchodzicie do tematu strasznie emocjonalnie i dlatego tak naprawdę nie dostrzegacie istoty problemu tylko symptomy!!!!

ATI jak i nVidia swoje układy skonstruowała poprawnie(mniej lub bardziej wydajne) zgodnie ze specyfikacją Microsoftu i jego DX9.0, ponieważ żeby się szczycić jego obsługą każdy produkt musi przejść testy zgodności Microsoftu.

To że w różnych grach występują rozmaite problemy z obiema konstrukcjami wynika z kilku całkiem odmiennych spraw.

Po pierwsze od pewnego czasu wiele tzw. flagowych gier jest wydawanych w pośpiechu, co jest powodem ich niedopracowania i złej(lub niewielkiej) optymalizacji co przekłada się na błędy i niską wydajność. Przykładem może być choćby DeusEx2 I.W., z którym nawet najsilniejsze karty mają problemy a firma, która go wydała (IonStorm) próbując załagodzić sprawę stwierdziła, że gra ta będąca już oficjalnie w sprzedarzy(USA) to wersja beta(czysta beszczelność).

Kolejna sprawa to jak wszyscy wiedzą, są sterowniki do kart, które też często są przyczyną problemów z powodu niedopracowania i prób polepszenia wydajności kart na siłę kosztem przekłamań.

I następna sprawą, chyba najbardziej denerwująca zwykłych userów kart, jest sponsorowanie produkcji gier przez producentów poszczególnych kart, co prowadzi do tego, że taka gra jest optymalizowana pod konkretne układy graficzne(ATI lub nVidia) co powoduje, że na innych układach gry te działają mniej poprawnie(przekłamania i problemy) i o wiele gorzej.

Jeżeli się gdzieś mylę to z góry wszystkich PRZEPRASZAM. :wink:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem u kolegi, ktory ma nowego kompa :D (p3.2 lol tez bym chcial)

mnial 5900... dzisiaj do niego zachodze mowi ze ma 9800pro@9800xt... ja sie pytam dla czego zmnienil... a on mowi ze ma 500 punkow wiecej w marku 03 na nie kreconym 9800pro jak na nie kreconym 5900 :)

zato FX'y maja kolorowe pudelka  :lol:

złuż mu kondolencje ode mnie , bo ja bym nie zmieniał grafy dla 500 punktów w żadnym teście , tymbardziej że na kartach tej kloasy (9800pro i fx5900) pogra w każdą gierkę na maxymalnych ustawieniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ja bym nie zmieniał grafy dla 500 punktów w żadnym teście , tymbardziej że na kartach tej kloasy (9800pro i fx5900) pogra w każdą gierkę na maxymalnych ustawieniach

ZADNYM ??? nawet w tescie w ktrorym najszybsci nabijaja 600 markow a Ty masz 100.. wiec ruznica do nich jest 500 :D wiec bys raczej zmnienil... na tweaku bedzie poruwanie 9800 pro (nie XT !) na 5950 ... zobaczymy jak radek zmyje fx'a :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ChoosenOne

Raczej się nie pomyliłeś! Ale dodam jeszcze do tego co powiedziałeś, że komp to nie tylko grafa ale i CPU, płyta, pamięć, muzyka itp. Każde urządzenie potrzebuje innych sterów! Czyli każdy zestaw jest inny! Kombinacji jest wiele. Dla tego u niektórych działa ok a inni mają problemy! Nie tylko grafe się instaluje w windzie ale i samego windowsa, ktory wiadomo jaki jest! :twisted: :twisted: :twisted: Więc czynników jakie wpływają na jego stabilność i bezproblemowość jest kilka! Dla tego może zdażyć się, że komuś coś niedziała! I tu nie ma konkretnie winy ATI bo u innych wszystko śmiga bez problemu! :wink: A zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie będzie działało! Nie ma regóły! A my tu rozmaiwamy o wydajności a nie o konkretnym zestawie! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ja bym nie zmieniał grafy dla 500 punktów w żadnym teście , tymbardziej że na kartach tej kloasy (9800pro i fx5900) pogra w każdą gierkę na maxymalnych ustawieniach

ZADNYM ??? nawet w tescie w ktrorym najszybsci nabijaja 600 markow a Ty masz 100.. wiec ruznica do nich jest 500 :D wiec bys raczej zmnienil... na tweaku bedzie poruwanie 9800 pro (nie XT !) na 5950 ... zobaczymy jak radek zmyje fx'a :D

8O pewnie ci wyniki z 3dmarka po nocach spać nie dają , ja się cieszę jak moge płynnie pograć, a nie jak mam patrzeć na obrazki przewijające sie z taką to a taką ilością fpsów , żałosny post :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wogole to wszyscy chyba zjechaliśmy za bardzo z tematu , koleś kupił sobie fx5900xt chciał opisać swoje wrażenia , a tu zaraz wsiadła na niego kupa klijentów którzy zaczeli mu mówić że zrobił nie to co powinien , dlatego też nawet nie zakładałem topiku o tym jak sie sprawuje moja grafa bo to była by dopiero wojna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak ja.

Po co mam pisac jak mi sie kreci na standarcie. 

ile z niej wyciskam

I co jak mi chodzi. 

to moja sprawa :wink: Moje dobrze wydane pieniadze

plóm :lol:

Czyżby spór zakończył się bez owoców, op itd?

Niemożliwe :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem nie dawac tego linka, ale co mi tam  :twisted: 

http://www.elitebastards.com/page.php?page...ad=1&comments=1

Wprawdzie to 5900non-ultra, ale ja i tak wiem kto rzadzi  :twisted:

Conclusion When all is said and done, this is a game that anybody with a high-end DirectX 9 card can enjoy to the fullest. However, it must be said that ATi owners will no doubt end up with the bigger grin on their faces, experiencing both substantially better performance and marginally better image quality with AA turned on.

Dzięki za wnikliwe szukanie - ja nic nie mogłem takiego znaleźć - pozdrowienia turzol :wink:

grin - szeroki uśmiech :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem nie dawac tego linka, ale co mi tam  :twisted: 

http://www.elitebastards.com/page.php?page...ad=1&comments=1

Wprawdzie to 5900non-ultra, ale ja i tak wiem kto rzadzi  :twisted:

Po raz kolejny :lol:

jakość AA n/c

wydajność AA i AF n/c

Piękne jest to porównanie jakości obrazu. Jakby ktoś nie wiedział, to trzeba poczekać, obrazy samoczynnie będą się zmieniać 8)

Update:

Haha, ale LOL

Może mi ktoś powiedzieć gdzie znika trawa po lewej stronie na screenie na FXie.

Hahaha :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update:

Haha, ale LOL

Może mi ktoś powiedzieć gdzie znika trawa po lewej stronie na screenie na FXie.

Hahaha  :lol:

Buahahahahahah! Kozy zjadły! Buahahahahahahahah :twisted:

No i wyniki AF i AA potwiedziły się! Już nic nie mówie! buahahahahahaha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak trawa? Daj jakiegoś screena bo nie widze zadnych braków.

Odpal ostatniego i czekaj, czekaj, czekaj...

http://www.elitebastards.com/anipic_alt.ph...=jpg&speed=5000

Jak się załadują to same będą się przełączać.

Rozjaśnij monitor na maks.

W sumie to na obydwóch kartach pojawia się troszkę gdzie indziej, lecz na NV jest jej mniej :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buahahahahahah! Kozy zjadły! Buahahahahahahahah :twisted: 

LOL :lol:

Ja już swoje powiedziałem, spadam z tego topicu.

Jak mi się ktoś zacznie zabijać to... plóm 8)

A ja myśle, że ktoś się po niej turlał ze śmiechu :lol: plóm :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widze znikania trawy. Widze tylko że ta trawa znajduje sie w innym miejscu na FX'ie. Chyba że o inną trawe chodzi.

Niech tak zostanie bo szkoda wszczynać kolejną batalię :wink:

Zostańmy przy wynikach FPS 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powalajaca wydajnosc AA i AF na Radeonach http://www.hothardware.com/hh_files/S&V/ab...9800xt(6).shtml

tak wiec podawanie jednej gierki i na jej podstawie ocenianie to bezsens

Comanche 4 i dx8.0 (PS 1,1) n/c

Wolfenstein i dx8.0 (PS 1,1) n/c

Tomb Raider AOF n/c

GunMetal nie ma faworytów - choć wynik tak jak w przypadku reszty marków, nabijany jest w mniej wymagających scenach

Z czym do ludzi Hajmon3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powalajaca wydajnosc AA i AF na Radeonach http://www.hothardware.com/hh_files/S&V/ab...9800xt(6).shtml

tak wiec podawanie jednej gierki i na jej podstawie ocenianie to bezsens

Comanche 4 i dx8.0 (PS 1,1) nc

Wolfenstein i dx8.0 (PS 1,1) nc

Tomb Raider AOF n/c

GunMetal nie ma faworytów

Z czym do ludzi Hajmon3?

no widzeisz radek sobie nawet z tym nie radzi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi